Párizs

Párizs

A francia főváros a világ egyik legszebb, leghangulatosabb és leglátogatottabb városa. Párizs hallatán azonnal a művészetekre, a szabadságra, a divatra és a szerelemre asszociálunk. Aki legalább egyszer nem jut el Párizsba, nem tudhatja, mi az, világot látni. Párizs magával ragadó, de ezt meg kell tapasztalni. A helyiek méltán büszkék annyira városukra.

Párizsról elsőre csak a legismertebb nevezetességek jutnak az eszünkbe, mint az Eiffel-torony, a Notre Dame, a Louvre, a Diadalív, a Champs-Élysées, a Sacré-Coeur és a Moulin Rouge. De a városnak annyi egyéb érdekessége, izgalmas zeg-zuga van, hogy ha már túl vagyunk a “kötelező” programokon, akkor is számtalan felfedezni való marad számunkra. Párizst ki kell élvezni, Párizsban időzni kell.

párizs

A francia főváros mai arculata a XIX. század második felében alakult ki, amikor III. Napóleon (“Kis Napóleon”) uralkodása alatt Haussmann báró hatalmas városrendezésbe kezdett. A középkori szűk utcákat, egészségtelen lakóhelyeket megszüntette, nagyrészt a földdel tette egyenlővé, azokat széles sugárutakkal, nagy terekkel, parkokkal, és számtalan szép épülettel cserélte fel. Ezen épületek, valamint az új, modern építészeti megoldások (pl. Centre Pompidou, La Défense) keveredése egészen egyedi hangulatot teremt. A párizsi életstílus, a kávézók, éttermek sora, a teraszokon diskuráló emberek, a folyamatos nyüzsgés és pezsgés felejthetetlen élményekkel gazdagítja az ide látogatókat. A Párizst kettészelő Szajna, a hidak, a Szajna-part, a múzeumok, galériák, parkok, kertek, szobrok, szökőkutak mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az ember az elutazáskor elhatározza, ide egyszer mindenképp visszatér.

parizs szajna

Párizs Látnivalók

Mit érdemes megnézni, ha Párizsban járunk? Milyen nevezetességek, műemlékek, emlékművek, múzeumok felkeresését ajánljuk azoknak, akik turistaként Párizsba utaznak?

Párizs Műemlékek, emlékművek

Eiffel torony

A párizsi Eiffel torony ma a világ leglátogatottabb “fizető” turisztikai látványossága, évente 7 millió ember keresi föl, kb. 75 %-ban külföldiek. Mindhárom szintje látogatható. Az első és második szintre (115 m) lifttel vagy lépcsőn (704 lépcsőfok) mehetünk, a legfelső szintre (276 m) csak lifttel, ami a második szintről indul. Szép idõ esetén Párizs teljes panorámáját megcsodálhatjuk a tetejéről.

Párizs Eiffel torony

Diadalív

A neoklasszikus emlékművet Jean Chalgrin tervezte a római Titus diadalív mintájára. A Diadalív a francia katonaság dicsőségét, főképp a napóleoni háborúk alatt aratott győzelmét hirdeti. Napjainkban Franciaország egyik legnevezetesebb látnivalója.

diadaliv arc-de-triomphe

Panthéon

A Panthéon a Latin negyed szívében található (5. kerület). XV. Lajos 1744-ben betegségéből felépülvén határozta el, hogy Párizs védőszentje, Sainte Geneviève tiszteletére – hálája jeléül – pompás templomot emeltet.

pantheon-parizs

 

Párizsi Opera

A Párizsi Opera épületét 1862-1875 között, majd 13 éven keresztül, Charles Garnier építész tervei alapján neobarokk stílusban készült és 2200 nézõ befogadására alkalmas. Kívül és belül egyaránt gazdagon díszített oszlopokkal, szobrokkal, kárpitokkal, arannyal.

parizsi opera-palais-garnier

Place de la Bastille

A Bastille egy párizsi börtön volt, melynek hivatalos elnevezése 232-es számú Bastille Saint-Antoine volt, s ami ma leginkább az 1789. július 14-ei Bastille ostromáról nevezetes, azaz a francia forradalom kezdetéről. A Bastille-t a Százéves háború alatt építették V. Károly francia király uralkodásakor Bastion de Saint-Antoine néven.

