Krka nemzeti park

Krka vízesés

Krka vízesés – Krka folyó hosszú útján több helyen keskeny szurdokvölgyeken és látványos zuhatagokon halad keresztül, míg Sibenik közelében eléri a tengert. A folyó és környéke Skradin közelében, mindamellett hogy igen látványos, sok különleges természeti képződményt is tartogat a hozzáértő látogatónak.

Nemzeti park Krka – mely egy természeti csoda, számos folyókkal és 12 vízesésekkel. Roski vízesés hosszúsága 650m, melynek vize 27m magasságból zuhan. Itt építették ki az első áramfejlesztőt, mely mái napig elektromos energiával látja el a környéket. Egyes vízimalmok (búza és kukorica őrlők) a mai napig is működnek.

Visovac-on található egy kis szigetecske is, melyen épült a ferences kolostor, mely a legszebb ebben a parkban. A szigetre a 14. században remeték laktak, akik kolostort és templomot építettek. Majd 1440-es években a Boszniából, a törökök elől menekülő ferencesek Visovac-on telepednek meg. Ma a kolostorban számos értékes könyv gyűjteményt, művészeti értékeket, valamint 620 törököktől ránk maradt dokumentumokat őriznek.

Krka vizeses

Skradinski buk Európa egyik legszebb „ásványok alkotta szikákból“ álló vizesése. Krka folyó vize a tengerbe ömlik. Gazdag halfajtában, melyből 10 fajta csak itt található. Krka Nemzeti Park  ritka érintetlen természet adta jelenség, érintetlen természetben, védett madarak, ornitológiai rezervátum számos madárfajtája miatt Európa egyik legfontosabb ornitológiai helyei közé tartozik.

A folyóban csak a kijelölt helyeken lehet fürdeni, a parkot Skradina –tól hajóval, illetve gyalogosan lehet bejárni. Innen szervezett kirándulások indulnak a parkba.

Krka Nemzeti park bejárata Skradin -nál (Sibenik: 23km)