Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Változatos és különleges barlangjainak köszönhetően 1995-ben az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt területén található barlangok felkerültek az UNESCO Világörökségi listájára. Ezen a területen található Magyarország leghosszabb cseppkőbarlangja, a közel 25 km hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer. Hangulatos barlangi koncertek, vizes barlangi ágakba vezető overallos túrák során felfedezhetik a cseppkövekkel ékesített mélységek titkait. A vendégek az Aggteleki-karszt 6 gyönyörű barlangját fedezhetik fel 10 különböző típusú és nehézségű túra keretein belül.

BARADLA-BARLANG (Aggtelek, Jósvafő)

Rövid, hosszú, közepes – ki mit választ! Az 1-1,5 kilométeres könnyű sétát? Vagy a 2 órás, a Styx-patak mentén haladó túrát, amely érinti hazánk legmagasabb állócseppkövét, a 19 méter magas Csillagvizsgálót, valamint az Óriások termét, ahol zenehallgatásra kerül sor? Vagy azt, amely végighalad a barlangrendszer 7 kilométeres főágán? Akármelyik mellett döntünk, a Baradla-barlang nem okoz csalódást.

Baradla-barlang

Látogatható:
Aggteleki rövidtúra: április 1-től szeptember 30-ig 10-17 óra között valamint október 1-től március 31-ig pedig 10-15 óra között. Vöröstói-középtúra: április 1-től szeptember 30-ig 10-16 óra között valamint október 1-től március 31-ig pedig 10-14 óra között. Jósvafői rövidtúra: április 1-től szeptember 30-ig 11-16 óra között látogatható, míg október 1-től március 31-ig csak 14 órakor induló túrán tudnak részt venni az ide látogatók.
Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túrák (min. 2 hét): Hosszútúra: 5 órás 7 km-es túra; Speciális (retek-ági) túra: 7 órás 9 km-es túra. Ezek a túrák részben kivilágított, részben kiépítetlen szakaszon haladnak.

EGYÉB LÁTOGATHATÓ BARLANGOK:

Béke-barlang

A túra időtartama 3 óra, hossza 2 km. A barlangtúra változatos, vörös és fehér cseppkőzászlók, drapériák, valamint lépcsőzetes medencesort alkotó hófehér mésztufagátak között vezet a Kötélhágcsós-szifonig. Az aktívpatakos barlangban állandó víz van, ezért gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).

Béke-barlang

Kossuth-barlang

A barlangot erőteljes eróziós formakincsek jellemzik. A túra útvonala szálkőoszlopok, tarajok mellett vezet végig egészen a Nagy-tóig, ahol függesztett drótkötélhídon jutnak keresztül a látogatók. A túra a Reménytelen-szifon taváig vezet. Összideje mintegy 4-5 óra, a barlangi szakasz kb. 2-3 óra. A barlang végigjárásához jó kondíció és mászókészség szükséges. Gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).

Kossuth-barlang

Meteor-barlang

Az Alsó-hegy Bódvaszilas felett lévő Kis-vizetes-töbrének kiemelkedő víznyelőbarlangja. A túra során omladéktömbök között kúszva, mászva, aknákba szerelt létrákon haladva éri el a látogató a monumentális méretű és páratlan cseppkőgazdagságú, mintegy 100 méter mélységben található Titánok-csarnokát. A túra idején mintegy 5 óra, a barlangban töltendő idő kb. 3 óra. Extrém túra! Jó kondíció és mászókészség szükséges, gumicsizma vagy váltócipő, valamint vízhatlan vagy váltóruha kötelező. Maximális létszám 8 fő, alsó korhatár 14 év. Előzetes bejelentkezéssel igényelhető túra (min. 2 hét).

Meteor-barlang

Rákóczi-barlang

A Bódva-folyó mentén elterülő Esztramos-hegy oldalában található e csodálatos barlang, mely képződményeinek gazdagságával, forma- és színvilágával, borsóköveivel elkápráztatja látogatóit. Tavainak csillogó víztükre nem mindennapi látványt nyújt. A barlangba mesterséges tárón át jutnak be a vendégek, majd vaslétrákon, hidakon közlekedve tekinthetik meg azt. A túra időtartama kb. 45 perc, hosszúsága 700 m. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 10 év. Túraindulás: április 1-szeptember 30 között 9-16 óra között óránként, valamint október 1-március 31 között 8-15 óra között minden órában.

Rákóczi-barlang

Vass Imre-barlang

A barlangot főként függő- és szalmacseppkövek jellemzik, de nagy felületeit borítja cseppkőkéreg és –lefolyás, bőven találunk görbe cseppköveket is. Különleges színvilágát tükrözi a legnevezetesebb képződménye, a Narancszuhatag. A túra barlangi időtartama kb. 1 óra, hossza kb. 500 m + 3 km felszíni túra. Pulóver és zárt cipő ajánlott. Maximális létszám 10 fő, alsó korhatár 10 év. Túraindulás: április 1-szeptember 30 között 10 és 15 óra, valamint október 1-március 31 között 10 óra között.

