Santorini

Santorini

Santorini (magyarulSzantorini) vagy más néven Thira(magyarul: Théra) egy szigetcsoport , ami az Égei-tenger déli részén található 200 km-re délkelet irányban Görögországtól. Santorini alatt pontosabban egy kör alakú szigetcsoportot értünk, amely egy vulkáni kráter területén található.

A Kükládok szigetcsoport legdélebbi tagja. A Santorini szigetcsoporton – amely 73 km2 – megközelítőleg 20,000-en laknak. Szantorinihez tartozik Therasia, Nea KamenaPalaia Kameni, Aspronisi, és Christiana szigete is. A teljes területe 90,623  km2.

A kükládokba tartozik Anafi, Amorgosz, Délosz, Folegandrosz, Iosz, Mikonosz, Milosz, Naxosz, Párosz, Szantorini, Szifnosz, és Androsz szigete.

Santorini

Santorini kaldera

Santorini egy vulkanikus robbanásból megmaradt földrész, amely az ott élő civilizációt eltörölte a föld színéről és létrehozott egy kalderát a szigetcsoportnál. A kaldera röviden azt jelenti, hogy egy magmakamrában hatalmas nyomás keletkezik a felhalmozott gázok miatt és a litosztatikus nyomást túllépve egyszerűen lerobbantja a fedő réteget, ami szétszóródik a közeli területen.

A robbanás hatására a kamra felett található fedőréteg, gyakran nehéz vulkanikus kőzet ráomlik a kamrára. A folyékony láva a ránehezedő hatás miatt kipréselődik a kürtőből és a robbanás előtti csúcsból egy kisebb csúcs alakul ki.

A 3500 évvel ezelőtt történt hatalmas robbanás meghatározta a környék felépítését: a sziget közepét szétrobbantotta és ezzel egy lagúnát hozott létre és a szárazföld lakható részei 300 méter magasabban találhatóak. A robbanásnál keletkezett partszakaszok gyakran 300 méter magasságúak is lehetnek Santorini környékén.

A kaldera mélysége 400 méter és ezzel lehetővé teszi a világ legnagyobb hajóinak is, hogy könnyen lehorgonyozzanak a lagúnában, a szigetek által védett helyen. A sziget új kikötője Vlychada-ban, de a fő kikötője Athinias-ban található. Santorini fővárosa Fira.

Santorini

A sziget a Santorini nevet a 13. században kapta Szent Imre után, előtte a szigetet Kallistē, Strongylē vagy Thera néven ismerték. A régió vulkanikus aktivitása 3-4 millió éve lett aktív, míg a Thera csak 2 millió éve. A szigetnél volt az eddigi legnagyobb feljegyzett vulkanikus kitörés a történelemben, amely elsöpörte a Minószi civilizáció nagy részét. A kitörés hatására óriási mennyiségű vulkanikus hamuval szórta be a környező szigeteket és a kalderát. Ehhez az eseményhez kapcsolják a Kréta szigetén élő Minószi civilizáció összeomlását és Atlantisz eltűnésének legendáját is.

Santorini látnivalók

Santorini fontosabb falvai és városai:

Számos falu és város található Santorini szigetén, viszont szeretném megemlíteni a legfontosabbnak tartott településeket.

 • Akrotiri – hatalmas történelem, kis falu és remek régészeti leletek
 • Fira – Santorini fővárosa és hatalmas látogató sereg, így túlzsúfolt lehet nyugalmat szerető emberek számára
 • Firostefani – mesés rálátást biztosít a vulkánra és a kaldera irányában látható naplementére
 • Imerovigli – Kellemes rálátást biztosít Oia-ra és a naplementére
 • Kamari
 • Emporio
 • Karterados – Kira-tól 2 kilométerre található délre. Fekete kavicsú tengerpart
 • Megalochori – hagyományörző falu, amely a Kükládoknál észrevehető speciális építészeti stílust használja a faluban
 • Mesaria – a sziget központja. A főúton minden reggel halpiac van. A 19. században újjáépített Argiros birtokot, érdemes megnézni, ha errefelé járnál
 • Monolithos -pár nevesebb kocsma, remek strandok és lassan mélyülő vízpart
 • Oia vagy más néven Ia – mesés sziklaperemmel rendelkező rész
 • Perissa – hatalmas strand terület és a turista könyvekben gyakran emlegetett remek éttermek
 • Pyrgos – a sziget legmagasabb pontja, csodálatos kolostorral és hangulatos utcákkal. Szépsége vetekedhet Oia-val
 • Thirisia – Innen indítanak 1 napos kirándulásokat a Kameni vulkán szigetre
 • Vlichada – kis falucska egy kis stranddal
 • Vothonas – köves falu, a St Ann templom található itt. Érdekes látókép tárulhat a szemed elé a faluban, hiszen a házak nagy része a szakadéknál konkrétan félbe tört és napjainkban is így is látható.

