barcelona

Barcelona

Barcelona Spanyolország második legnagyobb, a kontinens egyik legszebb városa, amely egyben Katalónia fővárosa is. A Földközi- tenger mellett fekvő várost évente több millió turista keresi fel. Földrajzi elhelyezkedése rendkívül kedvező, a lenyűgöző látványosságok mellett akár a közeli Costa Brava kisebb települései is könnyedén elérhetőek.

Míg Róma és Athén az ókori műemlékek miatt népszerű, addig Barcelona a modernizmus egyik legizgalmasabb metropolisza.

A népszerűsége köszönhető annak, hogy mint a modernizmus fővárosa, a 20. század avantgarde művészeti stílus jegyeit őrzi, és egyben a modern és élhető várostervezést személyesíti meg. Számos nevezetességét Antoni Gaudí, a világhírű az organikus építészet modernizmus méltán elismert képviselője alkotta, aki meghökkentő építészeti alkotásokat hozott létre.

barcelona

Több híres nevezetességét az 1992-es Olimpiai játékok tiszteletére felújították, és komplett városrendezési terv keretében teljes negyedeket is rehabilitáltak. Ennek a városmarketingnek köszönhetően Barcelona Európa egyik legvonzóbb úti célja lett.

A város lüktető hangulatát nemcsak a műemlék épületek, de számos egyéb elemek, parkok, erkélyek utcalámpák jelenléte is erősíti.

montjuic-Barcelona

Barcelona kiemelkedő látnivalói a szecessziós és gótikus stílusjegyeket ötvöző Sagrada Famíliával, a Barri Gothic középkori hangulatot árasztó utcácskáival, a Güell park látványos építészeti csodával, a  La Rambla negyed széles sétálóutcájával,  és akár a Montjuic domb kínálta látványosságokkal. A pompás tornyok, kupolák mellett a város több pontján különleges panorámában lehet gyönyörködni.

barcelona

Barcelona fő látnivalói mellett a műemlékeivel, múzeumaival, galériáival, homokos tengerpartjával többnapos felejthetetlen programot ígér az idelátogatók számára.

Top 8 látnivaló Barcelonában

Sagrada Família

A Szent család temploma egyike Spanyolország legfelkapottabb fizetős turisztikai látványosságainak. A Sagrada Família építése még 1882-ben kezdődött, és Gaudí élete fő művének tartotta. A templomot, amelyet 2010-ben XVI. Benedek pápa szentelt fel, és nyilvánította bazilikává, folyamatosan építik, elkészülte után, a 172,5 méteres magasságával a világ legmagasabb temploma lesz. Mint más egyéb Gaudí alkotás, a templom a Világörökség része. A bazilika a gótikus, szecessziós, de kubizmus jegyeit őrizve, az organikus építészet mintájaként tartják számon. Az építészeti csodát különleges fényjáték is maradandó élménnyé teszi.

 

Tippek:

A bazilikába (ez egyéb népszerű nevezetességre is érvényes) online jegyet lehet váltani (konkrét időpontra), amit célszerű, már jóval az utazás előtt megtenni. A legolcsóbb jegy 17 euró, ezzel csak a templom látogatható.

Fontos, hogy még a jegyre vonatkozó időtartam ellenére is, rendkívül hosszú sorban állás a jellemző, a látogatói érdeklődés és a biztonsági ellenőrzés miatt.

A templom környékén célszerű az értékeinkre fokozottan figyelni.

Güell park

A La Sagrada Famíliához hasonlóan része a Világörökségnek, és Gaudí tervezte az 1900-as években. Névadója Eusebi de Güell üzletember volt, aki eredetileg egy parkos kertvárosi városrésznek szánta. Akkoriban a terv nem bizonyult üzletileg sikeresnek, és csak két ház készült el. A jelenleg Gaudí múzeumként üzemelő házban Gaudí élt a családjával. A Güell park látványosságát nemcsak az érdekes geometriai formák, de a különleges csempedíszítések, és a növényzet egyedisége miatt érdemes meglátogatni.  Emellett a parkból a város panorámájában is lehet gyönyörködni.

Güell park Barcelona

Tippek:

A park műemléki része 2013. óta fizetős, de az ingyenes része is különleges élményt nyújt.  A konkrét időpontra szóló online jegyvétel itt is ajánlott. A jegy 10 euró és tartalmazza az Alfons X állomástól a transzferbusz költségét. A buszok rövid időközönként, és kb. 15 perc alatt érnek a parkhoz.

Az Alfons X megállótól akár kényelmes 10 perc sétával megközelíthető a Sagrada Família.

La Rambla

A Rambla negyed méltán népszerű a helyiek és a turisták körében, a platán fákkal szegélyezett sétálóutca elérhető akár a látványos kikötőből indulva a tengerparttól, egészen a Plaça  de Catalunya térig sétálhatunk végig.

Nemcsak vidám kávézók, butikok, üzletek találhatók, de itt van a híres La Boqueria piac, ahol nemcsak megcsodálhatóak a legkülönlegesebb élelmiszerek, de kóstolni is lehet belőlük.

