Szent Vitus-székesegyház prága

Szent Vitus-székesegyház

A prágai Várból kimagaslik a Szent Vitus-székesegyház, a legnagyobb és legfontosabb prágai katedrális, amely egyben a cseh állam vallási szimbóluma is.

A jelenlegi gótikus katedrális már a harmadik templom ezen a helyen – először román stílusú rotunda állt itt, később pedig háromhajós bazilika. A gótikus katedrális építtetését 1344-ben kezdte meg IV. Károly. A munkálatok csaknem 600 éven át tartottak, a székesegyházat 1929-ben szentelték fel ünnepélyesen.

Szent Vitus-székesegyház

A királyi síremlék

A székesegyház főoltára előtt található a királyi mauzóleum, alatta pedig, a föld alatt, a királyi sírhely.

A Szent Vencel-kápolna

A székesegyház kultikus központja a gyönyörűen díszített Szent Vencel-kápolna, ahol Szent Vencelnek – a cseh állam patrónusának a sírja található.

Az istentiszteletek mellett itt koronázták meg a cseh királyokat és királynőket. Itt őrzik a cseh koronaékszereket is – a színaranyból készült, drágakövekkel és gyöngyökkel gazdagon díszített Szent Vencel-koronát (1346), a királyi jogart és a birodalmi almát (XVI. sz.)

Szent Vitus-székesegyház

A Szent Vencel-korona

A Szent Vencel-korona 21-22 karátos aranyból készült, súlya csaknem 2,5 kg, és 96 csiszolatlan drágakő díszíti. A cseh koronában található rubin a világ legnagyobb ékszerként felhasznált rubinja. A bolygó 9 legnagyobb zafírja közül 6 a Szent Vencel-koronában kapott helyet. A korona csúcsán zafírkereszt található, amelyben állítólag Krisztus töviskoronájának egyik tövise van elhelyezve.

Az ékszert IV. Károly, a Német-római Birodalom császára készíttette, cseh királlyá való koronázása alkalmából. A legenda szerint az, aki jogosulatlanul a fejére ülteti a koronát, meghal.

Szent Vitus-székesegyház

Tippek:

A katedrális tornyát körbejárhatják a látogatók, a körfolyosóról gyönyörű kilátás nyílik a székesegyházra, a prágai Várra és egész Prágára.