Santorini

Santorini szállásBooking.com

Santorini megközelítése

Santorini repülővel

A Santorini (Thira) Nemzetközi Repülőtér északra található Kamari falujától. 8 km-re található Fira-tól, Santorini fővárosától. A szigetről a leggyakoribb járatok Athénből, Görögország fővárosából indulnak.  Athén és Santorini közötti távolság repülővel megközelítőleg 40 perc. Nyaranta a Sky Express-nek köszönhetően a népszerűbb szigeteket direkt járatokkal egészíti ki a társaság és olyan szigeteket látogathatunk meg egyszerűen, repülővel, mint Kréta, Rodosz vagy Mykonos. Július és Augusztusban jó pár charter járatot is találhatunk Európa főbb városaiból.

Magyarországról a lehetőségek repülővel Santorinibe:

 • Aegean Athénbe, majd repülővel tovább(reptéri éjszakázás elég gyakori) megúszható 220 €/fő körül retúrral.
 • Aegean Athénbe(150-200 €), majd Athénből komp (70€)
 • WizzAir Rómába, Rómából Easyjet Thirába
 • Wizzair Thessalonikibe, Olimpic vagy Aegean Thirába
 • Amennyiben ki tudsz hozni egy olcsó Last Minute-ot az Austrian / Lauda járatokkal, akkor Thirába közvetlenül
 • Air Berlin Bécsből közvetlen járattal Santorini-be
 • Budapest – Santorini, leginkább drága közvetlen járatok vannak, de ha folyamatosan figyeled a járatokat akkor lehet olcsón is venni

A Kükládok szigetcsoportból Santorini az egyike azon szigeteknek, amely rendelkezik  repülőtérrel. A repülőtérről buszok szállítják az utasokat Fila-ba, vagy más nagyobb városokba. Taxikat is lehet fogni a repülőtéren, de ezeket a nagy tömeg miatt szinte lehetetlen elcsípni, vagy akár felül licitálni. Számos Santoriniben található hotel szolgáltatásai között szerepel a reptéri transzfer is, amely drágább, mint a Taxi, viszont sokkal kényelmesebb is.

Santorini

Santorini hajóval

Santorini fő kikötője Athinios, amely 8 kilométerre található Fira-tól. A napi kompjárat indul az athéni Piraeus kikötőből. Nyáron számos komp indul Athén nagyobb kikötőiből Santorinibe és a legtöbb alkalommal össze is lehet hangolni a járatokat a repülőgép járatokkal. Ezek az Athénból induló járatok a Kükládok legtöbb szigeteit érintik, mint Dodekanészosz (Dodecanese) vagy Krétát.

A kompok Athinios új kikötőjében kötnek ki, ahol már a buszok és a taxik várják a turistákat, hogy Oia, Fira vagy más városokba szállítsák a turistákat. Ha tengerjáró hajókkal érkeznél Santorinibe, akkor maradandó élményekre tehetsz szert. A tengerjárók nem kötnek ki a kikötőben, hanem 3 kilométerre északra a Thira-i régi kikötőbe(Skala Pier, amely 50 éve nem változott) mennek, ahonnan kis hajókkal viszik ki a partra a turistákat. A kikötőből 3 lehetőséged van feljutni a sziklafalra, amely 260 méter magasan található:

 • Kábeles felvonó (naponta közlekedik 6:30 – 22:00, 20 percenként, 5 percig tart)
 • Öszvérek hátán (5 € és meg van határozva, hogy hány kilót képesek felvinni az állatok)
 • Gyalog (580 lépcsőfok, elég edzettnek kell lenned ahhoz, hogy bepróbálkozz vele, mert ugyanazon az úton mész ahol az öszvérek, viszont ez ingyenes)

