Paphos

Paphos

Paphos (Πάφος, vagy Páfosz) Ciprus szigetén található város a tengerpart és a Troodos-hegység között terül el.

Paphos városát úgy ismerik, mint a görög istennő Aphrodité szülőhelyét. Napjainkban a város két részből áll. A felső részén(Új Paphos) a dombon helyezkedik el a város kereskedelmi központja, míg a lenti területeken(Régi Paphos), vagyis Kato Paphos tartalmazza az archeológiai tárgyakat, építményeket, nem mellesleg a hotelek, kocsmák és éttermek nagy része is itt található. A város komoly pénz befektetésekkel biztosította alsó Kato Paphos-i területek fejlődését Hotel, bárok és éttermek tekintetében, hogy a part menti területek még kívánatosabbak legyenek a turisták számára. A kikötőbe egy nemrég épült sétány biztosítja a kellemes sétálást és a csodálatos kilátást, főleg a reggeli vagy az esti órákban. A város lakói elsősorban az újabb részeken laknak. Paphos a sziget második legnagyobb repülőterével rendelkezik. Sokan a busz járatokat választják, ha fel akarnak menni a dombra a másik városrészbe, vagy ha Korall-öbölbe, Polis-ba vagy más közeli falvakba szeretnének eljutni. Egyszerűbb biciklit, quadot vagy autót(jó ha légkondicionált) bérelni/használni, mellyel könnyen elérhető a Troodos hegység és az Akamas-félsziget.

Paphos

Közel Palaepaphos-hoz(Régi Paphos) látható a part menti Patra tou Romiou (Aphrodité szikla), vagyis a mitikus szülőhelye Aphroditének, a szerelem és a szépség görög istennőjének. Az ókori világban az Aphroditével foglalkozó legendák nagy része Paphoshoz kötődik. A római időkben Paphos volt Ciprus fővárosa és híres volt a római kormányzó palotájának romjairól, ahol gazdagon díszített mozaikok varázsolták szebbé az épületeket, mely még most is megtekinthető. Pál apostol is meglátogatta az 1. században a szigetet. Páfosz városa az UNESCO Világörökségének kulturális és nemzeti kincsei közé választották.

Paphos

Paphos időjárása

A sziget ezen része szubtrópusi-mediterrán éghajlattal rendelkezik és a legenyhébb időjárási körülményeket tudhatja magáénak. A tipikus nyári évszak 8 hónapig tart áprilistól novemberig, de  március és december hónapok között sem ritka a 20 fok körüli hőmérséklet.

Paphost választották a kultúra európai fővárosának 2017-re Aarhus (Dánia második legnagyobb városa) városával együtt.

Paphos

Paphos mitológia

Turisták számára ajánlott elolvasni, főleg azok számára akik Paphos városában akarnak megszállni. Egy kis kultúra, tradíció és mitológia, amely segít megismertetni téged az évezredes történetekkel.

Paphos története egybefonódik a görög mitológiával és Aphrodité istennővel. Rengeteg variánsa van a mítosznak, melyben a város a nevét Paphos, vagy Páfosz után kapta, aki Pygmalion és Aphrodité frigyéből született fiúgyermek volt. Más sztorik azt beszélik, hogy Paphos egy lány volt inkább, mint egy fiú, hiszen mégiscsak összehozható lenne egy lánygyerek a szépsége az istennőjével.

A görög mitológia szerint Paphos Aphrodité szülőföldje volt. Ismét ködös a dolog, hiszen rengeteg verzióról lehet olvasni, viszont abban biztosak, hogy az istennő szülőföldje Paphos lehetett. Az egyik érdekes legenda úgy tartja, hogy Kronosz kasztrálta az apját Uranoszt. Ettől a tenger hullámozni kezdett, habos lett, majd a habokból megszületett Aphrodité és egy óriáskagyló magába zárta, hogy kivigye őt a partra. Ciprus szigetén, Petra tou Roumiounál lépett partra először a szépség és szerelem istennője, és ezt  a partszakaszt később elnevezték Aphrodité sziklájának. A legenda úgy tartja, hogy szépségétől növények, virágok és fák keltek ki a földből egyik pillanatról a másikra, amerre járt.

Úgy tartja a legenda, hogy Paphos volt a központja az Aphrodité kultusznak és termékenységi isteneknek. I.e. 12. században a mükéniaiak Aphrodité templomot építettek Paphos városában, amely sajnos napjaikban már nem látható, de a templom maradványait a közeli múzeumban meg lehet tekinteni.

