Dachstein

Kirándulások Dachstein és környékén

Dachstein és a környéke nem csak a síelők, de a túrázók körében is népszerű. A gigantikus méretű hegyeit, és gleccsereit nyáron is hó borítja. A régió olyan világhírű látnivalókat kínál, mint Ausztria legmagasabban fekvő függőhídja, a képeslapba illő Hallstatt és a felette található Krippenstein csúcs, amely az 5fingers kilátó és a jégbarlangok miatt kedvelt.

Dachstein és a környékének legjobb látnivalói

Stájeroszág nyugati felében, a magyar határtól 300 kilométer távolságra található a Dachstein-Tauern régió. A Dachstein-hegycsoport nevezetes különböző úticélpontokról: a Dachstein-gleccserről, a Dachstein barlangokról, a kilátókról, ezenkívül a Dachstein West síterep is jól ismert a magyar túrázók és síelők körében.

Dachstein Krippenstein csúcs

A Dachstein-hegység

A hegycsoport része a Hoher Dachstein, amely egyben az  Északi-Alpok legmagasabb csúcsainak egyike. Az északi fele a Dachstein-Salzkammergut régióhoz tartozik, amelynek része a Hallstatt fölött magasodó Krippenstein csúcs. Az északi és déli részén is felvonó közlekedik, amelyekkel a különböző célpontra lehet feljutni. A hegység hatalmas kiterjedését jól mutatja, hogy a völgyállomások közötti távolság nagyjából 90 kilométer hosszú.

Dachstein

Krippenstein csúcs

A Krippenstein hegyen olyan nevezetes látnivalók találhatók, mint a világhírű Dachstein jégbarlangok, és a kinyújtott tenyeret formázó 5fingers kilátó. A látnivalókhoz a több szakaszból álló kötélvasút, a Dachstein Welterbe Seilbahn visz fel, amelynek völgyállomása Obertraun Talstation Krippenstein. A jégbarlangok a világ legnagyobb barlangrendszerei közé tartoznak. Egész évben látogatható a Jégvilág (Rieseneishöhle), a Mamutbarlang (Mammuthöhle) és a Koppenbrüllerhöhle. A nyolc méter hosszú Dachsteini Cápa a Heilbronn kör alakú túraútvonalon található.

Krippenstein 5 fingers

Hallstatt

A Hallstatti-tó és a partján lévő Hallstatt a Dachstein-Salzkammergut üdülőrégió egyik legszebb része. Az egykori sóbánya, amely Hallstatt múltját befolyásolta, ma múzeumként látogatható. Az egyutcás falu, a 15. és 16. századi színes házaival, valamint a környék része az UNESCO Világörökségnek. Igen népszerű program a Hallstatt-tavi hajókirándulás.

Hallstatt

Dachstein-gleccser

A Dachstein-gleccser (2700 m) a hegység déli oldalán található, igen felkapott turista célpont. A gleccseren 100 méter hosszú függőhíd ível át, amely vezet a Jégpalotába és a Semmibe vezető lépcsőre. A hegytetőre Ramsau am Dachstein völgyállomásról lehet az új panoráma gondolával eljutni.

Dachstein hangebrücke

Gosau-tavak

A Salzkammergut-i tóvidék legszebb része Gosau-tavak, a tavakat hófödte sziklás hegyek ölelik körbe.

Gosau-tavak

Síterepek

A régió kiváló síterepekkel rendelkezik. A nyugati oldalán található a közkedvelt Dachstein West, amelyet nyáron a túrázók népesítenek be. A Hallstatt közeli Krippenstein jól ismert kiváló síterepéről, Gosau és Obertraun síterepei kezdők és haladók számára kiváló. A Dachstein-gleccser egyike Európa legkiválóbb síterepeinek. Mivel egész évben síelésre alkalmas, közkedvelt a téli sportok kedvelői körében.