Orloj

Orloj

A XV. századi óvárosi Orloj Prága egyik legértékesebb és legjellegzetesebb műemléke. Az óvárosi Városháza gótikus tornyában található. Az Orloj a cseh gótikus tudomány és technika remekműve, emellett pompás műemlék.

9:00 és 21:00 között minden egész órában a két kis ablakban megjelenik a 12 apostol egy-egy szobrocskája. Az Orloj két oldalán ezzel egy időben életre kelnek a Halál, a Török, a Fösvénység és a Hiúság figurái. Miután az összes apostol elvonult, kukorékol a kakas, és a toronyóra pedig elkezdi ütni az időt.

Orloj prága

Érdekességek

A legenda szerint a prágai városatyák megvakíttatták a mestert, aki a toronyórát elkészítette, hogy sehol máshol ne készíthessen ehhez hasonlót.
Az Orloj négyfajta időt mutat:

  • A közép-európai (ónémet)időt – római számokkal van jelölve a gyűrű peremén, a nap-mutató mutatja.
  • Az ócseh időt – az új nap napnyugtakor kezdődik. Arany gótikus számjegyekkel van jelölve, a külső gyűrűn belül elhelyezkedő – külön vezérelt – belső gyűrűn.
  • A babiloni időt (egyenetlen) – e szerint az időszámítás szerint egy nap napkeltétől napnyugtáig tart, ezért nyáron hosszabbak az órák, mint télen. A prágai Orloj az egyetlen a világon, amely tudja mérni ezt az időt.
  • A csillagászati időt – a római számokon van jelölve. A homlokzat alsó részén található a naptári számláló, amely a napot mutatja, valamint annak helyzetét a hét, a hónap és az év során.

Tippek

Ha már megtekintettük az Orlojt, érdemes felkapaszkodni az óvárosi Városháza tornyába. Innen a magasból kitűnő kilátás nyílik a turisták áradatára és az egész Óváros térre.