Utazások arrow Utazások Magyarországon arrow Kolostorok arrow Szeged, alsóvárosi ferences kolostor

Szeged, alsóvárosi ferences kolostor

A szegedi alsóvárosi ferences kolostor jelentősége, hogy első épülete, a nyugati szárny egy jellegzetes késő középkori épülettípus talán egyetlen fennmaradt magyarországi emléke. Temploma az Alföld akkori legnagyobb méretű temploma volt. A nyírbátori ferences templom mellett a késő gótikus templomterek egyik kiemelkedő példája.

A szegedi obszerváns kolostort a XV. század közepén alapították Havi Boldogasszony tiszteletére a korábbi Szent Péter ispotály helyén. Az ispotály eredetileg a johannitáké volt, akik 1183 előtt birtokot kaptak itt Eufrozina királynétól.

A ferences kolostoregyüttes építése a nyugati szárny építésével kezdődött, mely az 1480-as évekre készült el, majd az északi szárnyat, valamint a templom hajóját és szentélyét kezdték építeni, mely 1503-ra fejeződött be.

Azon kevés kolostorok közé tartozik, melyek átvészelték a török időket, s többé-kevésbé megszakítás nélkül működtek. Nagyobb megszakítás után 1680-90 körül folytatódott az építkezés az északi szárny belső átalakításával. Ehhez a szakaszhoz keleten refektóriumot csatoltak, és megkezdték a keleti szárny kiépítését.

A kolostor barokk átalakítására 1713-1772 között került sor. Ekkor alakították ki a ma is látható elrendezést: az egyemeletes, a négyszögletes kolostorudvart körülvevő, boltozott folyosóról nyíló, boltozott terekből álló együttest. A templom északi falához csatlakozó kolostor északi és nyugati szárnya zárt.

A nyugati szárny főfalai középkoriak, a XVIII. századi építkezések során csak a belső válaszfalakat bontották le. A feltárások során megtalálták az emeleti szerzetesi cellák ablakait, melyek láthatóak a nyugati szárny homlokzati falán. A földszinti pálcatagos ablakok feltehetően az első refektórium megvilágítására szolgáltak.

A Szent Péter ispotálytemplom román kori épülete többhajós, boltozott terű volt félköríves záródású szentéllyel (szentélyekkel). A ferences építkezésekkel párhuzamosan folyt az ispotálytemplom lebontása.

A közelében épült alsóvárosi ferences templom az egységes késő gótikus templomterek egyik legjelentősebb példája, melyet sokszögzáródású szentéllyel láttak el. Tornya a szentély és a hajó találkozásánál áll. Falában számos románkori kő másodlagos befalazásának nyomai fedezhetőek fel. A templom terét eredetileg hálóboltozat fedte, amelyet 1625-ben a bordák lemetszésével dongaboltozatra változtatták.

Mai főbejáratának barokk kőkeretét a XVIII. században még álló szélfogó előcsarnok lebontása után helyezték ide. A középkori templom szentélye alá háromhajós barokk kripta épült. A templom gazdag belső berendezése a hazai barokk egyházművészet jellegzetes példája.
További információk kolostorokról
 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement