Róma látnivalók

Róma

Róma, Olaszország fővárosa és a történelemből ismert egyik legrégebbi európai hatalom, a Római birodalom központja. Megközelítőleg 3 millió betelepült ember él a városban, míg a metropolisz részén a városnak 4,2 millió, nem beszélve a turistákról, akik naponta a városba látogatnak, hogy megismerjék a világ talán legérdekesebb városát. A város területén található a Vatikán, ami a katolikus egyház központja, a pápa székhelye és a világ legkisebb független állama. A 3 millió lakos 1,285,3 km2-en lakik, így ezzel a számadattal az ország legnépesebb területe és az Európai Unió-ban pedig a 4. legnépesebben lakott város.

Róma az örök város, mely méltán népszerű az itt található értékeiről, mint a 7 hegy(Palatinus, a Capitolinus, a Caelius, az Aventinus, az Esquilinus, a Collis Quirinalis és a Viminalis), La Dolce Vita, a Vatikán város és a 3 érme a kútban. A város történelmi központját az UNESCO világörökség részévé választották. A csodálatos palotáival, több, mint 1000 éves templomaival és bazilikáival, hatalmas és romantikus romjaival, pazar emlékműveivel, díszes szobraival és kecses szökőkútjaival egyedi megjelenést kölcsönöz a városnak. Ennek köszönhetően Európa és a világ egyik legérdekesebb fővárosainak sorait gazdagítja. Napjainkban Róma növekvő éjszakai élet, a divat és a vásárlási mennyország fővárosának is hívhatnánk.

A Tiberis(Tevere) és Aniene folyók találkozásánál fekszik Róma városa. Az Appennini-hegység és a Tirrén-tenger között terül el a legendás város a tengerparttól megközelítőleg 30 kilométerre. Róma augusztus első két hetében picit megváltozik, hiszen az itt élő lakosság teljesen bezárja a saját tulajdonú boltjaikat és elmegy vakációzni. Természetesen vannak olyan boltok, amik a turistákból élnek, így ezek nagyrésze egész évben nyitva található, viszont ha “chiuso per ferie”(szabadság miatt zárva) kiírást látsz a kirakatok nagy részében, akkor sem kell megijedni, csak a helyiek elmentek nyaralni.

A Római történelem több, mint 2500 évre nyúlik vissza az időben, pontosabban ie. 753-ig, Róma megalapításáig. Az ősi római költők csak örök városként emlegették. Az ókori időkben a Római Birodalom, a Római Köztársaság és a Római Királyság fővárosa, a nyugati civilizáció egyik bölcsője. Az első századtól kezdve úgy tekintettek Rómára, mint a Pápaság  székhelyére, majd a a 8. században a Pápai Állam fővárosa lett, egészen 1870-ig. Róma 1871-ben az Olasz Királyság, majd 1946-ban az Olasz Köztársaság fővárosa lett.

Róma megközelítése

Róma autóval: Római utazás alkalmával végig autópálya(1250 km) visz minket egészen az örök városig. Budapestről M7-es autópályán egészen Székesfehérvárig, ahol a Körmend-Graz irányba haladó 8-as útat kell választani, egészen a rábafüzesi határátkelőig kell nyomni a pedált. A határon túl pedig Großwilfersdorf irányában megindulva haladhatunk Graz irányába az A2-es autópályán. Az autópályán érdemes maradni egészen az olasz határig, ahol az A23-as szakasz lesz a megfelelő választás. Udine csomópontnál Velence felé kell tartani. Velencét követően az A13-as út Padova és Ferrara irányába vezet minket. Amikor elérjük Bologna-t, érdemes az A1-es pályára váltani, ami Firenze felé veszi az irányt. Firenze-hez érve a körgyűrűn áthaladva az A1-es autópályán érdemes maradni. Az A1-es egészen Rómáig visz minket.

Róma busszal: Rómába számos nemzetközi buszjárat kínál oda-vissza utakat, Budapestről naponta indulnak buszok Róma autóbusz központjába.

Róma hajóval: Róma kikötője Civitavecchia, a Tirrén-tenger egyik központi kikötője és kiemelt tengerjáró hajó kikötő.

