Káli-medence

Káli-medence

A Káli-medence nyugodt hangulata magával ragadja az ide látogatót. A falvak régi időket idéző templomtornyai, a műemlék borospincék, a szőlő-, és mandulaültetvények, rétek és szántók egyedi harmóniája teszi bájossá ezt a tájat. A Káli-medence egyik legjellegzetesebb képződménye a messziről is jól felismerhető 337 méter magas egykori bazalt vulkán, a Hegyestű.

A hegy északi felén egykor kőbánya működött – tevékenységének köszönhetően feltárul előttünk a vulkán belseje. A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopokat alkot – a látvány hazánkban egyedülálló.

A Káli-medencében és az azt övező dombokon kellemes hangulatú túrákat tehetünk, felkereshetjük a mesésé panorámát kínáló kilátópontok egyikét vagy a kőtengereket, és jót hűsölhetünk egy családias boros pince árnyékos udvarán. A vidék híres az ízletes házi portékákat kínáló termelői piacairól (pl. Káptalantóti, Köveskál), csakúgy mint a hagyományos, családi vagy kézműves borászatokról.  Badacsonyörsön pálinkafőzde is üzemel.

Salföldön, a Nemzeti Park Igazgatóság a falu határában alakította ki a Majort, ahol őshonos magyar háziállatfajtákat, (rackajuhot, bivalyt, szürkemarhát, baromfit, pásztorkutyákat) és lovakat mutat be.

A terület gazdag népi műemlékekben (pl. Kékkút, Szigliget) és élő népi hagyományokban (pl. Nemesgulács, Salföld) is. Különleges színfoltjai a Balaton-felvidéki tájnak a mosóházak (pl. Kővágóörs) és a régi malomépületek (Pl. Tapolca-Diszel).

Káli-medence

Ha már itt járunk… Érdekes útitipp a környékről:

Szentbékkálla és Mindszentkálla határában található Kőtenger

Az egyedülálló képződmény fantasztikus kőbálványait a vulkanikus termálforrások és a szél építőmunkája hozta létre. Itt található a többtonnás Ingókő, amelyet akár egy ember is megmozgathat.

A Szentbékkállai Kőtengert a Theodora-Kékkő Tanösvényen járva is felfedezhetjük. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény a Kereki-majornál kezdődik. A 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú ösvény változatos tájakon át vezet, az útvonal mentén kékszínű kavicsokat és bogarakat mintázó útjelző oszlopok segítenek a tájékozódásban.