Balaton felvidék

Kirándulóhelyek a Balaton körül

A természet bőségesen ajándékozta meg szépségekkel a Balatont, a kirándulók, túrázók számtalan túraútvonal és népszerű kirándulóhely közül választhatnak. Jelentős részük ma a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védett területéhez tartozik.

 Itt az érdeklődők szakértő vezetést is kaphatnak, tanösvényeken, bemutatóhelyeken ismerkedhetnek meg a régió botanikai és geológiai különlegességeivel.

Tanösvényekről, vezetett túrákról további információ: Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Kirándulástippek a Balaton környékén

Kirándulás Magyarország első tanösvényén

(Tihany – hajóállomás – Ciprián-forrás – Barátlakások – Óvár – Kis-erdő-tető (Szélmarta sziklák) – Kilátás a Külső tóra – Belső-tó – Aranyház – Kőtár – Gejzír-mező – Hévforráskúpok – Szarkádi-erdő – Csúcs-hegy – Sobri Jóska barlangja – Nyereg hegy – Apáti-templomrom)

Táv: 13 km, szintkülönbség: 250 m, jelzés: piros sáv végig, nehézségi fok: A túra minden korosztálynak, egész évben ajánlható, hiszen egyáltalán nem nehéz az útvonala, ráadásul számos látnivalóval találkozhatunk út közben (pl. Sobri Jóska barlangja, gejzírmező, ősmandulás).

A túra útvonala védett, több szakaszon fokozottan védett területen halad, vigyázzunk rá!

Nézzünk körbe a Szent György hegyről!

(Nemesgulács – Kisapáti vasúti megállóhely – Bogdán kút (kiszáradt) – Turistaház – Szt György hegytető, lefelé: Szt György hegytető –  Oroszlánfejű kút – Lengyel-kápolna – Turistaház –  ­Kisapáti vasúti megállóhely)

Táv: 12 km, szintkülönbség: 320 m, jelzés: a vasúti megállóhelytől zöld sáv a turista házig, onnan kék sáv a tetőig, lefelé a sárga sávon a turistaházig, ahonnan ugyanazon a zöldön vissza, amelyiken érkeztünk. Nehézségi fok: középnehéz, minden évszakban teljesíthető, csak néhány szakasz “kaptatósabb”. Út közben érdemes megnézni az alábbi látnivalókat: bazaltorgonák, Oroszlánfejű-kút, Lengyel-kápolna és természetesen a borospincék.

Gyalogtúra Zamárdi határában

(Zamárdi vasútállomás – Szamárkő – kilátó – Vaskereszt – tájház; 6 km)

Zamárdi vasútállomástól már turistaút vezet a település névadójának tartott Szamárkőhöz. Innen a sárga jelzésű úton haladunk a csodálatos panorámát kínáló kilátóhoz, majd a Kő-hegyen található magányos sziklacsoporthoz, amely az ősi időkben áldozóhely volt. Erdős tájékon folytatjuk utunkat a Vaskereszthez, majd a sárga jelzést tovább követve a Kopaszdombon keresztül térünk vissza Zamárdiba. Mielőtt visszaérnénk a vasútállomáshoz, érdemes megtekinteni az 1847-ben épült tájházat, mely a Balaton vidékének jellegzetes népi építészeti jegyeit viseli magán.

Salföldi kirándulás

(Salföld – Temető – Újhegy – Kolostorrom – Salföld; időtartam: kényelmesen 3 óra; 5 km, jelzése: zöld)

Salföld község vége után, a kőtenger elején jobbról letérünk a kivezető műútról a temető irányába vivő dűlőútra. A temetővel átellenben, a régi bányagödrök északi peremén vezető ösvényen a ma már nem művelt újhegyi szőlők felé gyalogolunk. Elérve a hajdani szőlőhegy helyét délre fordulunk. Visszapillantva erről az útvonalról, kiváló panoráma nyílik a Káli-medencére és Salföldre. Az erdő szélét követve elérjük Ábrahámhegy felől érkező piros turistajelzést, melyet követve továbbhaladunk. Erdők közé jutunk, ahol    200 m gyaloglás után, elhagyva a hajdani erdészlak romjait és kútjának helyét, rábukkanunk a salföldi pálos kolostorromra. Visszafelé ismét a piros jelzésen gyalogolunk, de most az erdők közé benyúló széles tisztás keleti szélén, jobban kijárt úton térünk vissza Salföldre.

Túra a Kereki várhoz

(Balatonföldvár – Kereki – Kőrőshegy – Balatonföldvár; 20 km)

Gyalogtúrázóknak és kerékpárosoknak egyaránt ajánlott, izgalmas útvonal, mely Somogy megye legjobb állapotban megmaradt várromjához vezet. A piros színnel jelzett turistaösvény a balatonföldvári vasútállomástól indul és Kereki közepén ér véget. Az országutat elhagyva jellegzetes somogyi tájon, szép erdők fái közt halad délnek az út, és hamarosan látható válik Fejérkő vára, vagy egyszerűbben a kereki vár. A vár múltja nem ismert teljesen, valószínűleg a 14-15. században épült. A törökökkel vívott harcok idején ugyan felrobbantották a várat, de mindezek ellenére elég sok minden látszik belőle: boltíves részletek, ajtónyílások, tíz méter magas falak is láthatók.