Zakopane Kasprowy sikló

Zakopane

Lengyelország déli részén, a Tátra lábánál fekvő Zakopane városa az ország egyik legismertebb üdülővárosa, Lengyelország téli fővárosának is nevezik. Zakopane a legmagasabban fekvő város Lengyelországban.

Zakopane turisztikai infrastruktúrája minden szempontból kielégítő: jól kiépített szállodai, vendéglátóipari egységek és lenyűgöző szépségű tájak várják a látogatókat.

zakopane

Kasprowy Wierch-csúcsra kabinos drótkötélpálya, a Gubalówkára pedig drótkötélvontatású sikló viszi fel a vendégeket, a síterepekre pedig sífelvonók közlekednek. A közeli Krokwia hegyoldalban pedig síugrósáncok találhatóak.

A városban számos sport- és kulturális rendezvény várja a látogatókat, Zakopane rendezvényei között a legismertebb az augusztusban rendezett Nemzetközi Hegyvidéki Folklórfesztivál, mely a világ minden tájáról sok érdeklődőt vonz.

Zakopane és környékén több helyen is fennmaradtak a jellegzetes tátraaljai népi épített művészet elemei.

zakopane

Zakopane látnivalók

Zakopane nemcsak a lengyelek, de a külföldről érkező turisták között is egyre népszerűbb üdülőközpontnak számít. Enyhébb évszakokban túrázásra, télen pedig síelésre kiválóak a terepei.

Zakopane a 14. századtól, nomád pásztorok letelepedését követően egy kis faluból nőtte ki magát. Népszerűsége a Tátra Egyesület megalapításával indult be a 19. század végén azzal a céllal, hogy a környékre egyre több látogatót csábítsanak. Friss hegyi levegője miatt gyógyhellyé nyilvánították, és számos gyógyfürdőt építettek a környéken.

zakopane sétálóutca

A két világháború között a város divatos, nemzetközi szinten is vonzó üdülővárossá fejlődött. Fából készült házai, villái miatt a 20. századtól egyre népszerűbb úti céllá vált. Sajátos építészeti stílusa egyedi hangulata megigézi az idelátogatókat.

Fatimai Szűzanya kegytemplom

A város határában áll a kegytemplom, amely a hívek hálaadományából épült a lengyel születésű II. János Pál pápa életéért. A pápa ellen még 1981-ben a Fatimai szűzanya ünnepén követtek el merényletet Rómában a Szent Péter téren.

Zakopane Szent Kelemen fatemplom

 

Zakopane Városi Múzeum

Zakopane múzeumát a Willa Koliba nevű faházban nyitották, amelyet jellegzetes zakopanei stílusban építettek. A stílus jellegzetességét a fazsindellyel fedett meredek tetőszerkezet adja, az alapot pedig folyami kövekből építették.

Zakopane Városi Múzeum Willa Koliba

 

A tetőszerkezet alá rejtett emelet akkoriban úttörőnek számított. Zakopane építészetének fejlődése is ezzel a házzal kapott szárnyra. A múzeumban látványos bútorokban és textilekben lehet gyönyörködni. A kiállított képek hűen mutatják be a város múltbeli arcát, de a használati tárgyakból az itt élők életébe is bepillantást lehet nyerni.

A múzeum közelében található Zakopane régi temploma és temetője.

A Szent Kelemen fatemplom

Még az ezernyolcszázas évek derekán épült, és ez a város legöregebb építészeti emléke. Jellemzően egyszerű egyhajós építmény, belül népi barokk stílusú faszobrok díszítik.

Zakopane Szent Kelemen fatemplom

A kiválók temetője

A 19. század közepétől használatos temetőben nemcsak számos híres művész nyugszik, de itt van eltemetve a nácik által meggyilkolt Helena Marusarzówna olimpiai bajnok is, emellett sok olyan zakopanei lakos, akik sokat tettek a város idegenforgalmának a fellendítéséért. A temető számos sírja műemlék.

Zakopanet elsősorban a közeli hegyi túra útvonalak és a síelés miatt keresik fel, de a város számos kulturális programot kínál, különösen nyáron a szabadtéri rendezvények pezsgő hangulatot varázsolnak.

Zakopane kiválók temetője

 

Zakopane Piac

A Krupówki utcában végigsétálva lehet gyönyörködni a város építészetében. Télen akár lovaskocsival is bejárható a környék. Az utcában található a 19. században kőből épült Keresztelő Szent János templom.

A híres sajtpiac az utca végén, a Gubalowkai sikló alsó állomásának közelében található. Nemcsak a különleges  helyi sajtokat lehet kóstolni, de különféle gyapjú ruhákat és ajándéktárgyakat lehet kedvező áron beszerezni.

