Rodin Muzeum Parizs

Rodin Múzeum

Rodin leghíresebb alkotásai: A Calais-i polgárok, A gondolkodó és A csók. Számos portréja is ismert, például a nagy botrányt kavart, Balzacot ábrázoló portré, de ő készítette Victor Hugo emlékművét is. Igazi mesterműve, amelyen 1880-tól haláláig dolgozott, a monumentális, befejezetlen Pokol kapuja. Auguste Rodin az impresszionista szobrászat legnagyobb képviselője. Életművében egyesült a realizmus és a romantika.

Rodin 1840-ben született, érettségi után díszítő szobrászként kezdett dolgozni a kor és a műfaj leghíresebb szobrásza, Albert-Ernest Carrier-Belleuse mellett. 1880-ban kapta meg első komolyabb megbízatását egy bronzkapu készítésére az épülő művészeti múzeum számára. A Pokol Kapuja azonban soha nem készült el, haláláig dolgozott rajta. 1883 körül ismerkedett meg Camille Claudellel, aki előbb tanítványa, majd szeretője lett. Szerelmük ideje alatt Camille volt a legfőbb múzsa, ebből a szenvedélyes korszakból származik Rodin mestermunkája, A csók is.

Rodin Muzeum Parizs

Rodin csillaga tovább emelkedett, 1889-ben felkérték, hogy készítse el Victor Hugo emlékszobrát. Rodin a nagy írót meztelenül ábrázolta volna múzsái körében. A megbízást visszavonták, így a szobrot nem fejezte be. Újabb megtiszteltetés érte: elkészítheti Honoré de Balzac szobrát.

Az 1890-es években már ünnepelt művész, sorban nyitotta meg kiállításait világszerte. Az 1900-as párizsi világkiállításon önálló pavilonnal jelentkezett, egyetemek fogadták díszdoktorukká. Élete végén 1916-ban teljes vagyonát a francia államnak adományozta azzal a kikötéssel, hogy létesítsenek állandó múzeumot műveinek. A Rodin Múzeum végül abban a házban kapott helyet, melyet 1906 óta bérelt a művész.

Rodin Muzeum Parizs

Megközelítés

– Gyalog a Szajna partján

– Metró: 13-as vonal: Varenne állomás

Nyitva tartás

– Április-szeptember: 09:30-17:45.

– Október-március: 09:30-16:45.