porto látnivalók

Porto látnivalók

Porto Európa egyik legrégebbi turisztikai célpontja, fő szimbólumai a Clérigos torony, a Tőzsdepalota, és a Sé, valamint a kék-fehér csempékkel díszített falak, de a Lello könyvesbolt előtt is turisták hosszú sora áll nap mint nap. A portói bor és a művészeti, építészeti örökségének gazdagsága csak néhány ok, amelyek a város felfedezésére invitálnak, a Douro-völgy, valamint az óceán partja miatt nyáron kifejezetten alkalmas városnézéssel egybekötött tengerparti nyaralásra.

Porto legszebb látnivalói

Porto (Oporto) Portugália második legnagyobb városa, egyben Észak-Portugália kapuja, az Atlanti-óceán partvidékén, közvetlenül a Douro folyó tölcsértorkolatában fekszik. Már a 4. században is fontos kikötőként és kereskedelmi központként működött. Ismertségét a világhírű portói boroknak köszönheti, a palackozott borokat a kikötőjéből szállították a rakparton sorakozó jellegzetes bárkák (rabelos) segítségével, amelyek ma is a nagy brit borforgalmazó társaságok neveit viselik. Porto jellegzetességét a macskaköves kanyargó utcácskák, azulejo csempés templomok, és épületek adják. Történelmi városrésze – amely szinte a középkori városfal határáig terjed- és a neoklasszikus gránitépítészete miatt 1996 óta része az UNESCO Világörökségnek. A varázsa ellenére jól látható, hogy a központ számos épülete teljesen lerobbant, üresen áll, amelynek egyik oka az 1920-as évek bérleti törvénye, amely miatt a bérbeadók nem jutottak akkora bevételhez, hogy a szükséges javításokat, és felújításokat elvégezzék.

Katedrális – Sé do Porto

A város legmagasabb pontján a Batalha negyedben, a várost egykor védő fal közelében áll a katedrális, röviden Sé. A 12. századi épület külsőleg egy erődítmény benyomását kelti, az évszázadok alatt többször átépítették, ezért keverednek a különböző építészeti stílusok – főként barokk, de a román és gótikus jegyeket is magán viseli -. Belül magas mennyezet látható, díszítése teljesen visszafogott, csak néhány kápolnája és a főoltára díszített. Érdemes a székesegyház tornyába felmenni, ahonnan a különböző nézőpontokból lenyűgöző kilátás nyílik a térre, a városra, és vízparti pincészetekre.

porto katedrális

Ribeira negyed – Cais da Ribeira

A folyóparti Ribeira negyed az UNESCO Világörökség része, a város talán leghangulatosabb és festőibb területe. Régen Porto fő áruszállító kikötőjeként működött, napjainkban a vízen sorakozó fahajók (rabelo) turisztikai funkcióval rendelkeznek. A vörös cseréptetős, kék, mustársárga, okker, és vöröses árnyalatokra festett alacsony – néhol egészen apró – sorházak szűk és kanyargós utcácskákban sorakoznak, és a rakpart boltívei alatt húzódó kávézók és éttermek miatt az egyik legnépszerűbb területe a társasági életnek és a pihenésnek.

Porto Ribeira

Hat híd túra

Portóban hat híd található, a Riberia negyed rakpartjáról (Cais da Riberia), és a túlparton lévő Gaia rakpartjáról (közvetlenül a libegő alsó állomása mellől) számtalan cég szervez hajótúrát, amely népszerű program, és jó lehetőséget nyújt arra, hogy más nézőpontból fedezzük fel a város szépségeit. A hat híd túra időtartama 45 perc, és hajó szinte a torkolatnál fordul vissza, de akár hosszabb Douro-völgyi hajóútra is számos lehetőség van.

Porto híd

Dos Guindais sikló – Guindas Funicular

A Guindais sikló 1891-ben épült, a Batalha negyedtől a Riberia negyed között közlekedik oda-vissza. A két perces út alatt remek kilátás nyílik a folyóra, az ikonikus Luiz I-hídra. De a sikló közlekedési eszköz is egyben, hiszen alkalmas a két terület közötti szintkülönbség áthidalására.(Up date: 2022. március 31. óta technikai okok miatt zárva tart.)

Tőzsdepalota – Palácio de la Bolsa

Porto egyik legnépszerűbb nevezetessége a Tőzsdepalota, a 19. századi neoklasszikus épület csak vezetett túra keretében látogatható. Az épületben látható egy árkádsorral határolt tér, és egy üvegkupola. Az arab stílusú aranyozott díszítésű fogadószoba (Sala Árabe) a palota legpompásabb terme.