Róma egynapos gyors túrák alkalmával a tengerjáró hajók szoktak shuttle buszokat rendelni, ami a kikötőből elszállítja az utasokat a vasútállomásig. A Civitavecchia vasútállomás megközelítőleg 15 perces sétára van a kikötőből. Amennyiben egy napot vagy Rómában, akkor érdemes BIRG(biglietto integrato regionale giornaliero) jegyet vásárolnod. A BIRG egy napijegy, ami az összes regionális vonat(másodosztály), COTRAL buszok, városi buszok, metro és villamos használatára jogosít fel. Az árak attól függnek, hogy mennyi zónát szeretnél utazni. Civitavecchia és Róma összesen 5 zónát vesz igénybe és ennek a 2013-as ára:

BIRG kártya – Lazio körzet

 1. zóna 3,30 €
  2. zóna 6,00 €
  3. zóna 8,00 €
  4. zóna 9,30 €
  5. zóna 12.00 €
  6. zóna 14,00 €
  7 zóna a 14,00 €

A jegyet úgy tudod érvényesíteni, hogy lebélyegzed az utazás kezdetekor. Erre ott van a sárga bélyegző automata: amennyiben nem találnád meg őket, vagy nem működnének, akkor érdemes felírnod a nevedet, a dátumot és az állomás nevét a jegy hátoldalára, mielőtt felszállnál a vonatra. A jegyed mindig legyen kéznél, mert elég gyakran ellenőrzik őket. Most sokan elkezdenek picit matekozni és összehasonlítani a BTI jegyet a Roma Passal. Amennyiben nem szeretnél fizetős látványosságokat megtekinteni, akkor neked nem ajánljuk a a Roma Passt, viszont ha van akkor nem kell sorban állni a Colosseumnál.

A Porto di Roma, Ostia kikötője 20 kilométerre található Rómától, vonattal és metróval van összekötve a fővárossal.

Komp szolgáltatások:
Grimaldi vonal: Komp szolgáltatást kínál Barcelona, Tunisz, Toulon, Porto-Vecchio(Korzika) és Róma-Civitavecchia között. A legtöbb komp hajónál legalább 4 órás késést kell hozzászámolni a menetidőhöz. A legutolsó járat Rómából éjfélkor indul.
Moby: Olbia, Szardínia és Róma között kínál komp járatokat.

Róma repülővel: Rómába repülővel meglehetősen egyszerű eljutni, hiszen számos légitársaság kínálatában kiemelt célpontként szerepel.

Róma 3 turista szempontból működő repülőtérrel rendelkezik:

 • Fiumicino repülőtér(más néven Leonardo da Vinci Nemzetközi Repülőtér, olaszul Aeroporto di Roma-Fiumicino / Aeroporto intercontinentale Leonardo da Vinci) Róma elsődleges repülőtere, ami egyben Olaszország legnagyobb repülőtere is, Európa egyik legforgalmasabb(6.) repülőtere. Délkelet-Rómában található Fiumicino provinciában. Az Aeroporti di Roma tulajdonában áll.
 • Ciampino repülőtér( más néven Giovan Battista Pastine Nemzetközi Repülőtér, olaszul Aeroporto di Roma-Ciampino/Aeroporto internazionale Giovan Battista Pastine) civil és katonai repülőtér. Az Aeroporti di Roma tulajdonában áll.
 • Urbe repülőtér(Aeroporto di Roma-Urbe /Aeroporto dell’Urbe) kicsi, alacsony forgalmú repülőtér 6 kilométerre északra a város központjától, ami a legtöbb helikopter és privát járatot fogadja az összes római repülőtér közül.
 • L’aeroporto di Centocelle(Francesco Baracca-nak dedikálva), amely nagy része napjainkban már csak emlékpark és a via Tuscolana és via Cailina út között található. A repülőtér egy része ad otthont a Comando di Squadra Aerea/Olasz légierő-nek és a Comando Operativo di Vertice Interforze/Olasz katonaságnak.

Róma vonattal: Róma az egyike a legfontosabb olasz vasúthálózatnak, Milan és Bologna mellett. A fő vasútállomása Roma Termini. A Roma Termini az egyik legforgalmasabb olasz és európai vasútállomás. A második legnagyobb vasútállomása a városnak a Roma Tiburtina, amit nemrégiben építették újjá és nagy sebességű vasútvonallal látták el. A legtöbb távolsági vonat is itt áll meg. Más említésre méltó vasútállomás még a Roma Ostiense, Roma Trastevere, Roma Tuscolana, Roma San Pietro, Roma Nomentana és a Roma Casilina.

