Pannonhalmi lombkorona-sétány

Lombkorona sétányok: 8 népszerű lombkorona tanösvény Magyarországon

Az aktív természetjárás világszerte, és hazánkban is az egyik legnépszerűbb szabadidős tevékenység. Az elmúlt években számos lombkorona ösvényt adtak át, különleges a kör alakú gerecsei tanösvény, amely akár kerekes székkel is bejárható. A legmagasabb a kaszói és a jeli lombkorona-ösvény, míg a leghosszabb ösvények Makón és Ipolytarnócon találhatók.

Népszerű lombkorona-tanösvények és sétányok Magyarországon

A sokszínű növény és állatvilág felfedezése nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is izgalmas. A lombkorona ösvények népszerűsége abban rejlik, hogy remek lehetőséget nyújtanak a lombkorona szint alatti élővilág tanulmányozására, amely egyébként nem látható az erdő alsó szintjéről. A sétányok jelentős része ingyenesen látogatható, azonban az olyan helyek, ahol kilátó, vagy egyéb attrakció is található, ott belépőjegy váltása is szükséges.

Lengyel-Annafürdő lombkorona-sétány és kilátó

Ingyenesen látogatható lombkorona-tanösvények, sétányok

Kaszói lombkorona-tanösvény

A Kaszói lombkorona-tanösvény Somogy megyében, Kaszón található. A korábbi kaszói tanösvények egészültek ki a közelmúltban átadott lombkorona résszel, amely egyike a legmagasabb tanösvénynek. A tetejéről csodálatos panoráma nyílik a sokszínű tájra, a környék gyertyános, tölgyes erdeire. A 9 méter magas hídszerkezet 124 méter hosszú, a magasból egy láthatatlan lesről a megye vadállatai is megfigyelhetők. Érdekessége, hogy a településről, Kaszópusztáról egy erdei kisvasút is közlekedik, amellyel a Baláta-tó Természetvédelmi Területe fedezhető fel. A kisvonat a nyári időszakban 15 perces menetidővel közlekedik, a menetrendje www.kaszort.hu/kaszoi-allami-erdei-vasut oldalon tekinthető meg.

Kaszói lombkorona tanösvény

Gerecsei lombkorona-tanösvény

A Gerecse Tájvédelmi Körzetben Süttő és Tardos községek közelében található a különleges kör alakú tanösvény. Az egykori kőfejtőben épített szerkezet 105 méter hosszú, legnagyobb magassága 11 méter, az átmérője pedig 44 méter. A kihelyezett táblák a talajszintről nem látható élővilágot mutatják be.

Gerecsei lombkorona tanösvény

Tavirózsa tanösvény és Kilátó Hévíz

A Hévízi-tó hazánk egyik legjelentősebb turisztikai szimbóluma, ahol a közelmúltban adták át a több mint két kilométer hosszú tavat körülölelő tanösvényt és a lombkorona kilátót, amely jelenleg tesztüzemben működik. A 15 méter magas kilátóból csodálatos panoráma nyílik az erdőkre és a tóra.

Tavirózsa tanösvény és Kilátó Hévíz

Pannonhalmi lombkorona sétány

Pannonhalma a legnépszerűbb kirándulóhelyek közé tartozik, közelmúltban átadott Pannonhalmi lombkorona sétány a Boldog Mór kilátó és tanösvény mellett található a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet területén. A hal formájú létesítmény kilátópont is egyben, a legmagasabb pontja a talajszinttől 14 méter magasan fekszik, hosszúsága 80 méter hosszú. A tanösvény hasonlóan a gerecsei tanösvényhez akár kerekesszékkel, vagy babakocsival is bejárható.

Fizetős lombkorona-tanösvények és sétányok

Makói lombkorona tanösvény

A Makói lombkorona sétány a leghosszabbak egyike, 191 méter, és 10 méter magas, érdekessége a hagyma alakú Hagymaterasza. A sétányhoz Dzsungel függőhíd, kilátó is kapcsolódik. A kilátótornya 3 szintes, és a 18 méteres magasságból egy spirális csőcsúszda vezet le, amely egyben a Kárpát-medence leghosszabb szárazföldi csúszdája. A sétány belépőjeggyel látogatható, és egyszeri lecsúszást is tartalmaz. A csőcsúszdát 6 éven felüli gyermekek használhatják, egy speciális zsák teszi biztonságossá.

Makói lombkorona tanösvény

Jeli Varázskert Lombkorona sétány

A rododendronok virágzásáról híres Jeli Arborétumban közelmúltban nyílt meg a Lombkorona sétány. Az Óriások erdejében átadott sétány 10 méteres magasságban vezet be a különleges fenyők közé, és a Sziklás-hegységet jeleníti meg. A sétány 130 méter hosszú, és egy völgyhíd csatlakozik hozzá. Az élővilág tanulmányozását QR-kódok segítik, a leolvasást követően a madarak éneke is meghallgatható okostelefon segítségével. A lombszintet egy csőcsúszdán is el lehet hagyni, amelyet gyermekek és felnőttek egyaránt használhatnak.

Jeli-Varázskert Lombkorona sétány

Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont Lombkorona Tanösvénye

A Nógrád megyei Ipolytarnóci Ősmaradványok Látogatóközpont hazánk egyik legismertebb turisztikai célpontja. A Tanösvény a világ első határon átnyúló geoparkjában található. A területén több tanösvény is bejárható, azonban Tuzson Lombkorona sétány bejárásához némi ügyesség is szükséges: a 150 méter hosszú, 8-10 méter magasan lévő sétányt hevederrel biztosítva lehet bejárni. A lombkorona alatti részen madárfészkek és rókalyukak, valamint mesterséges kialakítású denevérbarlang is található. A tanösvény a Tuzson toronyból indul, a bejárásához külön kiegészítő jegy váltása szükséges. A tanösvényekre, és a vezetett túrákra online belépőjegyek válthatók a www.osmaradvanyok.hu oldalon.

Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó Gyomaendrőd

Gyomaendrőd határában, a Hantoskerti holtág által határolt kis területen található az Erzsébet ligeti lombkorona sétány és kilátó. Az interaktív tanösvény a közelmúltban az Év Ökoturisztikai Létesítmény díj 2. helyezését is elnyerte. A tanösvény három részből áll: a lombkorona mellett a holtág élővilága is megfigyelhető a vizes tanösvényen keresztül. Ennek egy része pallón át, míg egyéb része csónakkal járható be. A többszintes, 15 méter magas faszerkezetű kilátó érdekessége, hogy átlátszó a felülete.

Gyomaendrőd Erzsébet-ligeti lombkorona sétány