Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park

Szikes puszták, vadregényes vízi világ, ember formálta, természet által visszahódított táj! A Hortobágyi Nemzeti Park az ellentétek területe. Persze az ilyen “öreg úrnak” megengedhető az efféle szelesség, hiszen Magyarország első és legnagyobb nemzeti parkjáról van szó.

Ráadásul a puszta a Világörökség része is. Csodálatos területek és kultúrtörténeti érdekességek várnak arra, hogy felfedezzük őket.

Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont és Kézművesudvar számos lehetőséget kínál a nemzeti parkba érkező turisták számára.

A Hortobágy élővilága­ természetrajzi kiállítás
A puszta természetrajzát és gazdag élővilágát bemutató természetrajzi kiállítás. A szikes pusztát, a mocsarat és a sziki erdőt, mint jellemző élőhelyet egy-egy dioráma (makett), illetve ezekben jó néhány élőlényfaj preparátuma segítségével mutatja be.

Darvak világa – A vándorok nyomában
A daru a Hortobágyi Nemzeti Park címermadara. A Darvak világa – A vándorok nyomában kiállítás ezt a kivételes madárfajt, sőt öt kontinensen élő rokonait is igyekszik minél több oldalról bemutatni, interaktív eszközökön keresztül sok ismeretet játékos formában átadni a látogatóknak.

A látogatóközpont udvarában található a Hortobágyi Kézművesudvar, ahol az e tájra jellemző mesterségek közül a bőrös-szíjgyártó, viseletvarró, riselő, kalapos, kártoló, szövő, fazekas, fafaragó, sajtkészítő mesterségbe nyerhetnek bepillantást a látogatók, hiszen néhány műhelyben mindig folyik bemutató. De nemcsak nézelődni lehet, hanem gyerekek és felnőttek egyaránt kipróbálhatják népi játékainkat, előzetes bejelentkezéssel pedig kézműves foglalkozáson is részt vehetnek.

A látogatóközpontban lehetőség van ajándékvásárlásra, kerékpárkölcsönzésre, konferenciatermeiben pedig szakmai rendezvények szervezésére.

A Hortobágyi Pásztormúzeum épülete eredetileg szekérállásként szolgált, ahol megpihentek a pusztán átutazók és a vásárokra érkezők. A kiállítás élethű bábuk, élőképek, vetítések, hanganyagok segítségével mutatja be a 19-20. század fordulóján a Hortobágyra jellemző pásztoréletet.

A Körszín kiállítását a térségre jellemző kézműves mesterségek élőképszerű megjelenítése teszi egyedülállóvá. Itt megtekinthető a szíjgyártó-, a fazekas-, a csizmadia-, a kovács-, kalapos-, mézeskalácskészítő- és bognármesterek korhűen berendezett műhelye.
A látogatóközpont kézművesudvarában dolgozó mesterek termékei megvásárolhatók az épületben található ajándékboltban.
A Körszín előtt áll a Világörökségi Diploma átadásának emlékére emelt faragott kőoszlop.

„A történelem országútján” ­ Tematikus csárdaútvonal a Hortobágyon keresztül
A „csárdák útja” a Hortobágyi Nemzeti Park területén, a Debrecen és Pest közötti egykori kereskedelmi úton, a sóúton vezeti végig a látogatókat, három helyszínen bemutatva a Hortobágy csárdáinak életét.

Hortobágyi csárda kiállítás
Az épület egykori vendégszobáiban található a Hortobágyi csárda történetét, a pusztai közlekedést és a csárda híres vendégeit bemutató multimédiás kiállítás, viseletpróbával és fotópontokkal.
Az egykori ivóban, mely ma étteremként működik, éppúgy várják az éhes, szomjas vándorokat, mint 300 évvel ezelőtt. A hagyományos pásztorételeket a pusztában „termett” alapanyagokból – szürke marhából, rackából, gyöngytyúkból, mangalicából, halakból – készítik.

