Balaton-felvidéki Nemzeti Park

Balaton-felvidéki Nemzeti Park

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park a Balaton északi partján, Tihanytól a Kis-Balatonig, 1–15 km szélességű sávban húzódik. Az erdők, rétek és lápok mozaikjában páratlanul gazdag növény- és állatvilág él.

Kiemelkedően változatos növény- és rovarvilággal büszkélkedhet a Keszthelyi-hegység, amely több kilométeres barlanglabirintusokat rejt.

A nemzeti park kultúrtörténeti értékeit tekintve szabadtéri múzeumhoz hasonlatos, igazi pannon táj, páratlan tájképi adottságokkal, történelmi emlékekkel. Jellegzetes élettelen természeti értékei közé sorolhatjuk a Tapolcai-medence tanúhegyeit, a Káli-medence kőtengereit és az Európa Diplomával kitüntetett Tihanyi-félsziget forráskúpjait. A Ramsari Egyezmény oltalma alatt álló Kis-Balaton madárvilága európai hírű. Talán sokak számára meglepő, hogy a Balaton is ugyanezt az oltalmat élvezi ősztől tavaszig.

A nemzeti parkon kívül védelem alatt áll 3 tájvédelmi körzet (Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet, Somló Tájvédelmi Körzet, Mura-menti Tájvédelmi Körzet) és 27 természetvédelmi terület. A látogatóhelyek, tanösvények, túrák, rendezvények, erdei iskola programok, táborok az itt fellelhető természeti és kultúrtörténeti értékek varázslatos világának értő és szerető megismerésében segítenek. A terület páratlanul gazdag földtani értékeinek felfedezését az Igazgatóság Bakony–Balaton Geopark programja is elősegíti.

Díjazott bemutatóhelye, a tihanyi Levendula Ház minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félszigetet: a vulkánok egykor dühöngő világát és az idők során megszelídült táj harmóniáját, a tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését és a levendulatermesztést. A vendégeket az interaktív kiállítás mellett film, különleges levendulás termékeket kínáló ajándékbolt és teázó várja.

A nemzeti parkba látogatva számos felejthetetlen élményben lehet részünk: Földalatti időutazáson vehetünk részt overallos kalandtúra során a Csodabogyós és a Szetgáli-kőlik barlangban.

Egy titokzatos, város alatti csónakázás során gyönyörködhetünk a felújított Tapolcai-tavasbarlang fényeiben. A Hegyestűn sétálhatunk az egykori bazaltvulkán kráterében és a hegy csúcsán lélegzetelállító balatoni panoráma tárul majd elénk. Régi magyar háziállatokat simogathatunk a Salföldi Majorban, valamint Kápolnapusztán a Bivalyrezervátumban. „Fekete István nyomában” szakvezetett túrán vehetünk részt a Kis-Balatonon.

Bakonybélen a Pannon Csillagda egész év során időjárástól és napszaktól függetlenül várja a látogatókat digitális planetáriumával, professzionális távcsőparkjával, csillagászati és űrkutatási kiállításával, ahol csillagászok kalauzolják a vendégeket. Újdonság „A csillagok birodalma” című, 3D-s planetáriumi show, balaton-felvidéki helyszínekkel! A bemutatóhely „Az év ökoturisztikai látogatóközpontja 2012″ díj büszke birtokosa. A Pannon Csillagda közvetlen szomszédságában található, megújult Erdők Házát vezetéssel tekinthetik meg az érdeklődők.

Egész évben csaknem 100 program várja a természetet kedvelőket.

Látogatóközpontok

Bakonybél, Pannon Csillagda

Modern távcsőpark, digitális planetáriumi show, interaktív űrkutatási és tudodománytörténeti kiállítás. Legyen része egy kihagyhatatlan élményben!Kiállított szkafander, Galilei távcsövének mása, Mars űrszonda, igazi meteor és planetáriumi show teszi érdekessé a látogatást.

pannon csillagda bakonybél

Tihany, Levendula Ház Látogatóközpont

A Levendula Ház Látogatóközpont minden korosztály számára élményt nyújtó módon mutatja be a Tihanyi-félsziget múltját és jelenét: a vulkánok egykor dühöngő világát, s a később megszelídült táj harmóniáját. A tihanyi emberek és a természet évszázados együttélését, s ennek emblematikus kultúráját, a levendulatermesztést. Interaktív kiállítás, teázó, ajándékbolt és élménykert várja a látogatókat a Belső-tó partján.

Levendula Ház Tihany

Balatonederics, Csodabogyós-barlang

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja. A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét, amelynek itt találjuk északi elterjedési határát. Egy aktív alap- vagy overallos extrém túrával igazi élményben lehet részünk a barlanglátogatás során.

Csodabogyós barlang Balatonederics

Szentgáli-kőlik

A Déli-Bakony fokozottan védett barlangjának kialakulásával, évmilliók emlékeivel overallos túrákon ismerkedhetnek meg a 10 évesnél idősebb érdeklődők. A föld alatti időutazás során bepillanthatnak négy évezrede itt élt elődeink életébe is. A barlangászáshoz felszerelést biztosítunk látogatóinknak. A Szentgál központjában található bázistól kb. 20 perces sétával közelíthető meg a barlang.

szentgáli kőlik

Várpalotai homokbánya

Ez a felhagyott homokbánya valójában igazi aranybánya – az is igaz azonban, hogy csak az érdeklődő emberek számára mutatja meg ezt a rejtett arcát (és nem árt ehhez egy jó nagyítólencsét is magunkkal vinni). A területen több rétegben egymásra ülepedve miocén kori (mintegy 25 millió éves) édes- és sósvízi homoküledék található, amelyeket már sárga és szürkésebb árnyalataik is szépen elkülönítenek egymástól. A homokos részt több méter vastag kavicsos hordalék fedi, amelynek fő összetevője a földtörténet középkorából származó dolomit, valamint pleisztocén mészkő. A bemutatóhely kizárólag előzetes bejelentkezéssel, szakvezető kíséretében látogatható.

