Nyíregyháza Zoo

Top 10 hazai állatkert

Lehet egzotikus, lehet apró és nyolclábú, lehet az ügyeletes főcukiság, a hazai állatkertekben és vadasparkokban sok fajta állattal találkozhatunk a klasszikus kifutós és nagyobb, akár szafaris rendszerben is. Sok esetben zseniális megoldásokkal vagy a fajtamegóvás érdekében tett hihetetlen erőfeszítéssel is gyarapítja a legjobb 10 hazai állatkert az állatok látható világát. Lássuk ezeket!

Fővárosi Állat és Növénykert

Magyarország legnagyobb állatkertjében több mint 1 millió látogató fordul meg évente. A Vidámpark egykori területével együtt 18 herktáron láthatjuk az oroszlánokat, gorillákat, kis zsiráfokat, koalákat és még száznyi állatot. Van több állatsimogató, a Holnemvolt Parkban a régi klasszikus játékokat is újra élhetjük, emellett 6 játszótér, egész napnyi szórakozást kínáló Varázshegy, Fóka Show és még sok minden más izgalmas program elé nézhetünk az Állatkertben.

Nyíregyházi ÁllatparkSóstói Zoo

A várostól néhány kilométerre, zöldövezetben, a sóstói Tófürdő és a Múzeumfalu szomszédságában leljük a Nyíregyházi Állatparkot. A legendás Zöld Piramisban az Óceánáriumban és az esőerdők világát láthatjuk 3 szinten, de az állatparkban megjelennek a Sarkvidék, Amerika, Ázsia és Ausztrália jellemző állatai is. Külön részt szenteltek a Kárpát-medence vadvilágának gímszarvastól a pulin keresztül a pumáig. Itt találjuk hazánk egyetlen állatkerti szálláshelyét is.

Veszprémi Állatkert – Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark

A Balatontól mindössze 15 kilométerre, Veszprém Gulya-domb tövében egy hagyományos vidéki állatkertet látogathatunk meg – rengeteg extrával. Nevét Kittenberger Kálmánról, a híres Afrika kutatóról kapta, így az erre a kontinensre jellemző állatvilág és a Csimpánz világ dominál a Vadasparkban. A cukiság szintet emeli a Kapibara avagy a vízidisznó, a bolíviai mókusmajom és pettyes szarvas is. Az elmúlt időszakban látványos fejlesztésekkel gazdagodott az állatkert: elkészült az Elefánt Park, az Orrszarvúház és kifutó, egy vizes élővilágot bemutató projekt, egy madárröpde, valamint egy látványkifutó, úgyhogy a parkot már ismerőknek is érdemes visszatérniük!

Budakeszi Vadaspark

Majd 350 hektárnyi, óriási területen alapították a Budakeszi Vadasparkot, ahol már túrababakocsit is bérelhetünk az izgalmas terepviszonyok gondtalan bejárására. Házi állatokkal a Parasztudvarban ismerkedhetünk meg. Kikapcsolódhatunk a kalandparkban, de a gyerekek kedvence azért az állatsimogtó marad. Természetesen erdei állatokkal, valamint madarakkal találkozhatunk itt amellett, hogy egy hatalmas kirándulásra is indulhatunk, hiszen a parkban 7 tűzrakóhely is van, és még a gyújtóst is megvásárolhatjuk a bejáratnál.

Szegedi Vadaspark

A természetvédelem és a sérült állatok befogadása a Szegedi Vadaspark specialitása. Az itt bemutatott állatok pedig még európai viszonylatban is ritkaságnak számítanak a fajtamentési- és tenyésztési program miatt. Született itt kistapír, hópárduc kölyök, láthatunk hangyászt és selyemmajmot is. A fajtamentési program részeként szakállas keselyű, vörös panda, szibérai tigris és okapi is él a Szegedi Vadasparkban.

Veresegyházi Medveotthon

Jól megérdemelt nyugdíjas éveiket töltő állatkerti vagy rosszul tartott háziasított medvék és a farkasok menedéke, de leginkább otthona a Veresegyházi Medveotthon. A veresi mackók átlagosan 250 kilót nyomnak, de Döme, a szelíd kamcsatkai barnamedve 600-nál is súlyosabb. Odajönnek a kerítéshez és etetni is lehet a medvéket, ami tényleg kuriózum. Farkasokkal ugyan ezt nem érdemes megpróbálni.

Kutyát pórázon, belépő nélkül bevihetünk, a macik mellett persze van itt játszótér és kellemes ízekkel hódító étterem is, ami nagyban hozzájárul egy komplett családi nap tökéletességéhez.

Bőszénfai Szarvasfarm

Gímszarvasok, vaddisznók, bivalyok, őzek mellett tanyasi állatokkal is megismerkedhetünk a Zselic gyönyörű dombjai között, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén. Az állatok hatalmas területen élnek, ahová akár lovas kocsival, akár traktorral is szerveznek látogatóknak túrákat, emellett persze autóval, busszal és gyalog is végigjárhatjuk a lekerített utat az állatok területei között.  A Szarvasfarmon lehet szamaragolni, van állatsimogató, működő gazdaság és látogatóközpont egy fantasztikus étteremmel.

Kápolnapuszta Bivalyrezervátum

A Kis-Balatonnál, Kápolnapusztai bivalyrezervátumban megismerhetjük az őshonos bivalyokat és az őket őrző Morzsi kutyát is. A rezervátumban szabadon mozoghatunk, felmászhatunk a kilátópontokra, ahonnan távcsőből kémlelhetjük a Kis-Balaton táját.  Bivalyokon kívül szürkemarha-csordát is láthatunk.

Hortobágyi Vadaspark és Pusztai Állatfarm

Rekonstruált őstulok, vadlovak, vadszamarak és más őshonos állatok, mint például a régen ezen a területen is megtalálható pelikánok között igazít el a Hortobágyi Nemzeti Park vadasparkja. Ragadozók közül madarakkal: sasokkal és keselyűkkel, valamint farkassal és sakállal találkozhatunk. Az állatokat akár különleges terepjárós extraszafarin is megnézhetjük.

A Pusztai Állatfarmon őshonos háziállatainkat, szamarakat, rackát, a hucul és a nóniusz lovakat, mangalicát, galambokat, kecskét is megismerhetjük, lehet őket etetni, simogatni is. Szabad tűzön, bográcsban készült ételeket kóstolhatunk. A kilátótoronyból a puszta végetlenjét pásztázhatjuk.

Tisza-tavi Ökocentrum

Többszintes fedett és szabadtéri programot kínál Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum. Különlegessége többek között az édesvízi akvárium, ahol a vizától az apró vízi lényeken át számos tiszai vízi állatot láthatunk. A kedvenc program biztosan a vidraetetés lesz. Egyértelműen a nem szokványos programok közé tartozik a Tisza-tavi Vízisétány, ahol természetes élőhelyükön figyelhetjük meg a madarakat, más Tisza-tavi élőlényeket. Az Ökocentrum kikötőjéből egyéb elfoglaltságot is találunk: a Tisza-tóról mutat be látványos kisfilmet a 3D mozi, hajókirándulásra indulhatunk, a parkban pedig kipróbálható a vízi játszótér is.

+1 Petesmalmi Vidrapark

Ha tetszett az Ökocentrumban a vidraetetés, akkor a Petesmalmi Vidraparkot imádni fogjuk! A Belső-Somogy amolyan „vidranagyhatalom”, a Balaton és a Dráva között húzódó rész kifejezetten kedvez a mókás pofájú, pajkos állatok életvitelének. A park tórendszerében védelmet, élelmet találtak és remekül érzik magukat.