Ayia Napa

Ayia Napa

Ayia Napa (görögül Αγία Νάπα, törökül pedig Aya Napa) egy kellemes üdülőhely Ciprus keleti, délkeleti részén, nem messze Cape Greco-tól. Az utóbbi években, csökkent a népszerűsége családosok nyaralóknál, mivel a város inkább a fiatalabb, bulizós turisták felé kacsintgat inkább. Ayia Napa már gyakran magyarban is Agia Napa néven is megtalálható, így a keresésekkor érdemes erre a szóra is körbenézni.

Ayia Napa magyarra lefordítva “Szent Napa”-t jelenti, aki a védőszentje a városnak. A tiszteletére építették fel a Velencei-kori kolostort a város központjában, amely napjainkban inkább buli központ, mint szent hely. A várost lassan kezdik Ibiza és Spanyolországhoz hasonlítani a bulik terén. Részben akkor szerzett egy kis népszerűséget a város, mikor a 90-es évek végén a londoni garázs zene képviselői ellepték a várost, majd később a skandináv országokban is megjelent a Ayia Napa, a szállás ajánló oldalaknál. Libanoni látogatók elég gyakoriak Ciprus keleti részén, hiszen a közelsége miatt meglehetősen könnyen elérhető úti célt kínál a turisták számára. Napjaikban inkább a keleti országok szeretik nagyon a szigetet, legfőképpen az oroszok és a kelet-európai nyaralni vágyók. Persze ettől függetlenül a város és környéke világhírű, így gyakran a mediterrán övezetbe vágyók is Ayia Napa-n kötnek ki, hiszen gyönyörűen tiszta tengerpartja van, remek éjszakai élettel. A város éppen csak megúszta a török fennhatóságot, hiszen a zöld vonal pont a város határai mellett húzódik.

Ayia Napa

Ayia Napa megközelítése

Ayia Napa  repülővel: A legtöbb Ciprusba vágyó turista a Larnacai Nemzetközi Repülőtéren száll le és taxival 35-45 perc alatt elérheti a Ayia Napa határait. A szállodádtól függően változhat a taxi ára is, hiszen nem mindegy, hogy már előre foglaltattál taxit a hoteledből, vagy csak egy sima mezei taxival mész a szálláshelyedre. A taxi költség  40 – 55 € között is mozoghat.

Más szigeten található városokból Ayia Napa-ba:

 • taxival
 • menetrend szerinti buszokkal
 • autó bérlés(klímásat): az árak nem túl veszélyesek a többi mediterrán ország ajánlataival összehasonlítva és mégis szabadabban mozoghatsz a Ciprusi Köztársaság területén, mint ha buszhoz kellene igazodnod.

Ayia Napa

Ayia Napa tengerpartjai, strandjai

Ha Ciprus és tengerpart, akkor egyből a homokos tengerpartot emlegetheti mindenki. Ayia Napa városában a nyaralók(leginkább a skandinávok, angolok, libanoniak és az oroszok) fehér homokos tengerparton élvezhetik a mediterrán éghajlat előnyeit. A víz a partokon kristály tiszta, gyönyörű zöldes-kékes színkavalkáddal. Hiába vagy medencés típus, Ayia Napa strandjai téged is meg tudnak győzni, hiszen rengeteg vízi sportot(vízisí, vízi szörf, kenu, búvárkodás, banánozás)  kínálnak a strandok mindenki számára. Minden egyes szakasznak saját vízi “parkja” van, ahol kijelölt területeken belül próbálhatjuk ki a különböző vízi sportokat. Ha nem szereted az ilyesmit, akkor sem árt tudni a kijelölt területeket, hiszen néha történhetnek balesetek. Kaja, pia, napernyő és napágy már 2,5 € körül vásárolható, de ehhez korán kell leérned, mert népszerűsége és olcsósága miatt, nem te leszel az egyedüli, aki venni akar magának pár hasznos kelléket a strandoláshoz. Minden Ayia Napa városában található strand kiérdemelte a kék zászló elismerést, a tisztaság és a strand minőségének, felszerelésének köszönhetően. Ciprus 53 kék zászlós stranddal rendelkezik

