Körös-Maros Nemzeti Park

Körös-Maros Nemzeti Park

A tavaszi és őszi madárvonulás évről évre megismétlődő csodáján kívül még számtalan természeti kincs és kultúrtörténeti emlék vár felfedezésre a Körös-Maros Nemzeti Park szigetszerűen elhelyezkedő területein. A túzokok tavaszi dürgése Dévaványán, a Kis-Sárrét fennmaradt mocsárvilága, a Körösök és a Maros ligeterdei, vagy a Kígyósi-puszta kunhalmai mind felejthetetlen élményt nyújtanak az ide látogatóknak. Az aktív turizmus kedvelői kerékpáron, illetve kenuval is elkalandozhatnak, hogy felkeressék hazánk ezen kevéssé ismert részeit.

BEMUTATÓHELYEK

Réhelyi Látogatóközpont (Dévaványa)
Mielőtt még “becserkésznénk” a különleges védettséget élvező túzokot, amely a Réhelyi Látogatóközpontban természetes élőhelyén figyelhető meg, érdemes megnézni a főépület állandó kiállítását, amely ezt a madarat és a tájegység élővilágát, történetét mutatja be. A környéken egykor élt emberek használati tárgyait és munkaeszközeit is megismerhetjük a néprajzi és kultúrtörténeti tárlaton, a természetfotó kiállítás pedig a terület élőhely-típusaiba nyújt betekintést. Ezekkel az ismeretekkel “felszerelkezve” már bátran megközelíthetjük a túzokot, amely madár magyarországi legéletképesebb populációja él Dévaványa-Ecsegfalva térségében. Védelmükben 1975-ben hoztak létre rezervátumot. Megtartásuk érdekében főként szabadtéri állományvédelemre – nyugalmas, tágas dürgőhelyek, fészkelőhelyek és téli élelem biztosítására, fészekvédelemre koncentrál a Körös-Maros Nemzeti Park túzokvédelmi munkája. A madarakon kívül ősi magyar háziállatok – magyar szürke szarvasmarha, bivaly, rackajuh – is testközelből ismerhető meg a központ területén.

Körösvölgyi Látogatóközpont
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai és környezeti nevelési programjainak egyik kiemelt helyszíne a Körösvölgyi Látogatóközpont, illetve az innen induló Anna-ligeti Tanösvény. A Látogatóközpont épületében állandó kiállításon ismerhetik meg a látogatók a Dél-Tiszántúl természeti értékeit, a táj kialakulását, illetve a nemzeti park elhelyezkedését, az itt folyó természetvédelmi munkát. Az állandó tárlat mellett rendszeresen időszaki kiállítások gazdagítják a kínálatot az ökoturisztikai szezonban.

Az Anna-ligetben rendszeresen tartanak környezeti nevelési programokat, szakvezetéses túrákat, természetvédelmi vetélkedőket, illetve innen indulnak a kerékpáros és kenus túrák is.

A most megnyíló Körösvölgyi Állatparkban testközelből ismerhetjük meg a Dél-Tiszántúlon egykor és ma honos, illetve jelenleg is terjeszkedő állatfajokat. Az Anna-ligeti Tanösvény mentén több mint húsz tó ad otthont a bemutatott állatoknak. Az Állatparkban 26 madár- és emlősfaj egyedeit figyelhetjük meg.

Bihari Madárvárta
Talán ősszel a legszebb a vidék. Mikor pólingok kiáltanak bánatosan a sárga legelők felett, és ezernyi vadlúd keres éjjeli szállást a halastavakon. Vagy tavasszal? Mikor csillog még a hó a béli, bihari hegyeken, de itt már bíbicek jajonganak, és hófehér kócsagok ereszkednek a zöldülő nádasok közé. Talán a nyár. Ha a forróság után langyos szellők indulnak a vátyoni erdők felől. És a tél? A ködös, szomorú vidék, a befagyott tavak, a legelők hatalmas csöndje.

