Kiskunsági Nemzeti Park

Kiskunsági Nemzeti Park

A nemzeti park a Duna-Tisza köze legjelentősebb természeti értékekkel rendelkező területeit foglalja magába, melyek a Duna-menti síkságon, a Homokhátságon és a Tisza-völgyében találhatók.

A kilenc különálló egységből álló Kiskunsági Nemzeti Park területe 53 ezer hektár. Élőhelyeit nagyobb részben szikes és homokpuszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, továbbá mocsarak és lápok, valamint Tisza-menti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Ezek megismerését bemutatóhelyek és az egyes védett területeken található tanösvényekkel rendelkező látogatható helyek teszik lehetővé.

A “Természet Háza” a Kiskunsági Nemzeti Park látogatóközpontja
Az épületben található kiállítás a Kiskunsági Nemzeti Park jellegzetes élőhelyeit valamint hazai nemzeti parkjainkat mutatja be. Az érdeklődők itt kaphatnak információt a nemzeti park programjairól, és a látogatás feltételeiről. Természetismereti szakkörök, csoportfoglalkozások, előadások várják az ide látogatókat.

Bugacpuszta, Pásztormúzeum
A bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és a terület élővilágát bemutató kiállítás látható itt. A pusztán szabadtéri pásztorépítmények, őshonos magyar házi állatok és tanyák emlékeztetnek a kiskunsági hagyományos gazdálkodásra.

Kunszentmiklósi Virágh-kúria, Helytörténeti Gyűjtemény
Az egykori kunok szabadalmas területének Felső – Kiskunsági központjában, Kunszentmiklóson áll a Virágh-Kúria. Az 1820-as években épült klasszicista stílusú középnemesi kúriában a természetrajzi kiállítás mellett, a gazdag kiskunsági népélet tárgyi és szellemi értékei, és Petőfi Sándorhoz kötődő dokumentumok is láthatók.

Árpád – kori falurekonstrukció (Tiszaalpár)
Hogyan élte mindennapjait az Árpád-korban a hétköznapi ember? Milyen volt a félig földbe mélyített, nád vagy földfedésű veremházának berendezése? Hogyan tartotta, nevelte állatait? Ilyen kérdésekre ad választ a tiszaalpári Árpád-kori falurekonstrukció, amelyben minden bemutatott épület, kiállított eszköz, használati tárgy eredeti méretben, ásatásokon előkerült leletek alapján készült az adott korszakban is megtalálható anyagok felhasználásával.

Kiskunsági Madárvárta- Kolon-tó (Izsák)
A kiskunsági ornitológiai kutatások bázishelye. Júliustól novemberig folyamatos madárgyűrűző program helyszíne. A nemzeti park a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közösen madármegfigyelő táborokat és szakvezetett madármegfigyelő túrákat szervez, melyekre előzetesen be kell jelentkezni. Megközelíthető az izsáki vasútállomástól gyalogosan vagy kerékpárral a sárga sáv jelzésű túra útvonal mentén.

Fehér-tavi kiállítás és kilátótorony (Szeged)
A Fehér-tavi kutatóház kiállítása a szegedi Fehér-tó madárvilágát mutatja be. Előzetes bejelentkezés alapján látogatható. A madárvilág iránt érdeklődők fogadására nyújt lehetőséget a nagy befogadó képességű torony, ahonnan megfigyelhető a Korom-sziget sirálytelepe és az őszi madárvonulás. Megközelíthető: Az E 75-s főút 157 km-énél, a szatymazi temetőnél balra leágazó kövesúton.
Információ és programigénylés a Kiskunsági Nemzeti Park Területi Irodájában, 6724 Szeged, Föltámadás u. 29., telefon: 06-62/498-058.

TANÖSVÉNYEK
Réce tanösvénye (Felső -Kiskunsági Puszta-Apaj)
Az 1 km hosszú tanösvény, a sziki és a nádi madárvilágot mutatja be. A tanösvény két végén magasles található.
Megközelíthető: Apajról a Kunpeszér- Bugyi összekötő úton.

Cankó tanösvény (Felső-Kiskunsági tavak-Kelemen-szék)
Az 1 km hosszú tanösvényen végighaladva a szikes tavak különleges növény és állatvilágával, sajátos életközösségével ismerkedhetünk meg. A tanösvény bejárását ismertető füzet segíti, melyet a Természet Házában szerezhetnek be a látogatók. A tanösvény előzetes bejelentkezés alapján látogatható! Megközelíthető: Az 52 sz. főút mentén, Fülöpszállás közelében. Parkolni a Kígyósi Csárdánál lehet.