Paphos

Paphos fontosabb látnivalók

Paphosban rengeteg hely van, mely szoros összefüggésbe hozható a görög mitológiával. Például az egész környék egyszerűen csodás. Itt található egy 2. századi villa is (Dionüszosz villája), mely csodás mozaik padlója még mindig látható. Azért nevezik Dionüszosz(Bor istene) házának, mert  a mozaik padlót pár farmer fedezte fel. Úgy vélik, ez a ház egy gazdag városlakóé lehetett, aki legalább 40 szobát tudhatott magáénak ebben a “palotában”. Az eredeti mészkő még mindig látható az évezredek múlásával is.

A második megálló lehetne talán Thészeusz háza, amely megközelíti szépségében Dionüszosz házát. A mozaik padlók geometrikus elemekből vannak felépítve és nem érdemes kihagyni a mozaik “Thészeusz király megöli a Minótaruszt” és Achilleusz születését” ábrázoló mozaik alkotásokat. Thészeusz házától nyugatra látható Orpheusz háza, amelyről úgy hírlik a 3. században épült, plusz az itt látható 3 mitológiai ábrázolás is megér egy pár percet mindenkinek. Ez a 3 ábrázolás pedig a ” Herkules és az oroszlán Nemea”, az “Amazon” és az “Orpheusz és Lírája”.

Paphos Odeon

Miután meglátogattad Páfosz mozaikjait, melegen ajánljuk, hogy tarts a Paphos-i Odeon színház felé, melyet a 2. században építettek mészkőből. A Páfosz Odeon a turista központban található és a nyári hónapok alatt zenei és színházi előadásokat is tartanak az ókori színház területén. Az épület maradványait a görög isten Aszklépiosznak  (gyógyítás istene) adományozták. Nem messze található az őskori vár fala, amit szintúgy ajánlott megtekinteni.

Aphrodité szikla

Miután megmártóztál a görög mitológiai épületekben és szusszantál egy nagyot, érdemes az Aphrodité szikla(Petra Tou Romiou) felé venned az irányt, amely Pissourihoz közel található Paphos legnyugatibb részén. Aphrodité sziklája egy páros kőszikla, ami már jó pár költőt és művészt is megihletett. A leghíresebb munka, amihez a szikla kötődik az Sandro Boticelli ” Vénusz születése” című festménye.

A legendák úgy tartják, hogy a szikla ott keletkezett, ahol Aphrodité partot ért meztelenül,vagyis pontosabban ahol a meztelen Aphrodité partot ért az óriás kagylóval. Tehát ez a szikla igazolja a pontos születési helyét a szépség és a szerelem istennőjének. Sokan úgy hiszik, és még talán most is, ha a szikla körül úszol meztelenül, akkor örökös szépséggel leszel megáldva, míg ha a nagyobb sziklát úszod körbe 3 alkalommal, akkor áldott is leszel. Viszont ezt nem ajánlják a helyiek még jobb úszóknak se. Régen a sziklát csak Görög sziklának, vagy Petra Tou Romiou-nak nevezték és a helyiek még most is ezt használják a sziklákra. Itt jön képbe egy másik legenda is a szikla kapcsán, ami azt állítja, hogy a sziklát egy bizánci katona, Digenis Akritas dobta oda ahol jelenleg megtalálható. Digenis hatalmas erővel volt megáldva és a sziklát állítólag az arab kalózok irányába hajította. Napjainkban a sziklát Aphrodité sziklának hívják,ezzel hivatkozva a görög mitológiára, és nem mellesleg jó kis turista csalogató neve van.

Kokkali (vagy Kouklia)

Pár kilométerre Paphostól található a Kokkali falu és itt található a hiedelem szerinti Aphrodité templom(i.e. 1500) maradványa. A leghíresebb templomként tartották számon Aphrodité templomai közül és itt rendezték meg a legnagyobb ünnepségeket az istennő tiszteletére. Népszerű volt az itt tartott szexuális rituálék miatt, mely a turisták és az archeológusok számára is igen hangzatos helyszínnek mutatkozik. Már az i.e. 3800-ból is találtak itt pénzérméket.

Polis

Paphostól 48km-re északra található Polis, ahol Aphrodité fürdője (vagy Adonisz fürdője) látható. A mitológia szerint a fürdőt azért is részesítette előnybe az istennő, mert itt találkozott egyszer a jóképű Adonisszal, aki egyből beleszeretett a szépség istennőjébe. Aphrodité is beleszeretett a jóképű férfiba és innen kezdődött Adonisz és Aphrodité mitológiai szerelmes története.

