Őrségi Nemzeti Park

Őrségi Nemzeti Park

Folyók, patakok által formált dombvidék, erdei fenyvesek és égerligetek, tőzegmohás lápok és láprétek, lepkék és szitakötők, a kanyargós vadregényes Rába.

A falvakban boronafalú vagy kódisállásos parasztházak, “szoknyás” fa haranglábak, kaszáló gyümölcsösök látványa fogadja az ideérkező vendégeket. Magyarország legcsapadékosabb területe az Őrség, de a fogadtatás cseppet sem hűvös. És nemcsak az őrségi vendégszeretet, hanem gyönyörű erdők, virágpompás rétek várják az idelátogatókat.

Ság-hegyi Múzeum (Ság-hegy, Celldömölk)
A bazaltbánya egykori transzformátorházában felújított múzeumban a Ság-hegy, az idők tanúja kiállítást tekinthetjük meg. Az interaktív múzeum bemutatja a táj természeti és kultúrtörténeti értékeit, a bányászatot és a szőlőművelés történetét. Lehet itt ősi levéllenyomatokat satírozni, sziklafalat robbantani, borospincét építeni, római katona ruhájába bújni, játszani macskakőkirakóval. A múzeum melletti kőparkban 10 hatalmas kőtömb történetéről szerezhetünk ismereteket, puzzle-n kirakhatjuk a Föld kőzetlemezeit és vulkánok helyét kereshetjük meg a térképen. A pihenni vágyókat kényelmes padok és asztalok várják, a gyerekek a játszókert csúszdáján, mászókáján és hintáin tölthetnek feledhetetlen perceket.
Látogatható: április 15-től október 15-ig szerdától szombatig 10-18 óra között, vasárnap 10-16 óra között.

Bechtold István Látogatóközpont (Kőszeg)
A látogatóközpontban Kőszeg környékének jellegzetes élővilágával ismerkedhetnek a látogatók. Interaktív kiállítótermünkben a gyerekek játékos formában találkozhatnak a természettel. A hét kiállítóegységben a madarak életét kísérhetik figyelemmel. Az épület egy 60 fős bérelhető előadóteremnek is helyet ad. A szabadban található Búbos cinege élményösvényen a különböző játékoknak köszönhetően a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel. Csoportoknak előzetes bejelentkezés ajánlott. Előzetes bejelentkezés alapján szakvezetés is igényelhető.  Telefon: 94/563-174

Chernel-kert (Kőszeg)
A Bechtold István Látogatóközpont mellett található egy aprócska arborétum, a Chernel-kert. A helyi jelentőségű védett természeti terület a Chernel család birtoka volt, amelyet 1898-ban Chernel István kőszegi származású ornitológus madárvédelmi mintateleppé alakított. A mintegy 2,5 hektárnyi terület közel kétszáz fásszárú növénye között a legjelentősebb érték a kínai vörösfenyő. Napjainkban a kertben sérült madarakat gondozó telep működik, ahol a látogatók testközelből figyelhetnek meg élő madarakat. Itt tekinthető meg hazánk egyetlen, élő védett növényeket bemutató tanösvénye is. Telefon: 94/563-174

Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont (Őriszentpéter)
A Harmatfű Természetvédelmi Oktatóközpont pihenőhelyet nyújt a megfáradt vándornak, de akár konferenciáknak, előadásoknak is helyet ad. Az Őrségi Nemzeti Park központjában Tourinform Iroda működik, ahol információs anyagok is kaphatók Magyarország legfiatalabb nemzeti parkjáról, valamint a környező településekről, látnivalókról, programokról, valamint egy állandó gombakiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Telefon: 94/548-034

Lápok Háza (Szőce)
A Lápok Háza az Őrségi Nemzeti Parkban található érzékeny apró vizes élőhelyek természeti szépségeit mutatja be. A házban és környezetében élményszerűen ismerkedhet a lápokkal, különleges élőlényeikkel, védelmük érdekében végzett munkával, a lápok és a körülötte élő ember kapcsolatával. A közelben található a Szőcei Tőzegmohás Láprét, amelyen tanösvény vezeti végig a látogatót.
Információ a látogatási rendről: 06-94/548-034

Ökoturisztikai Információs Centrum (Apátistvánfalva)
A hármashatár térségébe érkező turisták számára létesült Ökoturisztikai Információs Centrumban Magyarország, Ausztria és Szlovénia turisztikai célpontjai is helyet kaptak, fókuszban a Rábavidék nevezetességeivel.
Telefon: 94/548-034

Tanösvények a nemzeti park területén

VEZETETT TÚRÁK
A nemzeti park folyók és patakok által szabdalt dombvidéke nem fukarkodik természeti és kulturális értékeivel. A vállalkozó kedvű látogató túrázhat fenyveseiben borókák, szőrös nyírek, fekete- és vörösáfonyák, korpafüvek és körtikék között. A patakok mentén az égerligetekben, ahol megterem a ritka struccharaszt is, a tőzegmohás lápréteken, de nem csalódhat az sem, akit az apró ízeltlábúak érdekelnek, hiszen Magyarország leggazdagabb lepkefaunája és néhány nemzetközileg is védett, ritka szitakötőfaj is él itt. Akiket inkább a népi és kultúrtörténeti értékek bűvölnek el, az sem bánhatja, hogy az Őrségbe vezetett az útja: a falvakban még ma is sokfelé megcsodálhatók a jellegzetes boronafalú épületek, a népi építészet jellegzetes elemei, a “szoknyás” fa haranglábak és az Árpád-kori vastag falú, erődszerű templomok. Tehát mindenki megtalálhatja a kedvére való programot, és ehhez segítséget is nyújt az Őrségi Nemzeti Park, amely túrákat vezet Velemérre és Őriszentpéterre az Árpád-kori templomokhoz, amelyek vastag falaikkal, lőrésszerű ablakaikkal egykor a várakat helyettesítették az Őrségben. Továbbá túrákat vezet a pankaszi zsúppal fedett és a gödörházi fazsindelyes haranglábakhoz, Magyarszombatfára a fazekas múzeumba, ahol tanulmányozhatjuk  az őrségi gerencsér mesterséget, sőt a helyi fazekas mestereknél akár ki is próbálhatjuk magunkat a korong mellett, a szőcei tőzegmohás lápréthez, Felsőszölnökre, a Hampó-völgybe, a Hármashatár-kőhöz és Szalafőre, az Őrségi Népi Műemlékegyütteshez.

További információ:
Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
Cím: 9441 Őriszentpéter, Siskaszer 26/A
Telefon: 06-94/548-034