Várpalotai homokbánya

Tapolcai-tavasbarlang

A Balatontól alig 10 km-re, a világhírű vulkáni tanúhegyekkel tűzdelt medence északi peremén található hazánk egyik különleges természeti képződménye, a város központjától nem messze található Tapolcai-tavasbarlang. 1982 óta fokozottan védett; kiemelt védelmi státuszát geológiai, morfológiai, hidrológiai és biológiai értékei, valamint kiterjedése indokolja. A szokványos barlangi sétán kívül itt csónakba szállhatnak, és hajókázva tekinthetik meg a barlang egyes járatait az érdeklődők. Az érdeklődők a barlangi sétán kívül csónakba is szállhatnak, és hajókázva tekinthetik meg a barlang járatait. 2014 őszétől új látogatóközpont várja a látogatókat!

Tapolcai tavasbarlang

Lóczy-barlang, Balatonfüred

A Lóczy-barlang kisgyermekes családoknak is ideális programot kínál. A világítással ellátott, jól járható barlangra nem az óriás méretek vagy a dús cseppkőképződmények a jellemzőek, hanem az évmilliókkal ezelőtt leülepedett, jól rétegzett mészkő látványa és a kőzet oldódása – azaz a barlang járatainak kialakulása – során kialakult gömbüstök, fülkék. A város központjától autóval 5 perc alatt, gyalog fél órás sétával elérhető barlang megtekintése érdekes kiegészítője lehet Balaton környéki programunknak. Utcai ruhában szakvezetéssel látogatható.

Lóczy-barlang

Hegyestű, Monoszló

A Káli-medence kapujának őre a Zánka és Monoszló között 337 méterre magasodó Hegyestű. A Balaton felől szabályos kúp alakot mutató hegy északi felét az egykori kőbányászat során lefejtették, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejét. A vulkán kráterében megdermedt láva a kihűlés folytán sokszögletű, függőleges oszlopokra vált el. A Hegyestű bazaltkúpjának tetejéről csodálatos tájkép tárul a szemünk elé.

Hegyestű

Salföldi major

Salföld a Káli-medence Balaton felé nyíló kapujában, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szívében helyezkedik el. A major számos őshonos magyar háziállatfajtának ad otthont. Fűszer- és gyógynövényes kert, büfé, ajándékbolt, kiállítás, állatsimogató, valamint játszótér is várja az ide látogatókat. Innen kiindulva felkereshetjük a Káli-medence természeti értékeit, például a kőtengereket vagy a Salföld községtől délre fekvő, az erdőben megbúvó pálos kolostorromot.

Salföld Major

Kotsy-vízimalom, Zalaszántó

A Zalaszántón található Kotsy-vízimalom jelenlegi helyén korai leírások szerint már a török idők alatt is vízidaráló malom működött. A Major János-féle malom a XX. század folyamán Kotsy Nándor tulajdonába került, innen származik mai elnevezése. Az elhanyagolt épületet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság újította fel, és alakította át bemutatóhellyé.

Kotsy-vízimalom Zalaszántó

Vörsi tájház

A tájházban berendezett kiállítás a Kis-Balaton hagyományos használati eszközeit, elsősorban a népi halászati módszerekhez kapcsolódó szerszámokat, a táj népi építészetét, a lápból élő pákászok életmódját ismerteti. A füstöskonyhás épület a XIX. századból maradt ránk.

Vörsi tájház

Bivalyrezervátum, Kápolnapuszta

A kápolnapusztai Bivalyrezervátum a hazánkban őshonosnak számító bivaly fennmaradásában, génállományának megőrzésében fontos szerepet játszik, s egyben a faj bemutatásának népszerű központja. A rezervátumban a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítást, bivalytörténeti bemutatót és sétautat alakított ki a nemzeti park játékos elemekkel, pihenőhelyekkel és kilátópontokkal.

Kápolnapuszta Bivalyrezervátum

Diás-sziget

A Diás-szigeti túra keretében megismerkedhetünk a Kis-Balaton tündöklő élővilágával, bemutatjuk a “Matula kunyhót” csaknem eredeti formájában, valamint a “Berek” írója, Fekete István és a természettudós Vönöczky Schenk Jakab emlékszobájával is megismerkedhetnek az ide látogatók.

Diás-sziget

Erdők Háza, Bakonybél

A Pannon Csillagda közvetlen szomszédságában található a Bakonyi Erdők Háza, amely a zirci apátság hajdani gazdasági épületegyüttesében került kialakításra. A gyűjtemény földszinti terme magát a természetet, annak vadregényes világát és érdekes földtani jelenségeit mutatja be. Az emeleten a természetben élő, dolgozó, annak javait hasznosító erdész, vadász és a faműves mesterségek tevékenységeivel ismerkedhet meg a látogatót.

Erdők Háza Bakonybél

Fotók: bfnp.hu