Josefov prága zsidó negyed

Prága zsidó negyed

Prága egyik nagy történelmi múlttal rendelkező városrésze a Zsidóváros vagy Josefov, mely szorosan kapcsolódik az Óvároshoz. A városrészben található számos zsinagóga, templom és kolostor mellett Franz Kafka szülőháza, a régi zsidó temető és az Iparművészeti múzeum is.

A nevéből egyértelműen kitűnik, hogy régen ezt a városrészt a zsidók lakták, de a 2. világháború következtében rengetegen meghaltak, így ma már csupán néhány ezer zsidó él Prágában.

A Josefov elnevezést a városrész 2. Józsefnek való, hálából vette fel, a zsidók kérdésének rendezése miatt.

Fontosabb látnivalók a prágai zsidó negyedben

Maisel zsinagóga: A zsinagóga a neogótikus építészeti stílust képviseli.Amikor a németek megszállás alatt tartották Prágát ez a helység szolgált raktárként a zsidó emberek holmijainak.Ezekből a dolgokból kiállítást rendeztek, mely megtekinthető a zsinagóga épületében.

Maisel zsinagóga Prága

Régi-új zsinagóga (Staronová synagoga): A Régi-új zsinagóga Közép-Európa legrégebbi fennmaradt zsinagógája és a világ legrégebb óta működő zsinagógája. A német megszállás éveit kivéve (1942-45) a XIII. század utolsó negyede óta folyamatosan tartanak itt istentiszteleteket.

A Régi-új zsinagóga padlásán rejtették el a legenda szerint a Gólemet – az agyagból gyúrt hatalmas teremtményt, amelyet állítólag Löw rabbi hívott életre. A Gólem története teljes mértékben összeforrt Prága és a régi prágai Zsidóváros titokzatos hangulatával.

Régi-új zsinagóga Prága

A legenda szerint a Gólemet egy különleges, a kabbalából vett varázsszavakkal ellátott pergamen (az ún. sém) segítségével lehetett életre kelteni, amelyet a nyelve alá kellett helyezni. A rabbi minden sabbát alkalmával kivette a sémet, mivel ilyenkor tilos a munka. Egyszer azonban megfeledkezett róla, és mire visszaért a zsinagógából, a Gólem ámokfutása során mindent elpusztított, ami az útjába került. A rabbi ezért kivette a sémet, a Gólem testét pedig elrejtette.

Spanyol zsinagóga: A legszebb díszítéssel rendelkező prágai zsinagóga.Mór stílusban épült, belső díszlete szefárd hagyományokat őriz. A Maisel zsinagógában berendezett kiállítás folytatása vagyis a zsidók története a XVIII. századtól napjainkig ebben a zsinagógában tekinthető meg. Az épület már az 1300 -as évek elején imahelyként szolgált, az 1700-as években pedig felvette a spanyol nevet, a Spanyolországból elmenekült szefárd zsidók tiszteletére, akik Prágában telepedtek le.

Spanyol zsinagóga Prága

Régi zsidó temető (Starý židovský hřbitov): A Régi Zsidótemető a világ legrégebbi fennmaradt zsidó temetkezési helye, amelyet már a XV. század első felében alapítottak. 1 hektárnyi területen12 000 sírkövet láthatunk itt, a késő-gótika, a reneszánsz, a barokk és a rokokó idejéből.

Régi zsidó temető Prága

Magas zsinagóga (Vysoká synagoga): Eredetileg a zsidó városháza része volt, ezért Városházi zsinagógának is nevezik. Ma is egy épületegyüttest alkot a tanácsházával. 1997-től ismét a prágai zsidó gyülekezet imahelyéül szolgál.

Magas zsinagóga Prága

Klaus zsinagóga: Ez volt a régi zsidóváros leghatalmasabb zsinagógája, de miután egy nagy tűz következtében nagy része megsemmisült, új épületet emeltek a helyébe a 17. században.A zsinagógában egy kiállítás látható a zsidók népszokásairól.

Klaus zsinagóga Prága

Pinkász zsinagóga: Az épület gótikus stílusban épült, melyhez később még hozzáépítettek egy karzatot és egy üléstermet, mely már a reneszánsz stílust képviselni. Az épületben emléket állítanak a világon az egyik legnagyobb sírfelirattal a holokaust áldozatainak, a falakra több mint, 77 000 elhunyt zsidó neve van felírva. Az épületben ezen kívül egy kiállítás tekinthető meg azoknak a gyermekeknek a rajzaiból, akiket a Terezíni koncentrációs táborba vittek. A kiállítás kb 4500 rajzot mutat be.

Pinkász zsinagóga Prága

További látnivalók

Franz Kafka szülőháza
Iparművészeti Múzeum
Szent Ágnes-kolostor
Szentlélek-templom
Szent Castullus templom