 • Nissi strand: A leghíresebb rész. Nyáron korán ki kell, hogy érjél ide, mert a végén még helyet se fogsz találni magadnak. Megközelítőleg 4km-re található a város központjától.
 • Makronisos part: Majdnem olyan szép, mint  a Nissi-öböl partja, de egy picit távolabb található a város központtól. Ennek köszönhetően picit kevesebben is vannak itt, viszont itt szokták rendezni az MTV csatorna által rendezett partikat, szóval ez se kínálkozik rossz választásnak.
 • Grecian-öböl:  Ayia Napa központjához ez a strand van a legközelebb. 3 öblöt tudhat magáénak és nem messze található a kis halász kikötőtől.
 • Sandy-öböl: árnyékos part két hegyvonal között terül el. Családosok számára ez a legnépszerűbb választás
 • Pantahou part: szintén a kikötőnél található, viszont ez Ciprus leghosszabb strandolásra alkalmas partja
 • Landa/Lanta strand: a helyiek által előnyben részesített rész

A parton található bulik is igen nagy népszerűségnek örvendenek, viszont a város központja tele van étteremmel, night clubbal és boltokkal, így nehéz a két hely közötti választás.

Ayia Napa

Ayia Napa látnivalók

 • Cape Greco 10 percnyi vezetésre található Ayia központjábtól és az egyik legszebb helyként emlegetik a szigeten. Jó pár extrém sportot is kipróbálhatsz a környéken.
 • Ayia Napa kolostor: A legismertebb látnivalója a városnak. 1500-as évek körül építhették. Úgy vélik, hogy régen ezt a területet, ahol a kolostor és a város is áll, erdő borította és csak a vadászok tévedtek el errefelé.
 • Tornaritis – Pierides tengeri élet múzeuma 1992-ben épült és a városháza alsóbb szintjén található.
 • Thalassa városi múzeum: Számos tengerhez kötődő műemlék van itt kiállítva. A város központjában található. Jó pár híres görög és ciprusi művész alkotása látható a múzeumban
 • Makronissos sírok: Ayia Napa faluban található. Ősi temetkezési hely volt.
 • Waterworld vízi park: A vízi park európa legnagyobb parkja. Megnyitása óta 25 díjat söpört be világszerte. A görög stílusban felépített vízi park a Magyarországon is látható elemek továbbfejlesztett ötleteit vonultatja fel.

Ayia Napa tengeri szörnye

Igen jól olvasod, a városnak van saját locknessi szörnye. Cape Greco-ban sok helyi látta az Ayia Napa tengeri szörnyet és az elmeséltek alapján a lény krokodil és sárkány keveréke lehet. Az újságírók csak Ciprusi Loch Ness néven írnak róla. Páran úgy vélik, hogy a görög mitológiából ismert Szkülláról van szó.

Ayia Napa szállásBooking.com

Ayia Napa Ifjúsági fesztivál

Az Ayia Napa Ifjúsági fesztivált 2010-ben rendezték meg először, amikor a város tanácsa elfogadta Yiannis karousos elnök javaslatát, miszerint fesztivált kellene rendezni a városban, hogy Ayia Napa is csatlakozzon a nagyobb zenei fesztivált tartó városok listájához. A fesztivál alapja az ingyenesség volt, ezért már az első alkalommal is 10,000 látogató ismerhette meg a Ciprusi zenei fesztivált, ahol jó pár zenei stílus zenészei mutatkozhattak meg a nagyközönség előtt.  2011-re a fesztivál nemzetközivé vált és azóta évről-évre nagyobb nézőközönség írja fel magának a ciprusi zene napokat.