tunézia

Tunézia Nyaralás

A leghíresebb keleti “kapu”, az európaiak számára bizonyára Tunézia a legismertebb bejárat a keleti világba. Könnyen elérhető, Magyarországtól mindössze 2 órára, de mégis egy távoli, különös világban, Afrika földjén fekszik. Tunéziának sok arca van; háromezer éves történelmének, egyedi kultúrájának ékes bizonyítékai Hammamet és Sousse medinái, El Jem amfiteátruma, a berberek lakta Matmatai barlangok, Karthágóért, a csodás mediterrán térség birtoklásáért folyó pun háborúk. Észak-Afrika ékkövének másik arcát csodás természeti kincsei és kellemes mediterrán éghajlata nyújtja. A Szahara szélfútta homokdűnéi, finomhomokos tengerpartja, kristálytiszta kék tengere, a bármely évszakban űzhető sportok: vitorlázás, búvárkodás, golf, mind csalogatóan hangzanak a kikapcsolódásra vágyóknak. Modern idegenforgalmi létesítményei, jól kiépített infrastruktúrája, nyugati színvonalú szállodái mellett a tunéziaiak utánozhatatlan, szívélyes vendégszeretete, ami garancia egy felejthetetlen nyaraláshoz.

tunézia szafari

Tunéziára a sokszínűség jellemző, az az ország ahol mindenki talál saját számára érdekes látnivalót. Mindezt háromezer éves történelme alapozta meg, hiszen Föníciaiak alapították, majd változatos történelme során tartozott a Római Birodalomhoz, állt spanyol, török és francia hódítás alatt. Építészete, művészete, kultúrája tükrözi az események változatosságát: Karthágó ősi metropoliszának romjai, Hammamet finom homokos strandjai, Tunisz óvárosa, Sousse életteli bazárja, a misztikus nagy sóstó, a Bardo múzeum kincsei, Matmata hegybevájt barlanglakásai, Tozeur pálmarengetege, Kelibia kikötője és halpiaca, El Djem római kolosszeuma, Sidi Bou Said festői kék-fehér házai, az égbetörő minaretek, oázisok, a Ribatok monumentális épületei, a sivatag tevéi, a nép vendégszeretete és a modern szállodasorok mind egy-egy darabja annak a színpompás mozaiknak, melynek neve Tunézia.

tunézia látnivalók

Tunézia Látnivalók és Nevezetességek

Hammamet

Közkedvelt turistaparadicsom, mely az azonos nevű öbölben, a Cap Bon félszigeten fekszik, kb. 70 km távolságra a fővárostól. Történelmi nevezetességei közé tartozik a 15. századból származó erőd, melynek udvarán található a város patrónusának, Sidi Bou Alinak a mauzóleuma. Közvetlenül az erőd alatt található a medina piactereivel. A festői halászkikötő naplementekor felejthetetlen látványt nyújt. Az egész tengerpartot kissé lejtős, homokos strand fedi, csodálatos szubtrópusi növényzettel és kellemes szállodákkal tarkítva.

Hammamet

Nabeul

Ez a város, egykori nevén Neapolis, ma virágkorát élő fürdőhely. Hammametből pár percnyi utazással önállóan is felkereshető. Híres fazekasművészetének szebbnél szebb portékáit péntekenként az ország legnagyobb piacterén rendezett vásárokon elvegyülve érdemes megcsodálni.

Nabeul

Sousse

Az ország egyik legnagyobb városa és az egyik legdinamikusabban fejlődő idegenforgalmi központja. A “Földközi-tenger gyöngye” nevet méltán viseli. A fehér homokos tengerpart, a kristálytiszta vizű tenger és a tengerparti szállodasor impozáns látványt nyújt az újonnan kiépített parti sétányon. A város központja a Medina, melynek szűk utcáin és lépcsőin járva a keleti bazársor színkavalkádja, a Habib Bourghiba sugárúton pedig a modern építészet alkotásai fogadják a látogatót. Az ezeréves nagy mecset, a feltárt keresztény katakombák mind a történelem és az iszlám ékes bizonyítékai. A közeli Port El Kantaoui kikötő pedig kellemes délutáni vagy esti sétalehetőséget kínál.

Sousse

Monastir

Eredeti nevén Ruspina, kb. 190 km-re, a fővárostól délre fekszik. Nevezetességei közé tartozik az impozáns 8. századi Ribat kolostor és a 9. századból való Nagy Mecset. Monastir azonban mindenekelőtt, mint az első tunéziai elnök, Habib Bourghiba szülővárosaként ismert, emlékére gyönyörű mauzóleumot emeltek. Modern város, mely széles pálmákkal övezett bulvárokkal, tágas terekkel és nagyszerű szállodákkal kiváló feltételeket biztosít az üdülni vágyók számára is.

