Krakkó Wawel

Krakkó

A Visztula folyó partján fekvő Krakkó Lengyelország történelmi látnivalóban, műemlékeiben leggazdagabb városa, egyben Közép-Európa egyik legszebb, leghangulatosabb városa.

Krakkó több mint 500 éven keresztül volt főváros és királyi székhely, a közel 800ezer lakosú város ma is Lengyelország művészeti, kulturális és turisztikai központjának számít.

Krakkó történelmi városmagja szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, 2000-ben elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, emellett a város közel 6000 műemléke, negyven múzeuma várja az idelátogatókat.

Krakkó óvárosa

A ma is érintetlen középkori eredetű városmagját évente több millió turista keresi fel. Krakkó kiemelkedő látnivalójának számít óvárosi főtere (Rynek) és a főtéren található műemlékei: a Mária (Mariacki) Templom, a középkori eredetű Posztóház (Sukiennice), illetve a főtér fölé emelkedő városháza tornya.

A Visztula folyó melletti dombon épült a királyi vár (Wawel), mely Európa egyik legszebb reneszánsz királyi rezidenciájának számít. Középkori eredetű városfalát, annak bástyáit, városkapuit ma is eredeti szépségükben csodálhatjuk.

Krakko Visztula

Krakkó keleti részén található Kazimierz városnegyed, az egykori zsidónegyed kiemelkedő történeti és kulturális jelentőséggel bír. Kazimierzben minden év júniusában és júliusában megrendezik a Zsidó Kulturális Fesztivált.

Az óváros alatti húzódó egykori pincerendszere ma főként kávéházaknak, sörözőknek, éttermeknek, kiállítóhelységeknek ad otthont, mely Krakkónak különleges hangulatot kölcsönöz.

Krakkó Látnivalók

Főtér  – Rynek Glówny

Krakkó főtere a város történelmi múltjában meghatározó szerepet töltött be, melyet annak idején a 13. században piachelynek terveztek a Krakkón áthaladó kereskedők részére. Krakkó volt ebben az évszázadban a Lengyel Királyság fővárosa. A város történelmében a tér mindig Krakkó városközpontjának számított, másrészt a koronázási útvonalon helyezkedett el a Wawel és a Barbakán között. A mérete miatt a legnagyobb középkori főtérnek számít.

Krakko Rynek

A főtéren számos látnivaló található: a kéttornyú Mária-templom, a Szent Adalbert- templom, és a Posztócsarnok is.

A teret több százéves paloták veszik körül, napjainkban turisztikai látványosságként szolgálnak, de itt található a Nemzeti Múzeum és a Nemzeti Kulturális Központ épülete is. A tér 2005-ben egy rangos díjat, a „Világ legnagyszerűbb tere” díjat is elnyerte. A téren mindig pezseg az élet, fesztiválokat, koncerteket is rendszeresen  tartanak itt.

Krakkó Posztócsarnok

Mária- temlom  – Kościół Mariacki

A Rynek sarkán található a gótikus stílusú 14-15. században épült templom, amelynek oromzatát két jellegzetes torony fogja közre.  A nagyobb toronyból minden órában felhangzik a Mariacki, a város nevezetességé vált kürtszó. A kisebb torony templomi harangtorony céllal épült. Érdekesség, hogy a templom bejáratánál található, egy falra szerelt nyakbilincs, amelyet vasból készítettek, és anno büntetés végrehajtás eszközeként szolgált.

Krakkó Mária-templom

Posztócsarnok  – Sukiennice

A Főtér közepén található látványosság, mely impozáns épület már a méretével is vonzza a tekintetet. A középkorban, a kereskedelem fénykorában különféle keletről jövő textilek, fűszerek és helyi bőráruk, só központi piaca volt. A Posztócsarnok adja meg a tér fő karakterét, az elegáns árkádsor alatt manapság is sok különféle lengyel portékát lehet beszerezni. A kétezres években az épületet jelentősen modernizálták.

Krakkó főtér

Wawel

A Wawel a Wisztula bal partján található reneszánsz stílusú épületegyüttes méltán népszerű a látogatók körében. Lenyűgöző épületei, a Királyi palota, a Székesegyház mind kitűnő attrakciók. A Wawel domb elkülönülve is látogatható.

Wawel Krakkó

Wawel Királyi palota

Krakkó a 13. évszázadban a Lengyel Királyság fővárosa volt, de a feltárt régészeti leletek szerint már a paleolit korban is lakott volt. Az első lengyel történelmi uralkodók a Wawelt nevezték ki fő tartózkodási helyüknek, és rövidesen a dombon székesegyházat is emeltettek. A palota a Kazimierz negyeddel együtt a Világörökség része, a történelmi múlt impozáns megjelenítője.  A Jagelló királyok idejében a reneszánsz elterjedésével bontakozott ki teljes pompájában a palota, árkádos boltíves udvarokat, gobelinnel, szőnyegekkel borított belső tereket alakítottak ki. Később a királyi székhely Varsóba költözésével a palota is hanyatlásnak indult, de a későbbi korokban is fontos események színtere volt.

Krakkó Királyi Palota

Tippek:

A palotába korlátozott számú belépőjegy váltható, ezek a belépők pontos időpontra szólnak.

