SUP

Mire van szükség supozáshoz?

Ma már egyre elterjedtebb sport a SUPozás, azonban sokan nem tudják, milyen kellékekre van szükség ahhoz, hogy gond nélkül evezzünk a habok között. Cikkünkben bemutatjuk a SUPozáshoz szükséges olyan kellékeket, mint a SUP deszka és a SUP evező. Tarts velünk!

SUP deszka

A SUP elengedhetetlen kelléke a SUP deszka, amely nélkül nem supozás a supozás. Az evezés során ugyanis a SUP deszka tetején kell egyensúlyozva evezni és így haladni előre, így ez mindenképp egy elengedhetetlen kellék. Természetesen SUP deszka vásárlására és bérlésére is lehetőség van, így akár van otthon saját, akár nincs, mindenkinek van lehetősége beszerezni egyet.

A SUP deszka vásárlás során azonban fontos, hogy milyen deszkát veszünk. A felfújhatós SUP deszkának és a merev SUP deszkának is egyaránt megvannak az előnyei, sőt, ezeken belül több típus közül is válogathatunk. Épp ezért SUP vásárlásakor érdemes figyelembe venni, hogy mely deszkára van szükségünk.

SUP evező

A supozás másik fontos kelléke a SUP evező, amellyel a SUP deszkán állva tudunk evezni, így tudunk haladni a SUPpal. A SUP evező hasonló, mint egy kenu evező, azonban jóval hosszabb, hogy állva is kényelmesen beleérjen a vízbe evezés közben.

SUP evezőből nincs olyan sok típus, mint SUP deszkából, azonban ez esetben is van választási lehetőségünk. Léteznek ugyanis egyrészes, kétrészes és háromrészes SUP evezők is, bár funkciójukban nem igazán térnek el egymástól. A különbség csupán annyi, hogy hény darabba lehet szétszedni őket. Míg az egyrészes evező tárolása jóval bonyolultabb, sokkal könnyebb és profibb, mint többrészes társaik, így a versenyzők a legtöbbször az egyrészest választják SUP evező választás során.

SUP kiegészítők

Természetesen a SUPozáshoz nem csupán SUP evező és SUP deszka tartozik, hanem több fontos kiegészítő is kapható. Az egyik ilyen fontos kiegészítő a mentőmellény, amelyet minden suposnak kötelező hordania, ugyanis vízbe borulás vagy baleset esetén életet is menthet akár.

Fontos SUP kiegészítő emellett a szkeg, amely nem más, mint a deszka alján található, kis uszony. Ez a legtöbb esetben már a SUP deszka alkatrésze, de sokszor külön kell megvenni és rögzíteni. Mindenképp érdemes beszerezni, ugyanis növeli a stabilitást.

Az utolsó fontos kellék, amit javaslunk, hogy mindenképp szerezz be, az nem más, mint a leash. A leash tulajdonképpen nem más, mint egy biztonsági kötél, amely segít abban, hogy vízbe esés esetén ne sodródjon távol tőled a SUP, így hamar vissza tudj szállni a SUP deszka tetejére.

A SUPozás legfontosabb kellékei tehát a SUP deszka és a SUP evező, amelyekkel már egészen biztosan fel tudod fedezni a SUPozás örömét, azonban érdemes a SUP kiegészítőket is beszerezni rögtön SUP vásárláskor. Reméljük, cikkünkkel segítettünk, hogy Te is felkészülten evezhess a habok között!