Fertő-Hanság Nemzeti Park

Fertő-Hanság Nemzeti Park

Szikes puszták és tavak, nádasok övezte tó, lápvilág, ártéri mocsárrétek váltják egymást, mégsem járhatatlan, úttalan utakból áll a Fertő-Hanság Nemzeti Park.

A táj és az ember élete harmonikusan összefonódott. Ez eredményezte a páratlan kultúrtájat, melyet 2001-ben az UNESCO a világ örökségének ismert el. A hajdani vasfüggöny által elzárt területeken, a két szomszédos ország természetvédelmi erőfeszítésének köszönhetően az érdeklődő természetjáró ma már természeti és kulturális látnivalók egész sorában gyönyörködhet, miközben kedvére pihenhet, túrázhat ezeken a szépséges tájakon.

A Fertő vidékének jellegzetes növény- és állatvilága, különös éghajlati és talajviszonyai, Európában egyedülállók. A tó és közvetlen környéke Közép-Európa egyik legjelentősebb madárrezervátuma. A parti övezet a szikes pusztai tó sótűrő vegetációjának élettere, a környező dombokon pedig a pannon lejtősztyeppek ritka, védett növényfajai találhatók meg.

A Fertő-táj a kerékpáros természetjárók igazi paradicsoma. A tavat megkerülő kerékpárútról a természet apró csodái éppúgy megfigyelhetők, mint a tó környékének építészeti emlékei.

A Hanságban a nemzeti park az egykor hatalmas lápvilág lecsapolások után is fennmaradt láperdeit, láprétjeit, lápi tavait, és az itt található gazdag növény- és állatvilágot védelmezi és gondozza. A dél-hansági területek alaposabb megismerését az öntésmajori Hanság Élővilága kiállítása és a túravezetővel is látogatható Hany Istók tanösvény segítik. Az Osli-Hany és Nyirkai-hany vizes élőhelyek a hajdani hanyi „vadvízország” világát mutatja be a szemlélődő számára.

A nemzeti park a kijelölt sétautakon gyalogosan és kerékpárral szabadon látogatható. Az utak mellett és a kilátótornyoknál tájékoztató táblák segítik az eligazodást. Aki a területeket alaposabban szeretné megismerni, az a nemzeti park bemutatóhelyein juthat hozzá a tájékoztató anyagokhoz.

Akár egy-vagy többnapos kirándulást szervezünk magunknak, szabadidőnk tartalmas és élménydús eltöltésére számíthatunk. Túráink kiindulási pontjául érdemes a Kócsagvárat választani, ahol az Információs Irodában hasznos információkat kaphatunk, az ajándékboltban emléktárgyakat vásárolhatunk.