Costa del Sol

Costa del Sol

Mit is jelent Costa del Sol magyarul…jelentése “napos part”..azt hiszem ez jó indítás egy nyaralás megtervezéséhez. Sokak szerint a spanyol tengerpart legszebb üdülővárosait találjuk itt. Costa del Sol évről évre szebb lesz, fejlődése a nagyon jelentős turizmusnak köszönhető, mára már úgy emlegetik mint Európa Floridáját.

Costa del Sol tulajdonképpen mindössze 15 kilométer Afrikától…Afrika partjaitól csak a Gibraltári szoros választja el. Costa del Sol ugyan megközelíthető busszal és autóval egyaránt, de én mindenképpen a repülős utat javasolnám, ugyanis Costa del Sol tőlünk 3 ezer kilométerre van! Costa del Sol Spanyolország déli részén egy több mint 100 kilométeres szakaszt foglal magába. Costa del Sol egyébként Andalúzia legnépszerűbb és legismertebb tengerpartja.

Costa del Sol

Costa del Sol időjárása

Afrikához való közelségének köszönhetően fantasztikusan jó éghajlattal rendelkezik Costa del Sol. Minden évben 300 napot süt a nap..ugye fantasztikusan hangzik? Az éves átlagos középhőmérséklet nagyon magas, 18 celsius fok! A hűvösebb széltől a hegyek óvják Costa del Solt, így állandóan kellemes a klíma.

Costa del Sol látnivalók

Mijas

Mijas egy festményre illő kisváros, a tenger feletti közel fél kilométerese magasságban. Spanyolország legrégebbi bikaviadalok céljára épített arénája itt található! Csodálatos elhelyezkedésének köszönhetően minden nyáron turisták egész had lepi el. Érdekessége a városnak, hogy szamártaxin lehet utazni, melyet itt Burro Taxinak hívnak. A város strandja, a Mijas Costa Európa szerte híres tisztaságáról. Mijas is rákényszeredett arra, hogy elalmozza az ide érkező vakációzókat, így rengeteg étterem, szórakozóhely és vendéglátóiprai egység található itt, emellett nagyon sok lehetőség adódik sportolásra is.

Mijas

Nerja

Nerja egy húszezres kisváros számos természeti szépséggel és látnivalóval. Egy tekintélyes hegyvonulat a Sierra Almijara szegélyezi. Nerja már a kőkorszakban lakott település volt. Bámulatra méltó természeti képződménye a Cuevas de Nerja cseppkőbarlang, mely tele van kőkori barlangrajzokkal.Nerja épületei a már sokszor emlegetett andalúz stílusúak. Tengerpartja nagyon tiszta, kék zászlós strand, számos vizisportra és búvárkodásra is lehetőséget ad! Minden évben a helyiek lüktető karnevált rendeznek Húsvét tiszteletére. Kihagyhatatlan látnivaló Nerja egyik sziklája, ahonnan páratlan kilátás tárul elénk, ezt a sziklát Európa teraszának hívják. Nerja, azért is különleges, mert a többi üdülővárostól eltérően a tengerpart nyugalmas, nincs tömegnyomor.

Nerja

Torremolinos

Torremolinos a Costa del Sol legjelentősebb üdülővárosa, a legkeresettebb desztináció! Egy abszolút populáris turistacélpont, amely teljesen mellőzi a spanyolos stílust és a történelmi látnivalókat. Ide bulizni, szórakozni, enni-inni jönnek a turisták nem pedig kulturálódni. Óriási itt a pezsgés éjjel és nappal egyaránt. A gyerek is remekül elvannak itt, köszönhető ez a két vidámparkjának, az Aqualandnak és a Tivoli World-nek. A város strandjai homokkal borítottak, a tenger tiszta és lassan mélyül, így ideális úszni nem tudóknak és gyerekeknek is. Nem meglepő, hogy Torremolinos korábban halászfalu volt, melynek bájából mára szintes semmi nem maradt. A városban található egy látogatható krokodilfarm, amely érdekes látnivaló lehet. Torremolinos tökéletes kiszolgálja a turistákat rengeteg éttermével, szállodájával, bárjával, klubjával.