Paphos

Paphos megközelítése

A kicsi Paphos Nemzetközi Repülőtér (PFO) charter és menetrend szerinti járatokat is fogad. A Ryanair járatok például itt szállnak le. Vannak ide direkt járatok Európai országokból is. Busz járatok indulnak a repülőtérről Kato Paphos-ba, a nyári hónapokon óránként induló buszoknál 1 €-ért válthatsz jegyet vagy akár lehetőséged van Limasszolba tartó busz járatra jegyet váltani. Vannak dedikált busz járatok Paphos Karavella busz állomásnál a Larnaca repülőtérre és Taxik (5-10€ környékén), ami gyorsan elvihet téged a nagyobb városokba, ha hajlandó vagy idegenekkel is egy kis légtérben utazni.

Paphos

 

Paphos további látnivalói

 • Paphos archeológiai park(már említettem) rengeteg látványossággal rendelkezik, beleértve Dionüszosz házát és Thészeusz házát. Mindegyik egy-egy hatalmas római villa romja, ahol híres mozaik ábrák szerepelnek a padlókon.
 • Királyok sírja(The Tombs of the Kings): ami nem valódi temetőhelye volt a régi királyoknak, viszont érdemes megemlíteni. A területen rengeteg barlangba vésett felső vezető és gazdag polgár sírja található. Az összes sírt kifosztották napjainkig, viszont ami még megmaradt belőle az is nagy benyomást kelthet mindenkiben. A 4. században készülhettek ezek a barlangszerű sírhelyek. A nagyobb barlang komplexumok fenomenálisak, vékony követ kaparták ki azért, hogy a még élők is megirigyeljék ezt a pazar végső nyughelyet.
 • Paphos erőd: a kikötő sarkában található, melyet erődnek és börtönnek is használtak az évek során. A jelenleg látható építmény a törököknek köszönhető, akik 1586-ra építették fel ezt a látványosságot. Legutoljára az angolok használták ki az erőd adottságait. Este 6-ig van nyitva nyaranta.
 • Tala falu: Észak-nyugatra található Paphos városától. Egy kis tradicionális falucska, ahol jelenleg letelepedett népesség található. Nem messze a falucskától látható az Agios Neophytos Kolostor, jó pár étteremmel karöltve.
 • Episkopi szórakoztató centrum: Episkopi falu 10km-re északkeletre található Paphos városától. Egy kis érdekes öreg falu szeles utcákkal és híres sziklaszirtekkel.
 • Paphos madár park. Nagy állat park, észak Paphosban található. A belépőjegy ára 15,50 € felnőtteknek; gyerekeknek pedig 8,50 €
 • Paphos Aphrodité Vízi park egy hatalmas, jól felépített vízi szórakoztató centrum. Minden megtalálható itt, ami kellhet egy szórakoztató centrumhoz.
 • Paphos akvárium: 72 hatalmas akvárium tele halakal, nem messze a Theoskepasti templomtól.
 • Saranta Kolones kastély: Paphos kikötőjétől északra található. Saranta Kolones magyarra fordítva azt jelenti, hogy 40 oszlop, mivel a kastélyt/várat 40 gránit oszlopra építették. Napjainkban már csak a romjait láthatjuk, viszont még jó pár pince és torony maradt épségben, így ezek a részek elméletileg látogathatóak.
 • Chrysoroyiatissa kolostor: 610 méterre a tengerszint felett található. A 12. században építették Szent Mária számára. Egy szobort emelnék ki a számos műkincs közül. Ez pedig nem más mint, a Szűz Mária szobor, amely tiszta ezüstből készült. Augusztus 15.-én Szűz Mária számára ünnepet is tartanak. Úgy tartják, hogy ezen a napon nem ébredt fel álmából Mária, viszont a hívők szerint ez csak egy napjainkig tartó álom.
 • Agios Georghios Bazilika és a Pegeia kút: A Pegeia-i halászfalutól 4 km-re található a korai keresztény bazilika, szép állatokat ábrázoló mozaik padlóval. A kút 1907-ben épült és itt találhatunk pár kőbe vésett sírhelyet is.
 • Agia Solomoni templom és Agia Solomoni Katakomba: 1 km-re található Kato Paphos-tól. A templom ad otthont a 12. századi katakombáknak, viszont a sírok a hellenisztikus korokig mutatnak vissza. A katakomba bejáratánál egy pisztácia fa áll, amelyről azt állítják, hogy meg van szentelve. Hiedelmek szerint, ha egy kis ruhadarabodat odakötözöd a fához, akkor meggyógyítja a betegségeidet. A katakombák a Fabrica dombba lettek vésve, ami később keresztény templom is lett. Keresztes lovagok freskói és graffiti-i láthatóak a falakon.

Paphos szállásBooking.com