Kadarcsi csárda kiállítás (33-as főút mentén, a Keleti-főcsatorna hídjánál)
A hortobágyi csárdák történetét, egykori konyhájukat, a letűnt alföldi betyárvilágot és a csárdahálózatot bemutató kiállítás látható az egykori vendégszobákban, az ivó kármentőjével és régies bútoraival a régi idők hangulatát idézi.

Meggyes csárda kiállítás
Az 1770-re felépült és ma már a közúttól távolabb eső csárda kiállítása a 19-20. század fordulóbeli bútorokkal, tárgyakkal berendezett tisztaszobát, füstös konyhát, az ivót és a csárdás szobáját mutatja be.

Hortobágyi Vadaspark
A Hortobágyi Nemzeti Park természeti adottságaira alapozott Hortobágyi Vadaspark kiválóan alkalmas az ősi puszta vadvilágának bemutatására. Itt láthatók az ember megjelenése előtt ezen a tájon élő, de a civilizáció térhódítása miatt a területről kiszorított állatfajok, mint például: farkas, sakál, vadló, keselyű, pelikán, illetve a védett területeken ma is élő vadállatok: vadmacska, róka, görény, őz, réti sas, nyári lúd, batla, nagy kócsag, szürke gém, daru, fehér gólya, fekete gólya. A vadaspark olyan természeti programokat kínál, ahol valamennyi generáció megtalálhatja a számára hasznos és értékes időtöltési lehetőséget.
A vadaspark kizárólag a Pásztormúzeumtól induló nemzeti parki járművel közelíthető meg, mely nyitvatartási időben minden egész órakor indul.

Hortobágy-halastavi Kisvasút
A hortobágyi halastavak Közép-Európa egyik legnagyobb halastórendszerét alkotják, amelyek a tógazdasági hasznosítás mellett változatos és gazdag élővilágot rejtenek. A 2000 hektáros központi tóegység a Hortobágyi Nemzeti Park megalakulása óta védett. Különösen értékes az itt fészkelő és átvonuló madárvilág. Az elmúlt 40 év alatt közel 300 madárfajt figyeltek meg a tavakon, ezzel a halastórendszer Közép-Európa egyik legismertebb madárélőhelyévé vált. A felújított és személyszállításra alkalmassá tett kisvasút – mely az egyetlen halastavi környezetben futó személyszállító kisvasút Magyarországon – kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a turisták kényelmesen elérjék a halastórendszer távolabbi részeit is, és gyönyörködjenek az egyedülálló tájban és a belső tavak gazdag madárvilágában.

A Mátai Ménes gazdag és egyedi lótenyésztő hagyományaival különleges helyet foglal el Európa nemzeti és történeti ménesei sorában. Ismertségét a hortobágyi csikós hagyományok és a nóniusz lófajta teremtette meg. Napjainkban nemzetközi hírű lótenyésztő-, rendezvény- és turisztikai központ. Szervezett programjai közül legnépszerűbb a puszta természeti értékeit, pásztorhagyományait, csikósait és a tájra jellemző őshonos állatokat bemutató pusztai fogatozás.
A nádudvari feketekerámia-műhely, valamint a ménes törzsistállói is megtekinthetők.

A Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében élő régi magyar háziállatfajtákat, azok tartásának különböző módjait és tárgyi eszközeit mutatja be. Egy kiállítás keretében a puszta jellegzetes fajtáinak története is megismerhető kialakulásuktól egykori és mai használatukig. Az állatpark kínálatában bográcsos és kemencében készült ételek is szerepelnek. Az itt eltöltött idő számos, előzetes bejelentkezés alapján igényelhető programmal is színesíthető:

  • pusztai virtus játékok
  • „pusztapatika” – gyógynövény foglalkozás
  • pusztai játszótér tájjellegű fajátékokkal,
  • gyerekszekér  kamilla-kunyhó – kemencés ételek főzése, szabadtéri foglalkozások, rendezvényhelyszín
  • gyerekfoglalkozások, arcfestés.