Monastir

Karthago

Az ókor egykori hatalmas metropolisza fénykorában 300-400 ezer főt számlált. A mediterrán térség birtoklásáért zajló véres harcok, pun háború színtereként szerepel a történelemkönyvekben. Napjainkban Tunisz elővárosaként ismerjük a lerombolt Karthágót, ahol. kirándulásainkon az Antonius által építtetett fürdők, az elnöki palota, a Szent Lajos Katedrális és a pun kikötő adják vissza az ősi pun hangulatot.

Karthago

Sidi Bou Said

A Tuniszi-öbölben található, macskakővel kirakott utakkal díszített tengerparti város. Az itt található házak, egységesen kékre festett ablakai és a várost körülvevő sziklák lenyűgöző látványt nyújtanak. A tengerpart, és az itt található kávézók és éttermek kellemes időtöltést kínálnak.

Sidi Bou Said

Tunisz

A főváros, Tunisz, az ország legérdekesebb része. Itt található az úgynevezett Medina, az óváros, mely a Világörökség részévé vált és történelmi emlékei egészen a 8. századig nyúlnak vissza. A Tourbet l-Bey, a néhai hercegek, miniszterek és tanácsadók óriási mauzóleuma vagy a Dar l-Haddad, a legrégebbi épület az Aziuna mecset, amelynek építéséhez kétszáz oszlopot hozattak Karthágóból, vagy a közelben illatozó a Souq l-Attarine, a parfümkészítők utcája. Szintén a főváros nevezetességei közé tartozik a Szent Vincent de Paul katedrális, a Bardo Múzeum, a Szent Lajos székesegyház, a Nemzeti Múzeum, valamint a Tuniszi Amphiteátrum is. Utcáin sétálva az ezeréves műemlékek mellett szinte minden 100 méteren találhatók hangulatos kávéházak és éttermek.

tunisz

Kairouan

Az iszlám negyedik szent városának tekintik, építése a 8. századra tehető. A várossal egyidős a Nagymecset, melyet a 671-ben kezdtek építeni és a nyugati arab világ (Maghreb) leghíresebb imahelyévé vált.

Kairouan

Dougga

E város a római korból fennmaradt romjairól nevezetes. Tunézia romvárosai közül talán a legépebben fennmaradtak egyike. Gyönyörű színház található itt, mely mintegy 3500 nézőt képes befogadni, és Kr.e. 188-ban épült, felújítására néhány évvel ezelőtt került sor. Itt rendezik meg évente a fantasztikus hangulatú júliusi Dougga Fesztivált, melyen elsősorban drámai előadásokat tekinthetünk meg. A közelben található a Szaturnusz-templom is.

Dougga

Thuburbo Mauis

Már az ókorban is jelentős város volt, Karthago-t támogatta Róma ellen, majd Augustus csatolta a birodalomhoz. Fénykorát Hadrianus alatt élte, a III. század végén azonban hanyatlásnak indult, ezután a vandál, bizánci és arab hódítók alatt teljesen elsorvadt. 1912-től egészen a közelmúltig tartott a város feltárása. Műemlékeinek összessége (Fórum, Capitólium, Mercurius templom, Áldozati oltár, nyári és téli fürdők, piac, Baalat templom, Keresztény templom) komplett római kori települést vázolnak elénk.

Thuburbo Mauis

Zaghouan

Az ókori Zagua helyén terül el, amelytől egy diadalív maradványait örökölte. A Vizek Temploma a város fölötti hegyekben található. (Más néven: Nimfák Temploma). Az itt fakadó források ezer éve táplálják Tuniszt, de már Karthago-hoz is római kori vízvezeték kötötte.

Zaghouan

El Jem

A város legnagyobb és leginkább elhíresült építménye a Krisztus előtt 230-ban épült római kori Colosseum, mely jelenleg az UNESCO Világörökség része, és egyben Afrika legnagyobb építménye a maga 30000 férőhelyével. Ugyanabból a célból építették mint római testvérét, gladiátor versenyek színtere volt, és a legjobbak Rómában mutathatták meg a népnek és a császárnak képességeiket.

El Jem

Matmata

Lakói a matmaták, nevüket arról a berber törzsről kapták, akik az arab hódítók elől húzódtak a hegyekbe. Jellegzetes, földből kivájt üreges barlanglakásokban laknak, melynek belső hőmérséklete télen-nyáron 20-22C. A trogloditák földje valódi holdbéli táj, mely ideális színhely volt a Csillagok háborúja c. film forgatásához.

Matmata