LOVASTURISZTIKAI PROGRAMOK

Magyarország egyetlen hucul törzstenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban, Jósvafőn található. A hucul a Kárpátokban kialakult, az ősi vadlovakhoz, illetve a honfoglaló magyarok lovához genetikailag igen közelálló lófajta. A ridegen tartott ménes egész évben megtekinthető a Jósvafőtől mintegy 1 km-re északra található gergés-lápai legelőkön, néhány példány pedig Jósvafőn, a Kúria épületében látható.

 • Jósvafői sétakocsikázás, szánozás
 • Lovaskocsikázás, szánozás terepen
 • Gyermeklovagoltatás segítővel, vezetékszáron
 • Lovaglás oktatás kezdőknek
 • Tereplovaglás vezetővel
 • Fogattal a hucul méneshez és a Vass Imre-barlanghoz
 • Lovastúrák az Aggteleki Nemzeti Park legszebb részein
 • Többnapos csillagtúra szállással, teljes ellátással
 • „Shadow Ranger”-kövesse lóháton „árnyékként” az ANP lovas természetvédelmi őrét

További információ: 3758 Jósvafő, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-052

BEMUTATÓHELYEK

 • Művészetek Magtára (Bódvaszilas) – MagtArt
 • Jósvafői Tájház (Jósvafő)
 • Kessler Hubert Emlékház (Jósvafő)
 • Mohos-Ház (Kelemér) – Kelemér környéke, Mohos-tavak
 • Boldogkőváraljai Tájház (Boldogkőváralja)

Bővebb információ: Tourinform Iroda 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. Telefon/fax: 06-48/503-000

Kúria Oktatóközpont (Jósvafő)

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelési tevékenységének fő célja a térségben élő, illetve az ide látogató óvodás, általános iskolás gyerekek, középiskolás diákok természetvédelmi szemléletformálása, környezettudatos magatartásra nevelése, vidékünk természeti és kultúrtörténeti értékeinek széleskörű bemutatása. Előadások, tantermi foglalkozások, erdei iskolai programok széles választéka áll rendelkezésre az intézményes oktatás kiegészítéseként, vagy szabadidőprogramként.

Elérhetőségek: 3758 Jósvafő, Táncsics u. 1. telefon: 06-48/350-056, telefax: 06-48/350-006

Kerékpárkölcsönzés

Az Aggteleki Nemzeti Park területén és térségében több jelzett kerékpárút található.
A kerékpáros turizmus lehetőségeinek bővítésére, népszerűsítésére működteti az Aggteleki Nemzeti Park kerékpár kölcsönzőjét a Szalamandra-házban. Jelenleg 19 db felnõtt és 3 db gyermek kerékpárunk van. Ezek között található mountain bike, és 10 éves kortól gyermekkerékpár is. A kerékpárok mellé sisakot, a legkisebbek számára gyermekülést is biztosítunk, melyet bármely típusra felszerelünk. Több napos túrákhoz pótalkatrészeket is tudunk adni. Hosszabb-rövidebb biciklitúrákhoz, kirándulásokhoz, vagy egy autómentes bevásárláshoz ajánljuk szolgáltatásainkat.

Április 06-tól október 11-ig reggel 8-tól este 8-ig várjuk érdeklődésüket személyesen, vagy a következő telefonszámon +36-30-63-11-520.
A kerékpárok előre foglalására is van lehetőség.

Vízitúrák a Bodrogzugban

Ma az országban ez az egyetlen olyan terület, amelyet rendszeresen elönt a víz. Természeti értékei, háborítatlansága mellett, részben ezért került fel 1989-ben, fokozott jelentőségű vízimadár élőhelyként a nemzetközi Ramsari területek listájára. A Bodrogzug az ország egyik legszebb vízitúrázó területe. A tavaszi áradások jelentik a szezon kezdetét április végén, május elején. A területen vízitúrázni csak engedély birokában lehet.

Minden további információért érdeklődjön az alábbi elérhetőségeken.
Zempléni Tájegység Iroda – Bodrogkeresztúr
3916 Bodrogkeresztúr, Kossuth út 30.
Tel.: +36 47/570-061 Mobil: +36 30/422 0605;
Web: www.bodrogzug.hu

TANÖSVÉNYEK

 • Baradla tanösvény
 • Tohonya-Kuriszlán tanösvény
 • Borz tanösvény
 • Szádvár tanösvény
 • Fürkész-ösvény
 • Zöld-határ tanösvény
 • Bódva-völgyi tanösvény
 • Határjárás tanösvény
 • Tornakápolnai tanösvény
 • Natura Trail Gömör-Tornai karszt

VEZETETT FELSZÍNI TÚRÁK

A túra résztvevői a táj természetes, épített és kulturális környezet harmóniáját, a karsztfelszín geológiai, botanikai, zoológiai értékeit ismerhetik meg, az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak segítségével.

 • Ökotúrák
 • Aggteleki faluséta
 • Jósvafői faluséta
 • Jósvafői szőlőhegyi túra
 • Keleméri túra
 • Esztramosi túra
 • Túrák a Zempléni Tájvédelmi Körzetben és a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetben

Fotók és webkapcsolat: anp.hu