Óvári messzelátó

Kilátók a Balaton körül

A Balaton vidékének páratlan szépségű tájait sokféleképpen szemügyre vehetjük: kétkerékről, hullámokon ringatózó csónakból, a parton heverészve vagy a környék valamelyik kilátójából. Szerencsére sok helyütt találkozhatunk olyan építménnyel, ahonnan ábrándozva tekinthetünk a balatoni tájra, mindenképpen érdemes ezekre felmászni és szétnézni. 

A Keleti-medencében Balatonvilágoson (Panoráma kilátó), Balatonkenesén (Soós-hegyi kilátó), Balatonalmádiban (Óvári kilátó), Alsóörsön (Csere-hegyi kilátó), Csopakon (Endrődy Sándor kilátó) és Balatonfüreden (Jókai és Noszlopy kilátó) tehetjük ezt meg, ezekről a helyekről elsősorban a Fűzfői-öbölben gyönyörködhetünk.

A Balaton-felvidéken ajánlott felkeresni a Köveskál és Szentbékkálla között elhelyezkedő fekete-hegyi Eötvös Károly kilátót, ahonnan az összes tanúhegy és az egész Káli-medence belátható, sőt tiszta időben még a Tihanyi-félsziget is, de hasonlóan izgalmas látványt ígér a Mencshelytől nem messze lévő Kossuth kilátó és a révfülöpi Millennium kilátó.

A badacsonyi Kisfaludy kilátó 1961-ben épült és egyik állomása a 10 km hosszú, ún. Badacsonyi körútnak, amely a település nevezetes helyszíneit járja be (Rózsakő, Hertelendy kilátópont, Kisfaludy-kilátó, Kő-kapu, Tördemici kilátópont, Bujdosók lépcsője, Ranolder-kereszt). 2011-ben teljes átalakuláson ment keresztül, így ma egy modern és teljesen új építmény várja a kirándulókat. Badacsony kapcsán jó tudni még, hogy itt található az ország első minősített nordic walking útvonala.

A Keszthelyi-hegységben az elmúlt néhány évben több kilátót is felújítottak, illetve túrába fűzték őket, amelyhez különböző közjóléti objektumokat létesítettek (padok, esőbeállók, tűzrakók). A Balatongyörököt, Vonyarcvashegyet, Gyenesdiást és Vállust érintő útvonalon 4-5 kilátóval is találkozhatunk. Mindenképpen meg kell még említeni a balatongyöröki Szépkilátót, ahol ugyan nem klasszikus értelemben vett épülettel nem találkozhatunk, de a Balatonra és a tanúhegyekre eső panoráma szépsége – ahogy a nevéből is sejthető – egyedülálló.

A déli part sincs híján különleges kilátóknak, Fonyódon mindjárt 3 is található: a Sipos-hegyi, a Valkó és a Várhegyi Széplátó. Ez utóbbi különlegességét az adja, hogy a 3 szintje közül a legalsó kerekesszékkel is látogatható, a Sipos-hegyi kilátó pedig arról nevezetes, hogy tiszta időben a teljes Balaton belátható innen Keszthelytől egészen Balatonkeneséig.

Nem messze Fonyódtól, Balatonbogláron mászhatunk fel a Gömbkilátóba. A pókhálót vagy akár a brüsszeli Atomiumot is felidéző építmény karakteres megjelenésével a város jelképévé vált. A 165 méter magas Várdombon álló építmény az 1967-es Budapesti Nemzetközi Vásárra készült, s csak később került a balatonparti városba. A “Gömbből” tiszta időben feltárul előttünk a Balaton látképe, de érdemes a somogyi dombok felé is néhány pillantást vetnünk.

Siófok emblematikus épülete a Víztorony, mely néhány éve teljesen megújult. A város főterén állva földszintjén helyet ad a Tourinform irodának, 45 méter magasan lévő felső szintje pedig kilátóként és kávéházként is funkcionál. Sőt, különleges forgó szerkezetű kialakításának köszönhetően anélkül is gyönyörködhetünk a környező panorámában, hogy elmozdulnánk kényelmes asztalunk mellől.

Érdemes még megemlékezni Zamárdiban a Kőhegyi kilátóról, valamint Balatonföldvár legújabb gyöngyszeméről, melynek építése még folyamatban van. A város legújabb attrakciója egy olyan hajózástörténeti kiállítás lesz, mely egy hajó alakú épületben kap helyet, s ennek „árbóca” kilátóként fog üzemelni.