A királyi magánlakosztályokat csak idegenvezetői kísérettel lehet megtekinteni

Wawel Székesegyház

A Wawelben levő székesegyház a királyok temetkezési helye volt, de a 19. századtól a nagy nemzeti hősök nyughelyéül is szolgál. A székesegyház nevezetes a Zsigmond-tornyáról, melynek harangja még 30 km-es távolságban is hallható.

Wawel

Kazimierz  zsidónegyed

A különleges hangulatú zsidónegyed az óvárostól délre található. A negyed tükrözi a zsidó és keresztény kultúra keveredését, fő célpontja a városba látogatóknak. Kezdetben, a városban jól megfértek egymással a különböző valláshoz tartozó lakosok, de jellemzően a 15. századtól a zsidókkal szembeni erősödő ellentétek miatt a krakkói zsidó lakosság a negyedbe költözött át.

Krakkó Kazimierz negyed

Későbbiekben, a város hanyatlásával a zsidóság engedélyt kapott arra, hogy más városrészbe is áttelepüljön. Az itteni zsidóság legtragikusabb időszaka alatt, a német megszállás idején, 1941-ben létrehozták a város Podgórze negyedében a zsidó gettót, ahová áttelepítették, majd deportálták a zsidó lakosságot.

Napjainkban a Kazimierzben hagyományos zsidó házak, zsinagógák temetők sorakoznak. A tradicionális jellemzők mellett szórakozóhelyek és bárok nyitottak nagy számban a negyedben.

Kazimierz Krakkó

Oskar Shindler gyára

Itt tekinthető meg Oskar Shindler gyára, amelyet sokan Steven Spielberg Schindler listája című filmből ismerhettek meg. Érdekesség, hogy a film egyes jeleneteit is a Kazimierz negyedben forgatták.

Krakkó oskar shindler gyára

Óváros

Az óvárost a tatárok elleni védekezés miatt falakkal vették körül a 13. század végén, amit a későbbiekben is védművekkel erősítették meg. Napjainkban csak kevés maradványa található meg. Kivételt képez a Flórián-kapu, amely mellett a fal is épségben megmaradt, és segít elképzelni, hogy milyen lehetett a korai városfal.

Krakko Florian Torony

Barbakán

A régi városfal maradványa a hét tornyú erődítmény, amelyet az 1400-as években gótikus stílusban építettek, hogy a Flórián- kaput, a város bejáratát védelmezze. Korábban a kapu és a barbakán összeköttetésben álltak, de ma már mindkettő külön épület.

Krakkó Barbakán

Jagelló Egyetem

Része az óvárosnak az 1364-ben alapított gótikus stílusú egyetem, amely nem csak Lengyelország, de a világ legrégebbi egyetemeként van nyilvántartva.

Krakkó Jagelló Egyetem

Krakkó Szállás

A Krakkóba utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányú szállást Krakkóban. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között, de akár a nevezetességek szerint is.


Booking.com

Kirándulási tippek Krakkó környékén

Krakkóban járva érdemes a környékre is kirándulást tervezni, hiszen  sok jelentős műemlék és emlékhely található, a Wieliczkai Sóbánya, Auschwitz-Birkenau,de Zakopane hegycsúcsai is maradandó élményt nyújtanak.

Zakopane

Zakopane a Magas-Tátra egyik legismertebb lengyel városa, népszerű az utazók körében. Krakkótól autóval másfél órányira (107 km) távolságra van. Télen kiváló síterep, a melegebb évszakokban pedig gyönyörű kirándulóhely.

Zakopane

A Kasprowy Wierch (1959 m) gyalogosan, de lanovkával is kényelmesen elérhető a fenséges hegycsúcs. Zakopane városában sétálva látványosak fából készült házai, a főutcáján a Gubalówkán mindig pezseg az élet.

Wieliczkai Sóbánya

A krakkói környéki kirándulás egyik fontos állomása lehet a sóbánya, amely Lengyelország egyik legfontosabb idegenforgalmi látványossága. Része a Világörökségnek, és történelmi emlékhelynek is minősítették. A sóbánya, amely a Krakkó melletti kisváros alatt húzódik, a világ legrégebbi kősóbányájának számít.

Wieliczkai sóbánya

A 13. századtól bányászták. A bánya 300 méter mélyen, és több mint 300 km hosszan kanyarog, de a látogatók csak csekély részét járhatják be. Igazi történelmi, és geológiai élményt jelent. A sóbánya fő attrakciója, a Szent Kinga-kápolna, mely a világ legnagyobb föld alatti temploma.

Auschwitz-Birkenau

Az Auschwitz-Birkenau Haláltábort számos zarándok keresi fel, és minden évben megszervezik „az élők menetét”, mellyel a nemzetek közötti megbékélésről tesznek tanúbizonyságot. Pontosan nem lehet az áldozatok számát meghatározni, de a koncentrációs táborban milliónál több ember halt meg itt, többségében zsidó származásúak, akiket a különböző országokból deportáltak ide.

Auschwitz

Legkorábban az Auschwitz I koncentrációs tábort építették meg 1940-ben Oswiecim városban. A régi táborból fennmaradtak a barakkok, és az “Arbeit macht frei” (A munka szabaddá tesz”) feliratú kapu. A tábor második részét Birkenaut 1942-ben alakították ki, itt kevés barakk és krematórium romja idézi fel ezt a borzalmas és fájdalmas időszakot.