TANÖSVÉNYEK

Hortobágy-halastavi tanösvény
(indulási pont GPS: 47°36’19.23″N; 21°4’9.66″E)
A tanösvényt végigjárva a látogatók a hortobágyi halastavak és nyílt vizű mocsarak madárvilágával és növényvilágával ismerkedhetünk meg. A terület Közép-Európa és egyben a Hortobágy egyik legfontosabb vízimadár élőhelye, az idelátogatók részletes képet kapnak a Kárpát-medence fészkelő és vonuló vízimadár közösségeiről. A tanösvényen emellett találkozni lehet Közép-Európa számos veszélyeztetett vízimadárfajával is. A látogatók betekintést kapnak a halastavi gazdálkodás munkafolyamataiba, illetve a természetvédelmi célú élőhelykezelés egyes vonatkozásaiba is.
A tanösvényen található a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás vagy Madárgyűrűző Állomás, ahol elsősorban énekesmadarak tudományos célú befogása történik a pallósorok mentén felállított függönyhálók segítségével. Az állomás elsősorban a tavaszi és őszi vonulási periódus során működik, több alkalommal madárgyűrűzési bemutatót is szervezünk.
Bejárható gyalogosan, kerékpárral, kisvasúttal.

Egyek-pusztakócsi mocsarak/Górési tanösvény
(indulási pont GPS: 47°32’52.93″N; 20°55’43.14″E)
Az Egyek-pusztakócsi mocsárvilág valaha közel tízezer hektáron terült el, Ohat – Egyek – Tiszafüred határában. A 19. században végzett folyószabályozási munkálatok következtében megszakadtak a természetes vízpótlás útjai, az áradások elmaradásával a gazdag mocsári élővilág egyre kisebb területre szorult vissza. A nemzeti park rehabilitációs munkájának köszönhetően a Tisza szabályozás előtti vízjárását sikerült visszaállítani. A madarak hamar birtokukba vették a régi-új élőhelyeket, amelyek valóságos vízimadár-paradicsommá váltak. A tanösvényen található a Górés tanya, ahol megismerhető a Filagória halom, és ennek kapcsán a kurgánok, kunhalmok története, betekintés nyerhető a nemzeti park madárrepatriáló telepén folyó munkába bemutató volierek (nagy kültéri ketrecek) segítségével. A tanösvény kultúrtörténeti emléke a Meggyes csárda.
Bejárható gyalogosan, kerékpárral.

Szálkahalmi tanösvény
(indulási pont GPS: 47°34’30.85″N; 21°14’35.93″E)
A tanösvény látogatása során egy átfogó keresztmetszetet kapunk a Hortobágyi Nemzeti Parkban található legjellemzőbb szikes pusztai élőhelyekről és a jellegzetes talajfelszíni formákról. A tanösvény kiinduló állomása és egyben névadója, a Szálka-halom nevű kurgán (temetkezési hely), melyet a Honfoglalás kora előtt itt élt nomád, pusztai népek építettek.
A Hortobágy szikeseire jellemző összes növénytársulás megfigyelhető itt.
Bejárható gyalogosan.

Egyéb látogatható területek a Hortobágyi Nemzeti Parkban
A Hortobágyi Halgazdaság Zrt. által működtetett halastavak látogatásakor annak élővilágával lehet megismerkedni. A természetjáró séta minden alkalommal tartogat valami érdekességet, egyedit, hiszen a tavak növény- és állatvilága évszakonként más és más arcát mutatja. Az idelátogatók betekintést nyerhetnek a halászok mindennapos, hol kellemesebb, hol fáradtságos, de mindig szép munkájába.

Látogatható területek
Fényes-tóegység, Csécs-tóegység, Gyökérkút-tóegység (Gyökérkúti-tavak, Derzsi-tavak, Ohati-tavak), Ivadéknevelő-tóegység (Akadémia-tavak), Kungyörgy-tóegység, Malomháza-tóegység, Elep-tóegység, Balmazújváros-tóegység (Virágoskúti-tavak), Folyás-tóegység (Bivalyhalmi-tavak, Tinólaposi-tavak, Nagyszög)

További információ:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
HNP Látogatóközpont
Cím: 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.
Telefon: 06-52/589-000 I fax: 06-52/589-321
hnp.hu