luxemburg óvárosa

Luxemburg látnivalók és nevezetességek

Luxemburg Európa legnagyobb miniállamának, a Luxemburgi Nagyhercegségnek a fővárosa, az ország déli részén fekszik. A történelem során földrajzi fekvése miatt stratégiai és katonai szempontból kiemelkedő jelentőséggel bírt. Napjainkban Európa egyik legfontosabb pénzügyi központja, emellett az Unió számos intézményének és szervezetének ad helyet. Luxemburg óvárosa, és a város erődítményei a Világörökség részét képezik.

A kis ország, és fővárosa, festői környezetben különleges erődök, kastélyok látnivalóját kínálja. Legismertebb nevezetességei közé tartozik az Óváros, a Bock-szirt, a sziklaerőd maradványokkal, a Nagyhercegi Palota, és a Szent Miklós templom.

luxemburg

Luxemburg városának kialakulása a római időkre nyúlik vissza, de a 10. században már apátsága és kastélya is volt. Az óváros falát nem sokkal korábban, hogy a főhercegség fővárosa lett 1354-ben, kezdték el építeni, és időközben a Németalföld része lett.

Stratégiai és katonai szempontból fontos szerepet a 16. századtól töltött be, az európai színtér egyik legjobban erődített része volt, de az egymást követő uralkodók is nagy figyelmet fordítottak a város védelmi vonalának fejlesztésére.

luxemburg

A város mai arculatának jellegzetes épületei az 1870-es évektől épültek, összefüggésben azzal, hogy az örökös semlegességet kimondó londoni egyezményt követően nyitott várossá alakították, lebontva a régi erődítményeit.

Luxemburg látnivalói

Óváros az erődítményekkel és a Bock-szirt kazamatái

Az Óvárosban sétálva a látogató szeme elé tárul a város egykori erődítménye, amely építészetileg egyedülálló remekmű volt a katonai jellegű építmények között. Az úgynevezett Bock-szirt alatt kiterjedt földalatti járatokat, kazamatákat lehet találni. Az óvárosi rész a Világörökség részét képezi 1994 óta.  Az eredeti erőd lebontása után kezdődött a város jelenlegi képének kialakítása. Tágas parkjaiban, hangulatos szűk utcácskáiban, takaros, tökéletesen karbantartott házai között jól esik bolyongani.

luxemburg bock szirt

Szent Mihály templom

Az Óvárosban található a Szent Mihály templom, amely a város legősibb vallási épülete. A jelenlegi templom elődje a 10. században épült, és kápolnaként funkcionált. A történelem során sok átépítésen, alakításon esett át, de román és barokk stílusú jegyeit továbbra is megőrizte.

luxemburg szent mihaly templom

Notre Dame katedrális

A katedrális, amely az ország egyetlen katedrálisa a 17. században épült, késői gótikus stílusban. Az egykori jezsuita templom egyben a Nagyhercegi család temetkezési helyszíne. A városban járva bárhonnan látható a templom három karcsú tornya.

luxembourg notre dame

Nagyhercegi Palota

 A Nagyhercegi Palota a város központjában található, és 1572-ben épült, amely az uralkodó hercegi dinasztia, a Luxemburgi Nagyhercegség otthona. Stílusa reneszánsz jegyeket őriz, és a látogatók számára minden év júliusától, augusztusáig megnyitják. Ez idő alatt vezetett túra keretében lehet megnézni az uralkodó család rezidenciáját.

luxemburg nagyhercegi palota

Adolf-híd

A városban közel száz híd található, ezek közül a leghíresebb az Adolf-híd, amely 1900-ban épült, és ekkoriban a világ legnagyobb kőhídjaként tartották számon. Festői környezetben, a Petrusse-völgyön ível át és a hídról letekintve gyönyörű a város panorámája.

luxemburg adolf híd

Luxemburgi Várostörténeti Múzeum

Az Óváros szívében lévő múzeumban megtekinthető a város történelmének bemutatása a 10. századtól napjainkig.  Több mint 500 eredeti tárgy mellett multimédiás és interaktív funkciókkal ellátott kiállítás várja az érdeklődőket. Külön érdekessége a múzeumnak kis szobának tűnő liftje, amellyel a látogatókat viszik fel az emeletekre.

Luxemburgi Várostörténeti Múzeum

Napjainkban, mint a pénzügyi világ központjaként sokan költöznek munkavállalás céljából Luxemburgba. Ugyanakkor, a fiatalok számára is célpont a város, egyrészt az Uniós intézmények számos gyakornoki álláslehetőséget kínálnak, másrészt a felsőoktatásban elnyert ösztöndíj miatt. Ekkor szembesülnek azzal, hogy hosszú távon albérletet, csak nagyon drágán lehet találni.

A Vaubanfort.lu weboldal segítségével könnyedén találhatnak albérletet a rövid illetve hosszú távú igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban. A portálon, angol nyelven lehet keresni a különféle albérletek között. Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt.

Luxemburg SzállásBooking.com