Csomagok szállítása: amikor nagyobb városok között(akár más országoknál is) utazol, akkor lehet csomaggal együtt utazni, míg kisebb távú járatoknál, például közeli városok között inkább külön vannak elhelyezve a csomagok. Érdemes figyelni a szállításkor a tolvajokra, mivel elég gyakori probléma a lopás. A legnépszerűbb módszerük, hogy ajtó záródás előtt csapnak le a csomagokra, értékekre.

Közlekedés Rómában

A városi közlekedés Rómában buszokkal, trolikkal, gyors tranzit járatokkal és földalatti vonalak segítségével valósul meg.

Pár hasznosabb cég, amit érdemes megjegyezni, mielőtt megismertetném veletek Róma városi közlekedését: A Roma servizi per la Mobilità egy önkormányzat tulajdonában álló tömegközlekedési iroda, amely valós, pillanatnyi adatokkal és szolgáltatások segítségével próbál hozzájárulni a minél kényelmesebb utazáshoz. Az Atac (Azienda del Trasporto Autoferrotranviario del Comune di Roma), egy cég, ami vasút és úthálózatért felelős Róma városában) az önkormányzat tulajdonában álló tömegközlekedési cég, ami elsősorban a tömegközlekedési vonalakért felelős Rómában. Roma TPL egy privát cég, ami pár buszvonalat biztosít a város lakói számára.

Róma Metró: Két metró vonallal rendelkezik. Az első vonal 1955-ben nyitotta meg a kapuit a lakók számára. A hálózat teljes hossza 41,5 km 52 megállóval. Két vonal van A és B vonal, plusz a B1, ami a Roma Termini állomást keresztezi. A C vonal építés alatt van és 30 állomás összesen 25,5 kilométernyi területet fog lefedni, ha elkészül. A trolivonla egy részét fogja helyettesíteni. A Termini-Pantano közötti szakasz teljesen automata lesz, sofőr nélkül. A negyedik vonal a D vonal is építés alatt van. 22 állomás összesen 20 kilométernyi szakaszt jelent.

Troli és a helyiérdekű vasút:  Róma felszíni vasút közlekedési úthálózata, külvárosi, városi vonalakat jelent, valamint egy Expressz vonalat, ami a Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtérre vezet. A legtöbb járat leginkább a külvárosi területeket jelenti több mint 20 állomással. A városban is találhatunk vonalakat, viszont a belvárosban a metró nagyobb rendszerességgel közlekedik: Ezek leginkább Róma-Lido(Ostiense állomás) és Róma-észak(Flaminio állomás) vasúti vonalak jelentik, de azért pár járat indul a Giardinetti vasút vonalon is. Van még egy Lazio regionális vasútvonal is 7 vonallal, amely a Róma kevésbé látogatottabb területeit köti össze a város központjával. Az egyik ilyen járat a Giovan Battista Pastine Nemzetközi Repülőtérre kínál közvetlen járatot.

Róma remek busz közlekedéssel rendelkezik, ide tartozik még 2 troli útszakasz is(további vonalak még építés alatt). Egy remek tarifarendszer segítségével a megfelelő jegyet birtokló személyek bármely cég járművét használhatja egy bizonyos ideig. Roma Pass

Motorforgalomtól elzárt Zóna, vagy Motor Traffic Limited Zone(ZTL)

A város központi részétől elzártál az autós forgalmat munkanapokon reggel 6-tól egészen este 6-ig. Ez a terület a Zona a Traffico Limitato (ZTL), forgalomtól elzárt terület. Az erősen zsúfolt területek, mint Trastevere vagy S. Lorenzo az utóbbi években tapasztalt erőteljes dugóknak köszönhetően beléptek a ZTL zónába az esti hétvégi időszakban. Az éjszakai területek tesztelése folyamatosan zajlik, viszont egyenlőre nem tudják megoldani a forgalom korlátozását Rómában.

Róma útiterv

Róma időjárás

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb  12  13 15 18 23 27 30 30 27 22 16 13  
Legalacsonyabb  3  4 5 8 11 15 17 18 15 11 7 4  

Róma térkép