Párizs Place de la Bastille

Bastille

A Bastille egy párizsi börtön volt, melynek hivatalos elnevezése 232-es számú Bastille Saint-Antoine volt, s ami ma leginkább az 1789. július 14-ei Bastille ostromáról nevezetes, azaz a francia forradalom kezdetéről.

A Bastille-t a Százéves háború alatt építették V. Károly francia király uralkodásakor Bastion de Saint-Antoine néven. A Bastille eredetileg a “Saint-Antoine kapu” volt, amit 1370 és 1383 között erőddé szélesítettek ki, hogy megvédje Párizs keleti végét és az Hôtel Saint-Pol királyi palotát. A háború után kezdték börtönként használni. XIII. Lajos volt az első francia király, aki rabot küldött ebbe a börtönbe. Az egykori erődítmény helyszínét ma “Place de la Bastille”-nak nevezik.

Itt található a Bastille-ról elnevezett operaház is (Opéra Bastille). Az egykori várárkot átalakították egy kis kikötővé és a Szent Martin csatornává (Canal Saint Martin), amely teljes hosszában le van fedve. Az erődítmény egyik tornyának maradványaira rátaláltak a párizsi metró építése során 1899-ben. Ezeket visszaszállították a parkba, párszáz méterre az eredeti helyszíntől, ahol mindenki számára megtekinthetők.

A környező járdákon mindenhol jelölik a várfal vonalát. Egy kávézó és néhány üzlethelység a volt börtön egykori területén foglal helyet, valamint a rue Saint-Antoine is közvetlenül rajta halad át.

Megközelítés:

– Saint-Ambroise vagy a Voltaire metrómegállótól pár perc séta