Velence Canale Grande

Velence

Velence a cölöpökre épült város talán a világ egyik legérdekesebb és leghangulatosabb városa, amely ehhez mérten télen-nyáron tele van emberekkel. Az igazi turistaáradat a Velencei Karnevál idején érkezik, amit minden év februárjának végén tartanak. A világ számos pontjáról turisták tízezrei érkeznek erre a két hétre. Ekkor egész Velence, de különösen a Szent Márk tér egy hatalmas bálteremmé változik, mindenütt zene szól és fantasztikus jelmezekbe öltözött emberek lepik el a várost.

A Velencei Karnevál évszázados hagyományokkal rendelkezik, első írásos emlékek, melyek megemlítik 1094-ből származnak. A 18. században Casanova idején élte a Velencei Karnevál fénykorát, ekkor nyerte el a “karneválok városa” címet Velence. Ebben az időben a külföldi nemesség is itt szórakozott, egészen 1797-ig a Velencei Köztársaság fennállásáig. Az osztrák uralom alatt a karneváli hagyomány megszakadt és csak 1979-ben éledt újra és teljesedett ki turisztikai látványossággá. Mára a riói karnevál után a leghíresebb a világon.

Velence

Az idei karnevált, tekintettel arra, hogy március 8-án a Nemzetközi Nőnapon ér véget a nőknek szentelnek. Kiváltképpen Sissinek, Erzsébet királynénak, akit a 19. század egyik legelegánsabb stílusikonjaként tisztelnek Velencében is. Az idei karnevál mottója az 1800-as évekre való utalással az Ottocento.

Az idei karnevál hivatalosan február 26-án este kilenckor a megnyitó ünnepséggel veszi kezdetét. Vasárnap délben az angyal repülés (il „Volo dell‘angelo”) esemény kertében egy díszesen, szárnyakkal felöltöztetett “angyalt” eresztenek le a Szent Márk templom harangtornyából a térre. Régen ezzel a látványossággal tisztelegtek a dózse előtt.

A híres velencei maszkok történetéről, melyek egyedivé varázsolják az egész ünnepet az a hír járja, hogy azért készítették, hogy a résztvevőket ne lehessen felismerni, így minden társadalmi osztály szabadon, együtt ünnepelhesse a farsangi szezont. Négy fajta klasszikus maszk létezik. A legismertebb a hosszú orrú Pestis Doktor maszkja, mely a velencei pestisjárvány idején viselt orvosi védőöltözet emlékét őrzi. A Volto jelmez egy sötét színű maszk egy sötét köpennyel kiegészítve. A Columbina fél arcot kitakaró, pálcával tartott álarc, és végül a Bauta, mely az egész arcot eltakarja. Néha teljes családok öltöznek be egymással harmonizáló öltözetbe. Például a Nap, a Hold és a csillagok, vagy Casanova és szeretői stb. Az álarcok és a jelmezek többsége igazi műalkotás, így az áruk is igen borsos, de mindegyik fajta álarc beszerezhető olcsóbb kiadásban a szuvenír boltokban.

Velence Canale Grande

Az alkalomhoz néhány szimbolikusnak számító sütemény is tartozik. Klasszikus karneváli falat a Frittelle, egy csicseriborsóból és lisztből készült, olajban sült párnácska, mely fánkhoz hasonlóan krémmel van megtöltve. A másik specialitás Galani (angyalszárny) pedig egy porhanyós, mázzal bevont péksütemény.