Korfu

Korfu

Korfu (görögül: Κέρκυρα, Kérkira  olaszul: Corfù) egy Görögországban található sziget, amely a Jón-tengerben helyezkedik el. A Jón-szigetek második legnagyobb szigete, amely több kis szigettel együtt alkotja az egyik legnépszerűbb úti célt a turisták számára. A szigeteteket egyetlen önkormányzatként kezelik, amely azt jelenti, hogy a hozzá tartozó kis szigetek, EríkuszaMathráki és Othoní sem rendelkeznek önálló önkormányzattal. A sziget legnagyobb városát is Korfunak, vagy Korfuvárosnak (Kerkyra) hívják.

A szigetet már a görög ókorban is nagy becsben tartották, mivel a sziget két hatalmas istenség történetéhez kapcsolódik. Poszeidón, a tengerek istene és Aszóposz, a folyók istensége is szorosan kapcsolható a szigethez. A legenda szerint, Poszeidón beleszeretett Aszóposz és Metópé(folyó nimfa volt és a Stymphalus városát látta el vízzel) lányába, Kerkürába(Korfu neve ógörög nyelven), akit később el is rabolt. Poszeidón, megvásárolta az ismeretlen szigetet a meseszép Kerkürának és ajándékként róla is nevezte el.. A szerelem gyümölcse egy fiú lett, akit Phaiaxnak neveztek el, míg a sziget lakóit a fiuk után, phaiakeszeknek.

Korfu

A sziget stratégiai szempontból kiemelt szerepet játszott a környező térségben, így várakkal, falakkal teletűzdelt szigetet, aki meg tudta hódítani, az utalhatta a környező területeket is. Napjainkban még most is látható egy hatalmas várfal, amely egész Korfu városát keríti körbe és ez az egyetlen ilyen építmény egész Görögországban, amely ilyen módon lenne körülvéve. Innen kapta az ismert nevét is, a kasztropolisz-t(várváros vagy erődváros). A sziget nagyon sok évszázadon keresztül a Velencei Köztársaság fennhatósága alatt állt és köszönhetően a mesterien megépített váraknak a sziget nagy részét szinte lehetetlen volt elfoglalni és a hírhedt török sereg is több alkalommal visszavonulót fújt a sziget partjainál, mert nem bírták megtörni a sziget védelmét. Korfut később a Britt gyarmatosítók foglalták el a napoleoni háborúknak köszönhetően. Később a szigetről lemondott a Brit Birodalom a londoni szerződés következményeként, így csatlakozhatott a sziget a Görög Királysághoz.

Sidari

A megközelítőleg 600 négyzetkilométeres Korfu szigetén több, mint 5 millió olajfa található, így a szigetet az “Olajfák szigete” néven is emlegetik. A Velencei köztársaság idejéhez fűzhető az olajfa telepítés, mivel a velenceiek pénz kínáltak az olajfa ültetéséért a helyieknek. A korfuiak a fa jótékony hatása miatt isteni adományként tisztelik az olajfákat és az egyik legnagyobb export cikkük is a ennek köszönhető, dísztárgyak és olívaolaj készítéséből kifolyólag.

A szigeten ezért nehéz lesz olyan faluban, településen elhaladnod, ahol ne futnál bele a helyiek által készített fa faragványokba, mestermunkákba. Legyen szó tálak, szuvenírek vagy akár szobrokról Korfuban mindent megtalálhatsz, ami fából készül és a minőségre se panaszkodhatsz, hiszen itt nem jellemző a ciprusi kapzsiság miatt bekövetkezett minőségromlás a termékeknél.

Korfu 2007-ben az UNESCO nemzeti világörökség részévé választották.

Amennyiben nyaralásra szánnád a fejed és megvan hozzá a kellő pénz összeg, akkor én azt mondom neked, hogy ne habozz, hanem látogass el Korfu, vagy Zakynthosz szigetére, hiszen aki valaha el tudott jutni ide, az vissza is akar térni. A két sziget a legkiemelkedőbb a környező szigetek közül, mivel itt nem csak a napozás és a fürdés lehetősége adott, hanem a szórakoztató központok és az esti élet is kiemelkedő szerepet játszik a szigetek népszerűségében. Amennyiben még mindig kétségeid lennének ezzel kapcsolatban, akkor hozzá kell tennem, hogy Sissi, II. Vilmos császár, vagy akár a nagyobb királyi sarjak is mind itt nyaraltak a sziget előkelőbbeknek szánt településein. A leghíresebb terület a szigeten az északi, északkeleti terület a gazdagabbak számára. Erre felé található az orosz multimilliomosok luxus villái is.

Kerkyra

Korfu megközelítése

Korfu repülővel: korfui Ioannis Kapodistrias Repülőtér(IATA) számos repülőtársaság repülőjét fogadja a repterén. Folyamatos összeköttetésben áll Athénnel, Görögország fővárosával és a turista szezonokban pedig a German Wings, Easyjet, Air Belin, TuiFly, LTU, Transavia és Wizzair járataival. A várost a reptérről legfőképp taxival érheted el.

Helyi taxik: Érdemes figyelned a taxikon található kis beárazott kártyákat, melyek segítenek eldönteni, melyik taxival érdemes utazni. Amennyiben nem találnád a cetlit, nyugodtan kérdezd meg a taxi sofőrt, nem hagyd, hogy átverjenek az óraszámlálós trükkel. A fuvar díja a városba megközelítőleg 20 €.

Osztott shuttle: Rengeteg transzfer szolgáltatás igényelhető a repülőtéren.