Torremolinos

San Roque

A város érdekessége, hogy a Costa del Sol egyik legnagyobb golfpályájának ad otthont, úgyhogy a golf szerelmesei kevés jobb helyet találnának ennél. Sok itt a régi történelmet idéző épület, bár a modernizmus itt is megvetette a lábát. San Roque több mint száz méterrel a tengerszint felett magasodik bájos hófehér házaival.

San Roque

Ronda

Ronda városát egy hatalmas sziklára építették, a várost két részre osztja a Guadalevin folyó félelmetes szurdoka, a szurdok felett a város két felét három impozáns híd köti össze. Ronda óvárosi része elbűvölő, mindenképpen megér legalább egy sétát, tökéletes hely egy ki nyár esti szerelmes andalgáshoz. Érdemes megnézni a Városi Múzeumot, amely a Palacio de Mondragón palotában van, izgalmas sírokat és barlangmásolatokat rejt. Ronda tulajdonképpen nem a turisták számára épült, nem is üdülőváros, de a Costa del Solon található, tulajdonképpen minden üdülővárosból könnyen elérhető autóval, ezért érdemes mindenkinek egy kis időt rászánni és ellátogatni ide, mert hihetetlen csodában lesz része.

Ronda

Puerto Banus

Ez a nyaralóhely inkább az előkelőbb népek nyaralóhelye, kikötőjébe tömve ringatóznak a drágábbnál drágább jachtok. Nem akármilyen jachtokról van itt, szó valóban csak a leggazdagabbak engedhetik meg maguknak, hogy olyan kikötőben “parkoljanak” ahol a szaudi király hajója is pihen.Ezek után már gondolom senki nem lepődik meg azon, hogy szinte az összes világmárka képviselteti magát a rettenetesen drága butiksoron! Természetesen pór nép is beteheti a lábát Puerto Banusban, hiszen vannak olcsóbb árkategóriájú üzletek és szállás lehetőségek is.

Puerto Banus

Marbella

Marbella egy igazán elegáns hely, a nyaralóhelyek luxuskategóriájába sorolható.Minden évben sok híresség fordul elő itt a legkülönfélébb kategóriákból, a királyi családoktól a híres sportolókig. Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez Spanyolország Monacoja! Elegáns üzletek, remek spanyol éttermek, hosszú homokos tengerpart, itt minden adott egy kellemes nyaraláshoz. Marbella a Costa del Sol legdrágább üdülővárosa. Természetesen a gazdagok egyik kedvenc sportjának, a golfozásnak űzésére is van lehetőség. Marbella óvárosát a szűk utcák, a mór stílusú épületek igazán elbűvölővé teszik.

Marbella

Malaga

Malaga a Costa del Sol egyik legkedveltebb uticélja, hatalmas kikötőváros. Lakóinak száma közelít a fél millióhoz. Malagát a csodálatos időjárás, a zamatos borok és a temérdek látnivaló fémjelzi. Csak kevesen tudják, hogy Malaga egy híres művész, Pablo Picasso szülőhelye.

Malaga

Fuengirola

Fuengirola hosszú, nyolc kilométeres tengerparttal rendelkezik, melyek végig strandok sorakoznak. Fuengirolaban mindenki ügyel a tisztaságra, ez igaz a tengerpartra és a belvárosra egyaránt. Talán a rengeteg napsütésnek köszönhetően, de itt a vidámság és a jó hangulat mindig adott. Gyönyörű macskaköves utcái bárkit elvarázsolnak, a levegőben narancs illat terjeng, fantasztikus élmény. A város gyönyörű állat és növénykerttel rendelkezik, ahová mindenképpen érdemes ellátogatni. Modern város, de azért látnivaló is akad itt bőven. A városnak vannak nyugodtabb és pezsgőbb részei is, mindenkinek ajánlott uticél.

Fuengirola

Estepona

Estepona egy nyugodtabb tengerparti városka húsz kilométeres tengerparttal. Talán Costa del Sol legkevésbé elturistásodott városa. Főként a nyugodt, pihentető, és a helyiek életét kiváncsisággal fürkésző nyaralásra vágyóknak ajánlott. Évente háromszázhuszonöt napon át süt itt a nap! Nagyon népszerű a turisták körében, fantasztikus éttermeinek, gyönyörű köztereinek és bájos belvárosának köszönhetően

Estepona