La Rambla barcelona

Gótikus negyed  – Barri Gothic

A Gótikus negyed központi része a város óvárosának, a római időkből származó városfal maradványok mellett számos középkori épületben bővelkedik. A negyed labirintus jellegű, szűk kanyargós utcácskái időnként hangulatos terekbe torkollanak. A turisták jártukban-keltükben különböző érdekes épületbe, templomba, és képtárba botolhatnak. De a negyedre jellemző, hogy kávézókkal, tapas-bárokkal is várják a megpihenni vágyókat. A városrész legfontosabb látnivalója a katedrális, melynek építését a 13. században kezdték meg. A gyönyörű templomot lehetőség van ingyenes időközökben is meglátogatni, de érdemes vasárnap délben a templom előtt megtekinteni a Franco diktatúra alatt betiltott Sardana katalán táncot.

Barri Gothic Barcelona

Tipp:

 A Gótikus negyed könnyedén elérhető, gyalogosan bejárható akár a Rambla negyeddel együtt.

Casa Milá

Gaudí a szecessziós épületet a Milá, gazdag textilgyáros család megrendelésére tervezte. A látogatók belülről is megtekinthetik akár különleges belső udvarát, az érdekes kéményeit. Szintén része a világörökségnek az épület.

 

Casa Battló

Mindkét híres Gaudí épület Barcelona egyik híres sugárútján a Passeig de Grácián található. Ebben az épületben a szabálytalan formák, és a színek változatossága játssza a fő szerepet, eredetileg egy középosztálybeli család részére készült.

Casa Battló Barcelona

Tippek:

Mindkét ház belépőjegyes, de vannak ingyenesen látogatható részei.

A Casa Battló gyalogosan megközelíthető akár a Plaça  de Catalunya tértől is.

Montjuïc

A Montjuïc park egyik helyszíne volt a barcelonai olimpiai játékoknak, az Olimpiai Stadion mellett a környéken számos múzeum, és a Castell de Montjuïc vár is elérhető. A város felől akár siklóval, felvonóval fel lehet menni. De nyári hónapokban hétvégenként megcsodálható a Font Màgica de Montjuïc zenélő szökőkút is.

barcelona Montjuic

Tipp:

A felvonó a tengerpart és a hegy között jár. A parton a Sant Sebastian strandnál lehet felszállni rá.

Camp Nou stadion

Az FC Barcelona otthona az egyik legnépszerűbb látnivaló a városban. A hatalmas befogadóképességű stadion, amely Európában a legnagyobb, nemcsak a futballszurkolók körében népszerű. Meccsen kívüli stadionlátogatásra is van lehetőség, és a stadion körútra megváltott jeggyel az impozáns múzeumba, de akár a csapat öltözőjébe és a gyepre is be lehet sétálni.

Tipp:

Célszerű jegyet előre foglalni online a meccsen kívüli túrára.

Camp Nou stadion Barcelona

Szállás Barcelonában

A Barcelonába utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányú szállást Barcelónában. A portálon magyar nyelven is lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között, de akár a nevezetességek szerint is.Booking.com

Szállások a Sagrada Família környékén:

Hola Hostal Eixample, Hostal Central Barcelona, Hotel Barcelona 1882

Szállások a Rambla negyedben:

Petit Palace Boqueria Garden, Hotel Lloret Ramblas, Oriente Atiram

Szállások a Grácia negyedben:

Catalonia Park Güell, Generator Barcelona, Residència Erasmus

Barcelona megközelítése – Utazás Barcelonába        

Budapestről fapados járatokat indít a Wizz Air, a Ryanair, és a Vueling diszkont légitársaság.

Bécsből elérhető a Laudamotion/Ryanair, az Eurowings és a Vueling légitársaság járataival is kényelmesen a város.

Pozsonyból pedig Girona repülőteréről lehet bejutni vonattal, vagy akár reptéri transzferrel.

Barcelona airport

Közlekedés Barcelonában

Barcelona El Prat repülőteréről a következő módokon lehet a városba bejutni: vonattal, az Aerobus járataival, éjszakai buszokkal, metróval és taxival is.

RENFE – vonat

A járat a 2-es terminálról közlekedik (R2 Nord vonal) félóránként, vonatjegy váltható a jegypénztárnál. 2019-ben a jegy ára 4,20 euró. Az utolsó reptéri vonat 23:38-kor, az első 5:13-kor indul Sants állomásról a reptér irányába.

Metró

Barcelonában a metró segítségével könnyedén lehet eljutni szinte bárhová a városban. A kocsik tiszták, és légkondicionáltak.

A városban nagyon jó a tömegközlekedés, a metró és buszjáratok mellett komplett éjszakai buszhálózat segítségével elérhető a reptér is. Emellett jól szervezett elővárosi vonatokat is üzemeltetnek, amelyekkel gyorsan, pontosan, késő estig elérhetőek a tengerparti települések is.

barcelona metro

Tipp:

Célszerű megvásárolni a metróra a T-10 gyűjtőjegyet: 10 utazásra vehető igénybe, egy kártyát akár több ember is használhat, de minden utasnak külön kell érvényesíteni, és átszállásnál is külön érvényesíteni kell. Az ára 2019-ben 10,20 euró, egyike a legjobb ár-érték arányú jegytípusnak.