Mellette áll a Szent Ferenc templom (Igreja Monumento de São Francisco), amely Porto legrégebbi temploma, alapítása 1245-ben kezdődött. A későbbiekben többször átépítették, majd az 1832-es tűzvész miatt jelentősen átalakították. Bár kívülről egyáltalán nem feltűnő, a belső tere aranyozással gazdagon díszített. Az alatta található katakombákban a város leggazdagabb családjai és ferences szerzetesek vannak eltemetve.

Ponte de Dom Luís I – Luiz I híd

A Ponte de Dom Luís I méltán az egyik legfelkapottabb látnivaló, a kétszintes hídról az egyik legjobb panoráma nyílik a színes épületekre, a kikötőre, és a kanyargó folyóra. Az 1886-ban épült erősen szegecselt vasszerkezet Gustave Eiffel tanítványának a munkája. A híd második szintjén halad át a metró (Linha D, sárga vonal), és két oldalán a gyalogosok sétálhatnak át rajta. A híd a turisták szemszögéből nézve a legjobb helyen helyezkedik el: a Gaia felőli oldalról közvetlenül a Jardim de Morro-tól (a Teleférico de Gaia felső állomása mellől) a hídon keresztül kényelmesen közelíthető meg a Sé katedrális. Érdemes a Jardim de Morro bejárata mellett az út túloldalán lévő kolostorhoz, a Mosteiro da Serra do Pilarhoz felsétálni, ahonnan nemcsak a híd, de az egész város a lábaink előtt hever, különösen naplementekor drámai a hatása.

Vila Nova de Gaia

A portói látogatás nem lenne teljes anélkül, hogy a másik oldalra át ne kelnénk, akár gyalogosan, vagy tömegközlekedéssel. A folyó déli partján fekvő Vila Nova de Gaia (röviden Gaia) napjainkban szinte Portóval összeolvadt, olyan világhírű portói pincészeteknek az otthona, mint például a Cálem, a Sandeman, és a Taylor. A pincékben minden nap borkóstoló túrákon lehet részt venni, amelynek keretében a látogatók nemcsak a termelési módszerekről, de a bor típusáról és ízéről is kiváló képet kaphatnak. Egyik fő látványosság különösen a családosok körében a Gaia libegő (Teleférico de Gaia), amely a Ponte Dom Luís I felső szintjét köti össze a Cais de Gaia-val. A 600 méteres távolságot a libegő körülbelül 5 perc alatt teszi meg, a kabinokból lenyűgöző kilátás nyílik a pincészetekre, és a szemben lévő óvárosra.

Clérigos torony – Torre dos Clérigos

A 18. században (1732-1750) épült barokk torony Porto egyik emblematikus műemléke, a város legtöbb pontjáról jól látható. A 75 m magas gránit torony tetejére 240 lépcső visz fel, és a megmászása az egyik legnépszerűbb tennivalók egyike a Portóba látogató turistáknak, a tetejéről lenyűgöző panoráma nyílik a kanyargó folyóra, és a Douro-völgyre. 2014-ben egy igen jelentős felújítási és rehabilitációs projekt keretében a torony a Nasoni által létrehozott 18. századi pompáját kapta vissza. A közelmúltban egy multiszenzoros érzékelő oszlopot helyeztek el, amely a megmászás élményét szimulálja a mozgáskorlátozottak számára. A torony és a hozzá tartozó templom minden nap látogatható.

Lello könyvesbolt – Livraria Lello

A nemzeti örökség részének nyilvánított Lello könyvesbolt egy patinás, díszes üvegmennyezettel ellátott épület, amelyet a világ egyik legszebb hasonló jellegű boltjaként tartanak számon. Népszerűségét részben a JK Rowling Harry Potter könyveinek köszönheti, és érdekesség, hogy állítólag a bolt enteriőrje ihlette a kötetben szereplő Roxfort varázslóképző lépcsőit. A Lello felkapott helye a Harry Potter rajongó turistáknak: nap mint nap hosszú sorok kígyóznak a bejutásért, a várakozás, és az öt eurós (levásárolható) belépő ellenére is.