Privát reptéri transzport: ha nem akarsz másokkal osztozni, akkor lehetőséged van privát szolgáltatásokat is igénybe venni, amely picit drágábba kerül, viszont a repülőtéren is igénybe veheted. Érdemes az érkezés előtt 1 nappal foglalni magadnak. Egy hasznos cím: Taxi bérlés

Hidroplánnal:  Hidroplán vonalak:  Gouvia kikötő: 4 kilométerre található Corfu városától. Tel:  Görögországból: 801-11-800-600, külföldről: +30-210-9402012. A következő területekre kínál szállítási lehetőséget: Ioannina, Patra, Paxi, és más nyugati görög sziget, plusz Brindisi Olaszországban.

Paleokastritsa

Korfu felfedezéséhez

 Korfu Busszal: Kétféle busz található Korfun, a zöld és a kék buszok. A kék buszok szolgálják ki Korfu városát és környékét, míg a zöld buszok pedig a sziget fennmaradó részét.

A kék buszok végállomása Kerkyra, Korfuvárosban található a San Rocco téren. A busz információs kioszkon láthatóak a menetrendek, részletes busztérképek és kedvezményre feljogosító ajánlatok is. A megállók nagy része rendelkezik elektronikus kijelzőkkel és önkiszolgáló jegy automatákkal. A jegyek egyszer használhatóak és minden alkalommal érvényesíteni kell őket a buszon. A jegyeket a jegyautomatából vagy a sofőrtől(50 centtel többe kerül) vásárolhatod meg. Említésre méltó busz a 7-es járat, amely Dasia úti céllal közlekedik minden 20. percben(vasárnaponként 30 perc), a 10-es busz, amely Achillon felé megy 2 óránként jár. A 6-os busz Benitsesből(majdnem óránként) és a 11-es, amely Pelekasba megy 2-3 óránként.

korfu

A zöld busz végállomása(cím: Stathmos Iperastikon Leoforion)az Új kikötő és a régi között  található Kerkira északi részén. A repülőtérre tartó busz a 19-es számú. 10 percre található a pályaudvartól a repülőtér és megközelítőleg 1,10 euró. A 6-os buszjárat pedig a repülőtér végénél megy el, megközelítőleg 500 méterre található a repülőtéri bejárattól. A legnépszerűbb úti célok a szigetre a következő városok: Paleokastritsa, Sidari, Kavos, Roda, Acharavi, Kassiopi

Taxi: Kerkyra több taxi központtal is rendelkezik:

  • Spanida és a Krickett pálya között
  • a Methodiou utcán a bevásároló centernél
  • az Új kikötőnél
  • a Régi kikötőnél
  • és még számos állomás Gouvia, Dassia, Benitses, Ipsos-on vagy akár a Repülőtéren

Taxi rendeléshez egy hasznos telefonszám: +30 26610 33811

Autóval: Az autózásról érdemes hosszabban beszélni, ha Korfun szeretnénk autót bérelni. Számos autóbérlő céget találhatunk a szigeten. Érdemes előre lefoglalni az autót, mert akkor jóval olcsóbban tudod kihozni, mintha helyben szeretnél foglalni. A legtöbb utca eléggé szűknek mondható, így érdemes megfontolni a kisebb autó beszerzését. 2 jobbnak nevezhető út a következő:  Sidari-Lefkimmi út  és a fővárosból tartó útvonal egészen Paleokastritsa-ba.

korfu

A legtöbb autóbérlés nem fedezi a sérüléseket az autón, így figyeld a nagy gödröket, mert akad belőlük pár a szigeten. A biztosítások csak önrészes biztosítást takarnak, tehát ha mi okoztuk a kárt, akkor csak az önrészt kell kifizetnünk, viszont ha nem mi okoztuk a balesetet, természetesen nem kell fizetni. Gyakran kínálnak neked ingyen térképet is, de ezekkel az a baj, hogy annyira reklámszagúak, hogy érdemes inkább befektetni egybe, mert ha az észak-nyugati régióban járnál, akkor elég hamar eltévedhetsz. Jó pár helyen csak akkor adnak neked autót, ha már elmúltál 21 és legalább egy éve megvan a jogosítványod. Amennyiben csak egy napra bérelsz egy autót, akkor legtöbb esetben meghatározzák, hogy mennyi km-t tehetsz meg az autóval, pl. 100 km-t(ha túlléped, akkor pótdíjat kell fizetned). Viszont, ha több napra bérled, akkor nincsen kilométeres megkötés. Érdemes több napra bérelni autót, mert akkor jóval olcsóbba kerül a napi díj is.

Hajóval: Remek lehetőséget kínál a sziget és a partok felfedezésére a csónak/ hajó bérlés. A legtöbb városban van hajó bérlő társaság, de legtöbb alkalommal 30 lóerős felszerelt hajókat bérelhetsz, mivel ezekre még nem kell hajóvezetői jogosítvány.

Biciklivel/motorral: Korfun egy automatikus bicikli megosztó szisztéma működik, amit EasyBike Brainboxnak neveznek és itt lehet bérelni bicikliket.

korfu

Korfu legfontosabb városai:

  • Kerkyra
  • Kavos
  • Roda
  • Paleokastritsa
  • Sidari

Korfu szállás

Korfu strandok

Korfu időjárás

A táblázatban látható értékek statisztikai jellegűek, viszont megközelíthető értéket szolgáltathatnak számodra. Az értékeket statisztikai szolgáltatók készítették több évtizednyi adat felhasználásával. Korfu időjárása meglehetősen behatárolható, így nem kell attól félned, hogy kifogsz egy olyan hetet, mikor még a nap sem bújik elő.

  Jan  Febr  Márc  Ápr  Máj  Jún  Júl  Aug  Szept  Okt  Nov  Dec
Legmagasabb 14 14 16 19 23 28 31 31 28 23 19 15
Legalacsonyabb 5 6 7 10 13 17 19 19 17 14 10 7

Korfu térkép