Tapolcai tavasbarlang

Barlangok a Balaton körül

Kevés rejtélyesebb és misztikusabb hely létezik a különböző föld alatti barlangoknál, ugyanakkor sokszor érdemes leküzdenünk félelmünket, s aláereszkedni, mert olyan rejtett világokra bukkanhatunk, melyekre gondolni sem mernénk. A Balaton régióban több olyan helyszín is található, mely egészen különleges a maga nemében.

Legelőször említsük meg Tapolcát, ahol a város alatt olyan tavasbarlang húzódik, mely egész Közép-Európában egyedülálló látványosság. Ezt a természeti jelenséget már 1903-ban felfedezték, s nem sokkal később a látogatók számára is megnyitották, így hazánkban ez lett az első villanyvilágítással ellátott, és az idegenforgalom céljára is használt barlang. A karsztvíz által kialakított több szintes barlangrendszer egy része csónakkal látogatható, kristálytiszta vizében jól látszanak a mélyebbre húzódó járatok is, hatalmas élmény ebben az elvarázsolt világban kirándulni. A barlang klímája gyógyításra is alkalmas, viszonylag állandó hőmérséklete és kiemelkedő tisztasága légzőszervi megbetegedések orvoslását teszi lehetővé. 2015-ben nyílt meg a tavasbarlanghoz tartozó Látogatóközpont, ahol a barlangok történetét és élővilágát játékos módon bemutató kiállítással, gyermekfoglalkoztatóval és játszótérrel, valamint egy 3D-s mozival találkozhatunk.

Szintén egyedi helyszín a Csodabogyós-barlang Balatonederics határában. A fokozottan védett barlang Magyarország nyolcadik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja, nevét a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyóról, egy korallpiros bogyókkal ékes örökzöld cserjéről kapta. Látogatása csak szakvezetés mellett, barlangi vezetővel lehetséges. Az 5.800 m hosszú barlang elsősorban tektonikus mozgások során jött létre, így nagyrészt hasadékfolyosók, termek és aknák hálózatából áll, mélysége -135 méter. Egyes szakaszain, amelyeket a kalandtúrák is érintenek (pl. Függőkert, Meseország), dunántúli viszonylatban igen sok és változatos képződményt, például cseppköveket találunk. Az óriási hasadékok látványosan mutatják be a barlangot magukba foglaló mészkő rétegeket. A kalandtúrák során a „barlangolók” a tektonikus folyamatokkal és számos képződménnyel is megismerkedhetnek, élményszerűen gyarapítva tudásukat. Az alap- és az extrém túra egyaránt nem mindennapi élmény, hiszen néhol csupán négykézláb vagy éppen hason csúszva lehet előrehaladni. Barlangászoverallt, védősisakot és fejlámpát természetesen mindenki kap a túra kezdetekor, és a szakképzett, tapasztalt és barátságos barlangi túravezetők segítenek, amikor szükséges.

A Lóczy-barlang a Bakony–Balaton Geopark déli peremén, Balatonfüred határában, a Tamás-hegy oldalában található. A hegységképző erők hatására vízszintes helyzetükből kibillent, tűzkőgumókkal tarkított mészkő rétegek zárják körül az egykor a mélyből feltörő langyos vizek által kioldott barlangot. Az üstszerű oldási formák és a helyenként még megtalálható borsókövek is utalnak a barlang kialakulásának körülményeire. Túravezetőnktől a fokozottan védett barlang feltárásának és bemutatásának kalandos kezdeteiről is hallhatunk érdekességeket, tiszta (évszaktól függetlenül 10-12° C-os) levegőt szívhatunk a tüdőnkbe, és kipróbálhatjuk, milyen, amikor teljes sötétségben, egy barlangi terem falai közt csendül fel az énekszó. Balatonfüred központjától autóval 5 perc alatt, gyalog félórás sétával elérhető, több turistajelzés is vezet hozzá, valamint az Aranyember tanösvény egyik állomása is.

Érdemes még megemlékezni Tihanyban a barátlakásokról, mely ugyan nem klasszikus értelemben vett barlang, de megéri felkeresni. Az Óvár-hegy keleti oldalába vájt barlanglakások nagy valószínűség szerint a XI. századból maradtak fent, s a legendák szerint görögkeleti szerzetesek készítették, akik a Tihanyi Apátságot alapító I. András feleségének, Anasztázia kijevi hercegnőnek a révén érkeztek hazánkba. Lakócellák, kápolna, sírhely és ebédlő is megtalálható itt, de egy korábbi sziklaomlás miatt azonban ma már csak 3 barátlakás látogatható, ennek ellenére így is ez Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe.