Duna-Ipoly Nemzeti Park

Duna-Ipoly Nemzeti Park

Völgy, hegy, sziget, folyó: az Ipoly-völgy , a világszép Börzsöny, a Duna karéjába zárt Szentendrei-sziget, s a Dunakanyar kalandos piknikekre, napsütéses hajókázásra csábít.

Néha egy-egy sziklamászót, hétvégénként piknikező családokat, esténként tábortűz körül ülő barátokat, délelőttől délutánig egy könnyű barlangtúrára váró időseket, fiatalokat látni a Pál-völgyi-barlang bejárata körül. Akik bejutnak a hévizes kialakulású barlangba, változatos cseppkövekben, gömbszerű hévizes oldásformákban és ősi kagylólenyomatokban gyönyörködhetnek.

Aszfaltrengetegben egy csipetnyi természet hívogat a Szemlő-hegyi-barlangba. Különlegesen tiszta, pormentes levegője akár terápiás célokra is használható, a hévizes eredetű barlang falait vastagon borító, karfiolra és szőlőfürtre emlékeztető ásványbevonat, a borsókő látványa pedig a lelket is gyógyítja.

Egykor előkelő urak hölgyeikkel kart karba öltve sétáltak, hűséges paripájukon lovagoltak és üzleteket kötöttek, szivarokat szívtak a kastélykertben, az Alcsúti Arborétumban. Az arborétum 540 féle fa- és cserjegyűjteménye még ma is szép hidakat, kilátó-zenepavilont, babaházat, medveházat, csörgedezőt, lourdes-i barlangot rejtenek, amelyek tanúi ennek a letűnt kornak.

Néha a balsiker is lehet siker: az Ócsai Tájvédelmi Körzet botanikai és állattani ritkaságait, értékeit annak is köszönheti, hogy a 19. századi vízlecsapolások eredménytelenek voltak. Az eredeti településformát őrző, többek között hagyományos, nádfedeles házakból álló ócsai öregfalu is a védett terület része. Az itt található tájházban néprajzi múzeum működik, amelyben helyben gyűjtött bútorok, ruhadarabok, használati tárgyak emlékeznek az egykor itt élőkre.

Nemezelni a Börzsöny kapujában? A látszólag értelmetlen mondat nem is olyan bonyolult, hiszen a hegység kapujának nevezett Királyréten működő központ nemcsak szállást, hanem aktív programot is kínál. A megújult Erdei Iskola és Látogatóközpontban interaktív kiállítás és egy új tanösvény várja a betérőket; túra- és szakvezetések, terepi programok, előadások, vetélkedők, kézműves foglalkozások követik egymást napról napra.
Egész évben előzetes bejelentkezés alapján, amit a 06-27/585-625 telefonszámon lehet megtenni.

TANÖSVÉNYEK
Sas-hegyi tanösvény (Budapest)

Ha nem elég, hogy a vadregényes sas-hegyi táj különleges geológiai formáit csodálhatjuk, ha nem elég, hogy ritka állat- és növényfajokkal találkozhatunk, ha nem elég, hogy megismerhetjük a dolomithegyek, éa sziklák tulajdonságait, akkor még Budapest legszebb panorámájában is gyönyörködhetünk a Sas-hegyi tanösvényen járva.

Tanösvény a Nagy-Szénáson (Nagykovácsi)
A világon egyedül itt tenyésző pilisi len miatt védett a Nagy-Szénás tanösvény, de nem ez az egyetlen értéke: az Európa Tanács Európa Diploma adományozásával ismerte el a kontinensen egyedülállóan gazdag dolomit vegetáció természetvédelmi értékét.
Egész évben szabadon látogatható.

Jági tanösvény (Pilisszentiván)
A térképen ma Vadász-rétként jelölt hely hagyományos neve Jági-rét volt. A tanösvény teljes kört alkot, kezdete és vége a pilisszentiváni sportpálya és a Villa Negra vendéglő parkolójában van. A 3,5 km-es séta alatt megismerkedhetünk a terület geológiai, állattani, növénytani értékeivel, egy kis tavacska élővilágával. Indulás előtt feltétlenül érdemes beszerezni a tanösvény vezető füzetet.
Szakvezetéshez előzetes bejelentkezés: 06-30/663-46-69

Strázsa-hegyi tanösvény (Esztergom)
Strázsa-hegynek hívják az Esztergom melletti kis hegyet, mert a tetejéről messzire el lehet látni. Ha nekivágunk a tanösvénynek, nagyon változatos táj, növényzet és állatvilág ismerhető meg: homoki pusztagyepek, karsztbokorerdők, partifecske-telep és számos védett növény, kis bányatavak mellett élő vízparti élőlények csodálatos világa.
Míg a kiállítás csak előzetes bejelentkezés alapján tekinthető meg, a tanösvény szabadon látogatható, de szakvezetés is, illetve további információ kérhető az alábbi telefonszámon: 06-30/663-46-14

Haraszt-hegyi tanösvény (Csákvár)
A Vértes botanikai és geológiai érdekességeit mutatja be a Csákvár melletti kb. 3 km hosszú sétaútvonal során ősszel gyönyörűre színeződő cserszömörcés karsztbokorerdőt, a jégkorszak előtti melegebb periódusból itt maradt keleti gyertyánost, virágpompás irtásrétet karsztbokorerdőt és még ezer más csodát láthat a kiránduló. Információ és szakvezetés kérhető: 70/330-3854

VEZETETT TÚRÁK
A Szénások Európa Diplomás területén a különleges, dolomithoz kötődő növényvilágot, a Tápió-vidéken a legelésző szürke marha gulyát és a Nyík-rét természeti érétkeit, a Dinnyési Fertőn a vonuló madarakat lehet megcsodálni a Duna-Ipoly Nemzeti Park szakemberei által vezetett túrákon. Emellett a park működési területének egészén tudnak természetvédelmi szakvezetést biztosítani.

További információ:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 1121 Budapest, Költő u. 21.
www.dunaipoly.hu