Prága

Prága

Prága nemcsak a közép-kelet európai térség, hanem a kontinens egyik legszebb városa, egyben a Cseh Köztársaság fővárosa. A Moldva- (Vltava) folyó két partján fekvő Prágát évente több millió turista keresi fel.

A várost gyakran nevezik Arany Prágának, mely arra utal, hogy IV. Károly idején, arannyal vonták be a prágai Vár tornyait. Prága másik több évszázados elnevezése a száztornyú város, ugyanis tornyok, kupolák és kilátók sokasága határozza meg a város sziluettjét, jelenlegi számuk már 500 körül van.

Prága óváros

Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, egyben Csehország legjelentősebb városi műemlékegyüttese. Kanyargós kis utcáit csodálatos középkori és barokk épületek színesítik, a városban gyakorlatilag megtalálható az összes építészeti stílus.

Prága kiemelkedő látnivalói a várnegyed a Szt. Vitus csodálatos gótikus székesegyházával, a Moldván átívelő Károly-híd, az Óvárosi-tér a Városházával és a Városháza híres órájával, az ’Orloj’-jal, továbbá az egykori zsidónegyed műemlékeivel.

A pompás tornyok, kupolák, a Moldván átívelő hidak mellett egészen különleges panorámában gyönyörködhetünk a város több pontján is.

Prága hidak

Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival  – és nem utolsó sorban kitűnő söreivel – többnapos programot ígér az idelátogatók számára.

Top 10+1 látnivaló Prágában

Prága méltán népszerű az utazók körében, hiszen történelmi nevezetességek sorával rendelkezik, a városnak csodálatos a hangulata, és közelsége miatt remek kikapcsolódási lehetőséget kínál akár már egy hosszú hétvégére. Miután szemeit jól lakatta a megfáradt turista, este kitűnő alkalom, hogy a méltán híres cseh sörválasztékot megismerje egy tradicionális cseh sörözőben.  Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnépszerűbb látnivalókat.

Károly-híd / Karluv most

Egyik legismertebb látnivaló a Károly-híd. Ez a híd köti össze a Moldván át az Óvárost a Kisoldallal. Az építést még 1357-ben kezdték meg, és a legrégebbi, ma is álló moldvai hídnak számít. Napjainkban ez a sétálóhíd fontos helyszíne a kulturális és turisztikai attrakcióknak és minden év és napszakban hemzseg a látogatóktól. A híd mindkét végén műemléki tornyok találhatók például a XIV. századi Óvárosi hídtorony / Starometská mostecká vez, amelynek gótikus stílusa lenyűgöző, és anno védelmi funkcióval is rendelkezett.

Prága látnivalók - Károly-híd

Óvárosi tér / Starometské Námestí

Ez a tér az óvárosi negyed szíve, rabul ejti látványosságaival a látogatók szívét. Már a XI. században is a város központja volt, leginkább román és gótikus stílusban épült épületekben gyönyörködhetünk.

Prága Óvárosi tér

Orloj

A tér talán legérdekesebb látnivalója a Városháza, és a homlokzatán az Orloj, a híres óra. Ez a bonyolult szerkezet nemcsak az idő múlását, de a Nap és a Hold állását is mutatatja, de az aktuális évszakokban, és csillagjegyekben is lehet gyönyörködni. Ezenkívül minden egész órát egyházi témájú figura köszönt a játékával az idelátogatók örömére.

Prága látnivalók - Orloj

Tyn templom / Tyn

Kissé távolodva a Városházától a gyönyörű paloták mellett a Tyn templom a hívja fel magára karcsú tornyaival a figyelmet, amelyek egyben fontos jelképei a városnak.

Az Óvárosi teret tavasztól őszig a mutatványosok töltik be produkcióikkal, és kényelmes hangulatos kávézók, éttermek fogadják a szemlélődőket is.

Prága látnivalók - Tyn templom

Kisoldal / Malá Strana

 A látogató óhatatlanul áthalad rajta, mikor az óvárostól a Károly-hídon keresztül, megy fel a várba. Méltán sokan tartják Prága legszebb részének. A kanyargós utcácskákban a gyönyörű templomok mellett paloták és épületekben lehet a szemet gyönyörködtetni. De ez a negyed ad helyet a cseh kormány központi épületeinek, ugyanis itt található a cseh parlament mellett a minisztériumok, és nagykövetségek rezidenciája is.

Prága látnivalók - Malá Strana

A prágai vár / Prazsky hrad

A prágai vár, mint a város egyik legfelkapottabb látványossága, Európa egyik legnagyobb várkomplexuma. Ez a városrész felelt anno az ősi város védelméért, emellett itt volt a korai időktől a legrégebben lakott része. Számos különleges nevezetesség található, melyek mindegyike külön fejezetet igényelne: a Szent György Bazilika, a Lőportorony, a Szent Vitus-székesegyház, és az Aranyművesek utcája is.

Prágai vár - Prazsky hrad

Lőportorony / Prásné brána

E másik gótikus építmény az egyetlen torony, amely a régi városfalból teljes épségben megmaradt. Annak idején az Óváros egyik kapuja volt, és erődítési célokat szolgált.

Prága Lőportorony - Prásné brána

Hradzsin tér / Hradcanské námesti

A főtér adott otthont anno azoknak a lakóknak, akik a prágai vár kiszolgálását látták el, és a középkorban vásártérként funkcionált. Jelenlegi állapotában sok szép barokk és reneszánsz palota vonzza az idelátogatókat.

Prága Hradzsin tér - Hradcanské námesti

Szent Vitus-székesegyház / Katedrála svatého Víta

 A székesegyház a cseh királyok és királynők koronázási helyszíne volt évszázadokon át, de egyben temetkezési helyül szolgált az uralkodóknak. A prágai vár megtekintésének egyik legfontosabb állomása, és a város látképének egyik legjelentősebb műemléke. Az építkezés üteme miatt a gótikus stíluson át a reneszánsz mellett a barokk stílus jegyeit és őrzi a műemlék.

Prága Szent Vitus-Székesegyház

Arany utcácska / Zlatá Ulicka

Az utcában lévő színes házacskákat a várvédők után a XVII. századtól a vár őrzői után az aranymívesek népesítették be, melyek napjainkban különleges hangulatot árasztanak. Napjainkban kiállítások látogathatók az utca történelméről. Több házacska eredeti, több száz éves berendezéseivel ad betekintést, hogy milyen volt a lakóinak élete az elmúlt századokban.

Prága Arany utcácska - Zlatá Ulicka

Vencel tér / Václavské náměstí

A legtöbb városnéző séta, záró állomása a tér, mely Prága új városrészében található, Eredetileg vásárok megrendezését szolgálta, de napjainkban a kulturális és üzleti élet központjának számít. Itt található a cseh Nemzeti Múzeum épülete, és Szent Vencel lovas szobra is.

Prága látnivalók - Vencel tér - Václavské náměstí

Prága szállás

Az idelátogatók a szemet gyönyörködtető látnivalók mellett a különböző igényeket kielégítő szállás várja. Az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál a booking.com, 81 db ötcsillagos szállás kínál, de alacsonyabb áron 532 db háromcsillagos szállás is foglalható Prága belvárosában.Booking.com