Az ország keleti határán fekszik ez a sokak által kevéssé ismert, mára csaknem feledésbe merült táj. Az egykor zabolázatlan Sebes-Körös vize által formált ősi mocsárvilágból hírmondóként fennmaradt élőhelyek ma a magyar oldalon a Körös-Maros Nemzeti Park, a romániai oldalon a Cséffai Természeti Park részét képezik.

A folyószabályozások ellenére a táj hangulata, az itt élő ember mit sem változott, Biharugra, Zsadány, Geszt, Mezőgyán, Körösnagyharsány, a túloldalon pedig Cséffa, Oláhszentmiklós és Nagyszalonta továbbra is őrzik a térség természeti kincseit.

TANÖSVÉNYEK

Réhelyi tanösvény (Dévaványa-Réhely)
Elmocsarasodott csatornát, mesterséges tavat, szikes pusztai élővilágot, a túzok élőhelyét, a szántóföldek élővilágát mutatja be a Réhelyi tanösvény, amely a Réhelyi Látogatóközpont szomszédságában került kialakításra. A körtúra jellegű, 1,5 kilométer hosszú tanösvény egy óra alatt bejárható.

Kígyósi tanösvény (Szabadkígyós)
A puszta jellegzetes növényeit és állatait figyelhetjük meg a Kígyósi tanösvényen haladva, és az úton elhelyezett megfigyelőtoronyba felkapaszkodva. A védett területen kialakított 5 kilométer hosszú túraútvonal és természetismereti tanösvény a Nagyerdőben indul és két óra alatt bejárható.

Kisvátyoni Tanösvény
A tanösvény Geszt és Zsadány községek határában található, hossza 8 km. Az utolsó állomás a Zsadány-Biharugra közúton tovább haladva a Nemzeti Parkot jelölő hatósági táblától 1 km-re, az út jobb oldalán található. A tanösvény gyalogosan járható, a teljes bejárás időtartama kb. 3 óra. A túrán megismerhető Kis-Sárrét változatos növény- és állatvilága, a halastavak élete, az élőhely-rekonstrukció természetvédelmi szerepe.

Halásztelki Tanösvény
A tanösvény 10 információs táblán keresztül, nyitott könyvként mutatja be a Dél-Alföld egyik jellegzetes tájformájának és élőhelyének, a Hármas-Körös hullámterének növény- és állatvilágát, kultúrtörténetét.
A közel 3,5 km hosszú, változatos útvonala gyalogszerrel és kerékpárral egyaránt bejárható, önállóan vagy a Körösvölgyi Látogatóközpontban túravezetéssel látogatható. A tanösvény megközelíthető vasúton, vízről, gépjárművel, kerékpárral és gyalogosan is, így optimális tájékozódási lehetőséget biztosít nemcsak a Szarvason átutazók részére, hanem a kerékpáros turizmust vagy akár a vízi turizmust folytatók részére is. Az indító tábla, amely az útvonal térképét is tartalmazza, a Szarvas–Mezőtúr vasúti híd szarvasi hídfőjénél található.

Mágor-pusztai Tanösvény
Az alig több mint 500 m-es tanösvény a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely bejáratához vezető út mellett indul. Az útvonal bejárásával megismerhetők a védett terület természeti és kultúrtörténeti értékei. A tanösvény a Mágor-dombhoz vezet. A bejárás időtartama kb. 1,5-2 óra.

Anna-ligeti Tanösvény
A 2 km-es tanösvény Szarvason, az Anna-ligetben található. Nyolc állomáson keresztül ismerhetjük meg az itt található változatos élővilágot. Egy kellemes sétához másfél óra, az állomások részletes áttanulmányozásához három óra szükséges. Az útvonal csak gyalogosan járható.

A tanösvény látogatása belépődíjhoz kötött, mely tartalmazza  a Körösvölgyi Látogatóközpontban található Dél-Tiszántúl természeti értékeit bemutató állandó kiállítás, illetve a Körösvölgyi Állatpark megtekintését is.