Számolnod kell azzal, hogy ha kiköt egy tengerjáró, akkor nem két embert fog kitenni a szigetnél és ha a kábeles felvonóból 6 darab van és 6 ember fér el egyben, akkor nem kell mondanom, hogy elég hosszú sorok alakulhatnak ki a felvonóknál. 5 perces menetidővel számolva úgy, hogy lefelé is jönnek a helybéliek, akkor azért fel kell készülnöd a legrosszabbra. Természetesen bérelhetsz magadnak fuvart Oia-ba(12 perc) is, így kényelmesen megjárhatod az utat, de nem olcsó mulatság. Némely tengerjáró Athiniosban teszi ki a vendégeit, így charter járattal kényelmesebb lehet az utazás. A tengeri utazás mindig időfüggő, így rosszabb idő esetén előfordulhatnak késések partra szálláskor, vagy akár a járatokat is eltörölhetik.

Santorini

Santorini környéke

A szigeten  tömegközlekedéshez használt elsődleges eszköz a busz (hivatalos oldal), amelyre vonaljegyet kell venned. 1.60 €, 1.80 € és 2.20 € körüli árakért vásárolhatunk jegyet. Például  legolcsóbb jegy kategóriába tartozik Fira – Oia vonal, amely 1,6 euróba kerül, viszont gyerekek, idősek és valamilyen fogyatékossággal rendelkező emberek számára 50%-os jegy kérhető. Vannak problémák a busszal, a sofőrök nem a legkedvesebbek, viszont olcsó és ez sok mindent megmagyaráz. Lehetőség van shuttle buszokat használni, például a repülőtérről, viszont ezeket már előre le kell foglalnod. Vannak “hopp on hopp off” privát buszok is. Hajók a nagyobb part menti városok között közlekednek a Santorini sziget csoportoknál.

Santorini

Santorini autóbérlés, motorbérlés

Autót is lehet bérelni Santorinin 50 €/nap körüli áron, viszont ezekhez nemzetközileg elismert jogosítványra van szükség. Számos autó bérlésre szakosodott szolgáltató üzemel a szigeten, viszont figyelembe kell venned, hogy a világ minden pontjáról látogatják a turisták a szigetek, így elég érdekes szituációkat hozhat össze számodra a sors, ha az autóbérlés mellett döntesz. Robogók és 4 kerekű jármű járművek (quad és minden terepre alkalmas járgányok) meglehetősen olcsón, 15-30 €/nap körül bérelhetőek, viszont jogosítvány szükséges a használatához.

A legnépszerűbb jármű talán az ATV(all-terrain-vehicle), melyet előszeretettel használnak a köves utakon. A szigetet remekül fel lehet fedezni ezekkel a járművekkel is, hiszen Vlichada-Ia (két legtávolabbi település a szigeten, megközelítőleg 23 km) közötti távolság 50 percre van egymástól. Minden foglalás előtt érdemes megkérdezni a szállásodat/ hoteledet, hogy hol ajánlják a foglalást, mit érdemes venni és milyen kupon kódokat tudnak kínálni neked. Ha ATV-vel vagy robogóval akarnál száguldozni, akkor bukósisakot érdemes beszerezni.

Előfordulhat, hogy a hoteled a taxizást ajánlja neked, akkor érdemes megjegyezni, hogy korlátozott számú taxi áll a turisták rendelkezésére. A kükládokon a taxi megosztása a jellemző, tehát lehet, hogy egy vadidegen száll be melléd az utastérbe. Ne legyél meglepődve, ha esetleg egy hosszabb utazás közben egyszer csak beugrik melléd valaki, mert ez Santorinin természetes.

Santorini

Santorini térkép

santorini térkép

Santorini időjárás

Santorini időjárása meglehetősen egységes, kellemes hosszan tartó meleg nyár és rövid enyhe tél. A táblázatban látható adatok sok év statisztikai eredményei, amelyet statisztikai hivatalok állítottak össze.

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  14  14 16 19 22 27 28 27 25 22 19 16
Legalacsonyabb  9  9 10 12 15 19 22 22 20 16 13 11