Párizs Place de la Bastille

Párizs Múzeumok, galériák

Louvre Múzeum

A Louvre a Párizsba utazó turisták elsőszámú célpontjainak egyike. A világ leglátogatottabb  és egyben egyik legnagyobb múzeuma több mint 350 ezer műtárggyal büszkélkedhet. E hatalmas szám abból adódik, hogy európai képzőművészeti alkotások mellett egyiptomi, iszlám, keleti, görög és római emlékek is részét képezik a gyűjteménynek.

Louvre

Orsay Múzeum

A Musée d’Orsay az 1871-ben lerombolt Palais d’Orsay helyén épült. Victor Laloux tervei alapján eredetileg vasútállomásnak készült a Gare d’Orléans épülete. Olyan nagy művészek alkotásai tekinthetők meg itt, mint Monet, Manet, Renoir, Cézanne, Pisarro és Van Gogh.

Orsay Múzeum Párizs

 

Rodin Múzeum

Rodin leghíresebb alkotásai: A Calais-i polgárok, A gondolkodó és A csók. Számos portréja is ismert, például a nagy botrányt kavart, Balzacot ábrázoló portré, de ő készítette Victor Hugo emlékművét is. Igazi mesterműve, amelyen 1880-tól haláláig dolgozott, a monumentális, befejezetlen Pokol kapuja. A Rodin Múzeum végül abban a házban kapott helyet, melyet 1906 óta bérelt a művész.

Rodin Muzeum Parizs

Párizs Templomok

Notre Dame de Paris

A párizsi Notre-Dame alapkövét III. Sándor 1163-ban fektette le, építése 170 évig tartott. A legtöbb építésben résztvevő építész és szobrász neve máig ismeretlen. A Notre-Dame tornyaiból vízköpő szörnyek mellől élvezhetjük a párizsi panorámát.

Notre-Dame

Sainte-Chapelle

A Sainte-Chapelle (magyarul szent kápolna ) gótikus kápolnát a gótikus építészet csúcsának tartják. A kétszintes imahelyet 1246-ban kezdték építeni, és az építkezés mindössze 2 éven belül, 1248-ra befejeződött. A Sainte-Chapelle-t Párizs legszebb, és a világ egyik legszebb belső terű egyházi épületének tartják.

Sainte-Chapelle

Sacré Coeur

A Montmartre hegy Párizs legmagasabb pontja ( 130 méter ), ahonnan pazar panoráma tárul elénk a városra. Számos művész élt, és alkotott itt mint pl. Picasso, Monet, Dali, vagy Van Gogh. A Sacré Coeur előtt lévő lépcsőn a kilátás mellett sokszor remek zenészek játékát is élvezhetjük.

Sacré Coeur

Párizs Utcák, terek

Champs-Elysées

A világ egyik legszebb sugárútja a 2 km hosszú, 70 m széles párizsi Champs-Elysées, ami a Place de la Concorde és a Place Charles de Gaulle (régi nevén Place d’Etoile, „Csillagtér”) között kelet-nyugati irányban húzódik.

champs-elysees

 

Párizs környéke

Disneyland

A párizsi Euro Disney tökéletesen alkalmas egy párnapos családi nyaralásra, vagy akár egy jutalom egynapos élmény kikapcsolódásra a gyerekeknek, egy hosszúhétvége lezárásaként, csupán pár percre Párizs belvárosától.

disneyland párizs

 

Versailles

A Versailles-i kastély, mely 30 éve szerepel az „UNESCO világörökség része” listán, a 18. századi francia művészet egyik legszebb eredménye. A kastély volt a hivatalos rezidenciája Franciaország királyainak 1682 és 1790 között. XIII. Lajos építette 1624-ben

Versailles

Párizs Szállás

A Párizsba utazók az egyik legnagyobb szállásfoglaló portál, a booking.com segítségével könnyedén találhatnak az igényeknek megfelelő, legjobb ár-érték arányban. A portálon, magyar nyelven lehet keresni a különféle szállástípusok: hostelek, szállodák, apartmanok között. Garantálja a legjobb szobaárakat városi és regionális szinten egyaránt, az olcsó párizsi szállásoktól kezdve a középkategóriájú 2 és 3 csillagos párizsi szállodákon keresztül a magasabb, 4 és 5 csillagos szállodákig! A foglalási szolgáltatás ingyenes.

Miért érdemes itt foglalni?

• Folyamatosan bővülő kínálat
• Több mint 1300 szállás Párizsban
• Azonnali visszaigazolás
• Olcsó párizsi szállások
• Magyar nyelvű szálloda leírások
• Szállás Párizsban a legjobb áron
• Számos keresési lehetőség
• Szállodai akciók, kiemelt párizsi szállások
• Gyors, egyszerű, ingyenesBooking.com