prágai vár

Prágai Vár

A Prágai Vár (Pražský hrad) a leglátogatottabb cseh műemlék,   az első számú látnivaló Prágában. A várnegyed fantasztikus elhelyezkedésének köszönhetően páratlan kilátást nyújt a Moldvára és szinte az egész prágai belvárosra.

A prágai vár volt a  cseh uralkodók egykori székhelye, jelenleg a Cseh Köztársaság elnökének székhelye is egyben. A várat Bořivoj herceg alapította 870 körül, a Guinness Rekordok Könyve szerint a Prágai Vár a világ legnagyobb középkori vára.

A várnegyed nagyon gazdag történelemmel rendelkezik, így a különböző épületek különböző építészeti stílusokat képviselnek. A 16. század közepén egy súlyos tűzvészben szinte minden elpusztult, ekkor újjá építették a várnegyedet.

prága vár

A várban számos látnivaló akad, így mindenképpen érdemes ide ellátogatni, ilyen például a templomok közöl a Szent Vitus Székesegyház, további nevezetességek a Királyi palota, a Lőportorony, a vár képtára vagy a híres Arany utcácska. A legromantikusabban a régi várlépcsőkön keresztül kapaszkodhatunk fel a várba.

Érdekességek

Minden egész órában megtekinthetjük az őrségváltást a Vár kapuinál. 12:00 órakor az I. Várudvarban ünnepélyes őrségváltásra kerül sor – harsonaszóval és zászlóátadással.

Tippek

Az egységes belépőjeggyel megtekinthetjük a prágai Vár legismertebb épületeit. A körséta részét képezi a Szent Vitus székesegyház megtekintése, kápolna- és toronylátogatással egybekötve, a Régi Királyi Palota, a Szent György-bazilika, a Lőportorony és az Arany utcácska megtekintése.

Hasznos linkek

Prágai Vár hivatalos oldala: hrad.cz