Menorca

Menorca

Menorcát főként Szeles Szigetnek hívják. Érdekessége, hogy déli része tele van sziklás barlangokkal és őskori leletekkel. Partszakaszai néhol elhagyatottak. Van olyan öböl, mely kizárólag gyalog közelíthető meg. Talán ezért nem annyira felkapott, mint a többi Baleár sziget.

Igen hosszú időn keresztül Ciutadella volt a sziget fővárosa, mely egy tipikus mediterrán város szűk utcákkal és pici házakkal. Szálloda és szolgáltató egység kevés van a városban, éppen annyi, amennyi a kis számú közönséget kiszolgálja.

Menorca

A másik város, mely ma a főváros, Maó. Ez a város tulajdonképpen egy egybefüggő kikötő. A történelem folyamán több hajós nemzet is birtokolta a várost. A XVIII. században a Brit Királyi Tengerészet állomásozott itt. Ez az építményeken is nyomot hagyott, több épület is a György-kori Angliát idézi. A városnak volt egy hagyománya, mely néhol még most is látszik. Egy időben kizárólag hajófenék festékhez lehetett hozzájutni, ezért a házak sötétvörös színűek voltak.

Menorca

Néhány régebbi épületen ez ma is látszik. A város érdekessége, hogy a helyi lakosok ragaszkodnak ahhoz a nézethez, miszerint a majonéz az ő találmányuk, és a város nevéből ered a majonéz neve. Ezt a franciák vitatják, ám az örök kérdésre mely köztük zajlik, nincs határozott válasz.