Kontyvirág tanösvény (Szikra és az Alpári- rét- Tőserdő)
3,5 km hosszú, tájékoztató táblákkal ellátott sárga félkör jelzésű hurokszerű útvonal a holtág és az ártéri erdő megismerésére alkalmas. A tanösvény a Szikrai-Holt-Tisza hídjától indul.
Megközelíthető: A Tőserdei üdülőtelep Kecskemétről a 44. sz. főúton és vasúton is elérhető.

Árpád fejedelem tanösvény (Tiszaalpár)
A 3 km hosszú útvonal bejárása során Tiszaalpár kultúrtörténeti érdekességeivel valamint a Tisza ártér gazdag növény és állatvilágával ismerkedhet meg a látogató.
Információ: Polgármesteri Hivatal, 6066 Tiszaalpár, Árpád tér 1., telefon: 06-76/ 424-133.
Megközelíthető: a tanösvény a falu központjából, az Árpád térről indul. Tiszaalpár a 44.sz. főúton és vasúton érhető el.

Báránypirosító tanösvény (Fülöpházi homokbuckák)
A Fülöpházi buckavidék Közép- Európa legérdekesebb homokvidéke, ahol a szél felszínalakító munkája ma is kitűnően tanulmányozható. Mindkét területen lovasok és gyalogosok számára kijelölt és ajánlott túraútvonalak vannak. Az erdei iskolától induló 1,5 km hosszú tanösvényen a homokterületek geológiai, növény és állattani jellemzőit ismerhetik meg.
Megközelíthető: az 52. sz. főút 20 km szelvényénél lévő oktatóközpont parkolójából.

Boróka tanösvény (Bugac)
A kisvasút Hittanya megállójától 2 km-es út vezet a Pásztormúzeumhoz. A táblák az ország egyik leghíresebb pusztájának az élővilágát és állattartásának hagyományait mutatják be.
Megközelíthető: az 54-es sz. főúton ill. a Kecskemétről induló keskeny nyomtávú vasúttal.

Aqua Colun tanösvény (Izsáki Kolon-tó)
Izsákon a Lovaspályánál, a nádas szélén haladó 1 km hosszú tanösvény, a Kolon-tó hatalmas kiterjedésű nádasainak élővilágát ismerteti meg. A tanösvényhez munkáltató füzet kapcsolódik, mely a Természet Házában szerezhető be.
Megközelíthető: A tanösvény Izsákon, a Lovaspálya (vagy Vásártér) szomszédságában a nádas szélén halad.

Poszáta tanösvény (Izsáki Kolon-tó)
A 2 km hosszú tanösvényen végigjárva a nádas élővilágáról, valamint a nádgazdálkodás szerepéről, hagyományiról szerezhetünk információt. A tanösvény bejárását ismertető füzet segíti, melyet a Természet Házában lehet igényelni. A tanösvény előzetes bejelentkezés alapján látogatható! A tanösvény az izsáki vasútállomástól induló, kb. 6 km-es földúton érhető el.

Vöcsök tanösvény (Péteri-tó)
A 4 km hosszú ösvény a halastavak és a fás élőhelyek növény és állatvilágába nyújtanak betekintést. A tanösvény bejárását segítő munkáltató füzet a Természet Házában kapható.
Megközelítés: Az E 75-ös (5 sz.) főútvonal mentén. A tanösvény első állomása a nemzeti park kutatószállásának épületében található.

Vörös-mocsár tanösvény (“Vörös Mocsár” Természetvédelmi Terület -Császártöltés)
A 2 km hosszú tanösvényen a tőzeges mocsár jellemző életközösségeit, és a löszpartok madárvilágát figyelhetik meg a látogatók.
Megközelítés: a tanösvény a császártöltési Csala -csárdától indul az 54.-es főút 68 km-nél és Császártöltés előtt egy üzemen kívüli téglagyárnál végződik.

További információ:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 6001 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19., 6001 Kecskemét Pf. 186.
Telefon: 06-76/482-611, 06-76/500-068 I fax: 06-76/481-074
knp.hu