Bologna

Bologna

Bologna a Pó síkságon terül el, a Reno és a Savena folyó között. A várost az V. században alapították az etruszkok. A hosszú múltra visszatekintő város sok látnivalóval rendelkezik.

Bologna látnivalók

Bologna központjában azonnal megtaláljuk a híres, befejezetlen székesegyházat, amit még a XIV. században kezdtek el építeni gótikus stílusban, ez a San Petronio Bazilika. Ez Bologna legnagyobb temploma. Belsejét több kép és emlékszobor díszíti. A templom közelében áll a városháza, a Palazzo Comunale, mely 700 év óta tölti be funkcióját. Legszebb látványossága a főkapu, mely fölött XIII. Gergely pápa bronzszobra áll, aki szintén bolognai születésű volt, mint ahogy Szent Domonkos is, a domonkos rend alapítója. A kolostor még mindig áll, ahol élt.

Bologna

Három nagyobb tér van, ami meghatározza a városképet. A Piazza Vittorio Emmanuele, ahol Viktor Emánuel lovasszobrát láthatjuk. A Piazza Maggiore, ami egy nagy sétáló tér, melyet középkori épületek vesznek körbe. A harmadik, a Piazza Nettuno, mely a Neptun szökőkútról híres.

A Jeruzsálem negyedben láthatjuk a Santo Stafano templomegyüttest, mely az V. században épült Petronius püspök irányítása alatt. A Jeruzsálem negyed olyan városi polgárok elhatározása alapján épült, akik teljesen a hitnek kívánták szentelni életüket, és ezáltal kívántak elkülönülni a város többi részétől, így alakult ki ez a városrész.

Bologna

A város fő jellegzetessége a két ferdetorony. Mindkettő a XII. század legelején épült Asinelli és Garisenda neveket viselik, a két építész után, akik építtették a tornyokat. Az egyik torony közel 100 méter magas, majdnem másfél méteres elhajlással, a másik közel 50 méter magas három méteres elhajlással. A tornyoktól délre látogathatjuk meg a régi börzét, a Loggia dei Mercanti-t. Érdemes még megnézni a magánpalotákat, mint a Palazzo Albergati-t vagy az Aldrovandi-t. A nyilvános parkok is gyönyörűek, mint a Giardini Margherita és a Giardino Montagnole.

Bologna

Múzeum látogatások alkalmával mindenképpen nézzük meg az Építészeti Múzeumot, az Egyetemi Múzeumot, a Nemzeti Galériát, továbbá Rossini házát, ahol húsz évig élt a zeneszerző. A Palazzo di Re Enzo sem maradhat ki a látogatás sorából. Miután foglyul ejtették, ebben a palotában őrizték haláláig II. Frigyes törvénytelen gyermekét, Enzót.

Bologna

A város egyeteme a XI. században épült, ahol többek között magyar diákok is tanultak. A XVI. században alapított Collegio Ungarico falait az ezt tanúsító freskók díszítik. Az épület a XVIII. századig kollégiumként működött. Ezen az egyetemen vezették be legelőször az anatómia tantárgyat. Évszázadokon át a bolognai orvosok voltak a világon a legelismertebbek.