Fira

Fira

Fira Santorini kulturális és turisztikai központja, népszerűsége vetekszik Oia-val, Míg az utóbbi a romantikus naplemente miatt népszerű, addig Fira az éjszakai szórakozás fellegvára. Fő látványossága a kék kupolájú Fira három harangja templom. Számtalan kulturális nevezetességgel rendelkezik, de bevásárlási és étkezési is lehetőségekben is itt a leggazdagabb a kínálat.

Miért jó választás Fira?

Fira Santorini nyugati felében 220 méteres magasságban, közvetlenül a ’Nea Kameni’ vulkánnal és a vulkánikus szigetekkel szemben fekszik, amelyekre minden pontjáról lenyűgöző kilátás nyílik. A település a 18. század után vált Santorini fővárosává, mikor a hosszan tartó földrengéseket követően a velencei nemesség és a lakosság elhagyta az Imeroglivi-ben lévő Skaros várat. Remek kulturális látnivalókkal rendelkezik, galériákat és design üzleteket fedezhetünk fel a szűk utcácskákban. Jellemző a meredek lépcsők, és macskaköves utcák sokasága, így erősen ajánlott kényelmes lábbelivel felkészülni. Ugyanakkor Fira a sziget tömegközlekedésének a központja, az összes busz Fira buszpályaudvaráról közlekedik a különböző települések, és látnivalók irányába. A buszpályaudvar a főtér közvetlen közelében található.

Fira

Fira legszebb látnivalói

Santorini naplemente egy bár teraszáról

Kétségtelen, hogy naplemente szempontjából Oia a legfelkapottabb, de Fira kiváló többszintes szabadtéri teraszokkal, és koktélbárokkal rendelkezik, amelyek tökéletes kilátást biztosítanak a kalderára, Akrotirire és Oia-ra. Némelyik közvetlen a sziklákon helyezkedik el, így első osztályú ülőhelyről gyönyörködhetünk a látványban.

Fira

Különösen naplemente után bámulatos, mikor a teraszokon a lámpások és a mécsesek fénye beragyogja a hófehér épületeket. A Franco’s Bar az egyik felkapottabb, amelyet minden szempontból a legjobb helynek tartanak. Lágy zene, finom italok és hamisíthatatlan mediterrán konyha remek háttért nyújt egy romantikus éjszakához.

Fira

Fira három harangja

A kék kupolás, három haranggal rendelkező templom Santorini egyik legtöbbet fotózott temploma, és egyben fő látványossága. Közvetlenül a sziklák felett található, ahonnan páratlan kilátás nyílik a tengerre és a környékre. A jelenlegi templom hivatalos neve Koimisi This Theotokou, és 1757-ben épült, de az alapokon számos vallási építmény is állt az azt megelőző évszázadokban.

Fira Three bells of Fira

 

Fira főtere

Fira főtere a Plateia Theotokopoulo, amely inkább egy hosszú téglalapnak felel meg. A kaldera felöli oldalán található az impozáns ortodox templom (Ortodox Metropolitan Chatedral), amely kiemelkedő méretével és hófehér színével remek kiigazodási pont Fira-ban. A tér főként a főszezon idején pezseg a turistáktól, akik a kihelyezett padokon ülve gyönyörködnek a panorámában, de a helyiek körében is népszerű. A környező utcákban bankok, éttermek, kávézók és galériák működnek, és számos kis sikátor, lépcső köti össze a város egyéb részeivel. A szórakozóhelyek éjszakai klubbok általában a tértől jobbra haladva találhatók.

Fira Ortodox Metropolitan Chatedral

Régi kikötő, és a Cable Car

A sziget régi kikötője, közvetlenül a kaldera sziklái alján található. Megközelítésére több lehetőség közül választhatunk. Egyrészt a közel 600 lépcsőn (Scala) gyalogosan, vagy szamárháton közlekedhetünk mindkét irányba. Fira felfedezése közben roppant előnyös, ha kényelmes lábbeliben vágunk neki a meredek utcácskáknak és lépcsőknek – különösen a Scala-n, hiszen a gyalogosok és a szamarak azonos úton haladnak.

Fira Old Port

Másrészt a kaldera felső része mellől közlekedő felvonóval, amelynek 3 perc a menetideje. Az Old Port-ból indulnak a sétahajó túrák a ’Nea Kameni’ vulkánhoz, a Hot Spring-hez, Thirassia-szigetéhez, illetve a naplementére Oia partjához.

Fira Cable Car

Fira múzeumai

Fira kiváló múzeumokkal rendelkezik. Az őskori Thira Múzeumban az akrotiri ásatások és a sziget számos pontján feltárt leletek láthatók. A Megaro Gyzi Kulturális Központ a kükladikus kultúra és a sziget lakosainak életének, és a térség szellemi fejlődésének a bemutatásában jelentős. Egyike azoknak a kastélyoknak, amely túlélte az 1956-os földrengést. Fira külterületén Kontochori-ban található a Lignos Folklórmúzeum, amelyet egy korábbi barlanglakásban létesítettek. A Régészeti Múzeum a szigeten végzett ásatások leleteit mutatja be, ezenkívül a hellenisztikus kor szobrai, bizánci műalkotások, és freskók láthatók.

Fira, Lignos Folklórmúzeum