Zakopane piac

Tippek:

A Krupówkin kulináris élményben is lehet része a turistának, de érdemes a krakkói székhelyű Wedel csokoládégyár mintaboltjába betérni. Finom, és igazán elsőrangú csokoládé különlegességeket, forró csokoládét lehet fogyasztani, és vásárolni.

Fejjel lefelé épített ház

A 2010-ben épített fejjel lefelé épített ház újdonságnak számít, és népszerű a látogatók körében, hiszen a plafonon sétálva, a tárgyak a padlóhoz rögzítve lógnak, akár az egyensúlyérzetet is kibillentik a megszokott érzetből.

zakopane fordított ház

 

Kasprowy Wierch Gáspár-csúcs

A Tátra lengyel oldalán található csúcs 1987 méter magasan szökik fenségesen az ég felé. Túraútvonalain gyalog is fel lehet menni, és az aktív túrázók akár a csúcson levő Meteorológiai Obszervatóriumig is eljuthatnak, amely Lengyelország legmagasabban lévő építménye. De érdemes kipróbálni a lanovkát, mely Európa legrégebbi felvonójának számít. A csúcsra az út körülbelül 20 perc, az indulás Kuznicéből történik, de a csúcsig egy közbülső állomáson át kell szállni egy másik kabinba. A lanovkázás közben fantasztikus élmény az emelkedés, de az aláereszkedés közben is lenyűgöző a panoráma.

Kasprowy Wierch

Jó tudni, hogy a Tátra Nemzeti Park területére belépve, mindenkinek belépőt, úgynevezett fenntartási hozzájárulást kell fizetni, amelyet a turista utak karbantartására, és fejlesztésére fordítanak. A Gáspár-csúcsra menő lanovka jegy már tartalmazza ezt az összeget.

Tippek:

Közvetlen a felvonónál nem lehet parkolni, egy távolabbi parkolóhelytől gyalog illetve busszal lehet elérni a felvonó bejáratát.

Javasolt a felvonó jegyet előre, akár már 30 nappal előtte megvenni online, elkerülve a sorban állást.

Zakopane Kasprowy sikló

Gubalówka- hegy

A fantasztikus panoráma miatt érdemes a hegy csúcsára is felmenni. Megközelíthető gyalogosan túraútvonalon, de siklóval pár perc alatt fel lehet érni. Lehetőség van a felső megállótól további túraútvonalon közlekedni, és akár a lefelé a libegőt is ki lehet próbálni. Télen lehetőség van akár lovas szánozásra a hegy gerincén. A sikló alsó állomása a Krupówki utcában könnyen megtalálható.

Zakopane Gubalowka- hegy

Tipp:

Online nem, csak a jegypénztárnál váltható jegy a siklóra.

A zakopanei síugrósánc

1925-ben nyitották meg a Krokiew-hegy oldalában, és már több alkalommal volt a Síugró Világbajnokság helyszíne. A stadionja teltházas szokott lenni (befogadóképessége 40 000 fő) a népszerű sportrendezvény alatt. Versenyszünetekben a turisták is felmehetnek a sánc tetejébe felvonóval, és onnan nézhetnek le a völgy mélységébe.

zakopane síugró sánc

Zakopane sípályái

Zakopane sípályái igen népszerűek a síelés szerelmesei körében, a város vonzerejét  főként a téli sportok nyújtják. Már az 1900-as években síelők száguldottak le a hegyoldalakon, és a közelmúltban, a 2006-ban rendezett téli olimpiai játékoknak is helyet adott. Sípálya rendszere 15 km hosszúságú, több mint 50 sílift, számtalan kezdő és profi sípálya várja a síelőket. A Gasienica és a Goryczka- völgyből ülőszékes felvonóval lehet feljutni.

Zakopane sípályák

Zakopane Szállás

A Zakopaneba utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban, akár a sífelvonóhoz közeli pályaszállást is. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között.Booking.com

 Kirándulási tippek Zakopane környékére

Zakopane környéke számos kirándulási lehetőséget kínál. A varázslatos Krakkótól autóval másfél órányira (107 km) távolságra van.

A Terma Bania a Tátra legújabb, modern fürdőkomplexuma 20 km távolságra van Bialkában.

Zakopane Morskie Oko

A Tátra egyik legszebb tava, a Morskie Oko Zakopanétól 12 km távolságra található. A tó körül jelzett túraútvonalon haladva lehet gyönyörködni a gyakorta havas hegycsúcsokban.