Versailles

Versailles-i kastély

A Versailles-i kastély, mely 30 éve szerepel az „UNESCO világörökség része” listán, a 18. századi francia művészet egyik legszebb eredménye. A kastély volt a hivatalos rezidenciája Franciaország királyainak 1682 és 1790 között.

XIII. Lajos építette 1624-ben, és eredetileg vadászházként üzemelt. A bővítést és a felújítást már XIV. Lajos kezdte meg 1669-ben. Ő ezt, mint egy kis titkos menedéket használta szerelmi ügyeinek lebonyolítására és ez időben álmodta és építette meg a kastélyhoz tartozó mesés, szökőkutakkal teli parkot. A király fő építésze, Jules Hardouin Mansart tervei alapján készült a kastély átalakítása, mely lenyűgöző építészeti megoldásaival, a folyamatos újítások után, el kezdett hasonlítani az 1001 éjszaka meséjének hangulatát idéző Pazar palotájára.

Versailles-i kastély

A kerttel közvetlen kapcsolatban lévő hatalmas teraszt eltávolították, hogy helyet adjon a ma, a világ egyik leglátogatottabb termének, a Tükörteremnek (Galerie des Glaces ). Ezután nevezte ki a Napkirály Versailles-t a francia királyság központjává és döntöttek itt Európa sorsáról több mint egy évszázadon keresztül. 1687-ben megépül a Nagy Trianon palota, ezután két évvel pedig megépítik a királyné lakosztályához vezető Királyné lépcsőjét.

A forradalomig még két király lakhelye Versailles, amit az udvar 1789-ben végleg elhagy. A forradalom alatt a berendezéseket széthordták, de az épületet nem bántották. Az elhagyatott kastély felújítását és az előkerült bútorok, díszek visszaszállítását Napóleon rendelte el. Végül Lajos Fülöp avatta fel a múzeummá alakított épületet 1837-ben.

Versailles kastély

Megközelítés

– RER C5: Versailles – Rive Gauche megálló

Belépőjegy

– Mindenhova érvényes belépő: 18 €
– 26 éven aluli EU-s polgárok, és 18 éven aluliak számára ingyenes
– Január, február, március, november, és december első vasárnapján mindenki számára ingyenes.
– Érvényes a múzeumbérlet

Nyitva tartás

– November-március: 9:00-17:30-ig (utolsó belépés: 17:00-kor)
– Április-október: 09:00-18:30 (utolsó belépés: 18:00-kor)
– Hétfőnként zárva