Foz, és Porto strandjai – Foz do Douro

A Douro torkolatában található Foz városrész a sziklás partvonalával Porto egyik legexkluzívabb és felkapottabb lakónegyede, ahol a fákkal szegélyezett sétány mentén kortárs modernista lakótömbök és szecessziós ingatlanok húzódnak. Foz-ban mindig pezseg az élet, – bár a belvárosnál jóval nyugalmasabb -. Remek kék zászlós strandok, óceánra néző naplemente bárok és kávézók találhatók, kimondottan ideális a romantikus kikapcsolódást kedvelőknek. A torkolatnál, stratégiai helyen áll egy 16. századi erőd (Fortaleza de São João da Foz), és az ikonikus Felgueiras világítótorony (Farol das Felgueiras). Portóban számos park található, a Passeio Allegre az egyik leghangulatosabb, és a mellette fekvő tengerpart ideális tengerparti kikapcsolódásra. A nagy szél általában hatalmas hullámokat korbácsol a világítótorony közelében, és gyönyörű panoráma tárul a sétány mentén sorakozó sziklás, homokos strandokra. Talán a legszebb a Praia Molhe, amely nevezetes a sétány mentén található 1930-as évekből származó citromsárga színű pergoláról.

porto strand

Porto történelmi villamosai

Porto történelmi villamosai a város különböző pontján közlekednek, útközben számos kulturális nevezetesség és emblematikus látnivaló tekinthető meg: az 1-es villamos végig halad a folyópart mentén és a végállomása a Passeio Allegre. A látványosságok szempontjából leginkább a 22-es villamos útvonala éri meg, olyan nevezetességek mellett halad el, mint az Igreja de Carmo, amely nevezetes a kék-fehér azulejo csempéiről, a Clérigos torony, vagy a Majestic Café. Legkevésbé a 18-as vonal zsúfolt, amely az Igreja de Carmo templomtól részben kör alakban kifut a folyópartig, és a Villamos Múzeumnál (Museu do Carro Eléctrico) van a végállomása. Habár a fakó krémsárga színű járművel hangulatosabb a közlekedés, mint autóbusszal, de nagy melegben, vagy turista csúcsszezonban talán kevésbé kellemes, ilyenkor jóval kényelmesebb kívülről megfigyelni és gyönyörködni.

porto villamos

Tippek a portói közlekedéshez

A sokszínű városközpont felfedezése gyalogosan a legjobb, hiszen számos nevezetesség egymás közelében található, és rövid (néhol megerőltető) sétával elérhető. A város kimondottan preferálja az aktív módon közlekedőket- összefüggő járda és kerékpárút hálózattal rendelkezik, ugyanakkor a tömegközlekedési lehetőségek alkalmassá teszik a (turisták számára is) az egymástól távolabb fekvő és a tengerszintkülönbségek miatti akadályok leküzdésére.

A szokatlanul nagy szintkülönbség, és lépcsőzés elkerülése érdekében érdemes a közlekedést és a látnivalók sorrendjét előre megtervezni. Például a Gaia libegő, illetve a közvetlenül felette magasodó Mosteiro da Serra do Pilar megtekintésével kezdeni, amelynek terasza az egyik legjobb nézőpont Porto látnivalóiban való gyönyörködésre. A rövid út után a kikötőből rendszeresen közlekedő vízitaxival lehet átjutni a Ribeira negyedbe, vagy a híd alsó szintjén gyalogosan, illetve a második szinten, amely a katedrálistól alig egy perc távolságra található. Igen kedvelt manapság a látványosságok felfedezésére a szűk utcákban közlekedő tuktuk járművekkel való utazás, de a hagyományos buszjáratok is jó alternatívát nyújtanak a távolabbi úti célpontok eléréséhez. Például az emeletes 500-as busszal a São Bento vasútállomástól egészen Matosinhos-ig (Sea Life) lehet kényelmesen 20 perc alatt eljutni.

Turisták számára kialakított kártyák

A portói tömegközlekedés (a metró, és a buszhálózat) tarifarendszere első látásra bonyolult lehet, viszont azok számára, akik akár Vila Nova de Gaia-ban vagy a népszerű tengerparti településeken szállnak meg (egészen Espinho-ig), ideális a Porto Card vagy az Andante Card megvásárlása. A Porto Card az ingyenes közlekedés mellett számtalan helyre (étterem, nevezetesség) kínál akár 25 %-os kedvezményt, egyedül arra kell figyelni, hogy jármű használat előtt a megállóban minden alkalommal a jegyet érvényesíteni kell a kihelyezett eszközön – buszon pedig a felszállást követően –. Jó tudni, hogy a metró vonal egy része a föld felett halad, így a tágas ablakai miatt kimondottan alkalmas városnézésre is.

A Portóban vagy környékén való szálláskereséshez érdemes kipróbálni a cozycozy applikációt, amely egy helyen hasonlítja össze az összes elérhető szálláslehetőséget, legyen szó hotelről, nyaralóról, apartmanról vagy másról.