bakony

Bakony

A Bakony északi lejtőit magába foglaló, festői szépségű térség a Bakonyalja. A hegység árnyas lankáinak tiszta és friss levegője, a védett fákban és értékes vadakban gazdag erdőségek kirándulásra, lovaglásra, horgászatra, vadászatra csalogatják ide a vendégeket.

Székesfehérvár és Veszprém között félúton érjük el Várpalotát. A város modern kori története a bányászathoz kapcsolódik, központjában azonban négy saroktornyos, középkori vár áll, mely felújításra került és napjainkban augusztusban „Mátyás az igazságos” c. rendezvény helyszíne, tehát a város Mátyás király kedvenc helye. A szinte eredeti formájában látható, vaskos építmény komorságát kellemesen oldja az egykori vizesárokrendszer helyén kialakított park. Innen túrákat is lehet tenni a Bakonyban, nem messze innen érdemes megtekinteni az un. Római fürdőt.

cseszneki vár

Hazánk egyik legszebb várromja a cseszneki vár büszkén magasodik a Bakony tetején.. A vár a 13. század második felében már bizonyosan állt. Pusztulását nem emberkéz okozta: a múlt század elején földrengés rongálta meg, s nem sokkal ezután villámcsapás gyújtotta fel. 350 méteres magasságban meredező falai még így, romokban is rendkívüli látványt nyújtanak a hegy körül kanyargó útról. A várhegy megmászása embert próbáló feladat, de megéri a páratlan panoráma. Nyaranta várjátékok, koncertek várják a természetben, történelmi környezetben zajló eseményeket kedvelőket..

A Bakony szívében fekvő Zirc mai területén a magyarok már kevéssel a 896-os honfoglalás után letelepedtek. 1182-ben itt építették fel kolostorukat a III. Béla király francia feleségének hazájából érkezett cisztercita szerzetesek. Érdemes megtekinteni a gazdag könyvgyűjteményt tartalmazó Reguly Antal Műemlékkönyvtárat, amely az alapítás óta folyamatosan gyarapszik, és ma 65 000 darabból áll. Ugyanitt kapott otthont a Bakony Természettudományi Múzeum. A Cuha-patak táplálta halastó mellett alakult ki a 18. századtól az apátság botanikus kertje. A csaknem 20 hektáros arborétum ma védett terület.

bakony

A Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet területén fekvő, igen kedvelt kirándulóhely, Bakonybél fontos történelmi értéke az évezredünk elején, István király által alapított bencés templom és kolostor, amelyet a 18. században építettek újjá. A település a bakonyi fafaragás hagyományos központja. Érdemes felkeresni a Bakonyi Erdők Házát, ahol szórakoztató formában ismerhetjük meg a földtani jelenségeket, növénytársulásokat, az állatvilágot.