Rogoznica

Rogoznica

Rogoznica egy elragadó kis öbölben kapott helyet Sibenik és Split között Horvátországban. A város 35 kilométerre található Sibenik-től és 55 kilométerre Split-től. Rogoznica egy félszigeten található, ami egykoron a Kopara-sziget néven volt ismert. A 19. század második felében a Kopara-sziget és a szárazföld közötti részt mesterségesen feltöltötték, így napjainkban már csak egy félszigetről beszélhetünk.

Az öböl tökéletes védelmet nyújt a nagy viharoktól és a statisztika szerint az egyik legbiztonságosabb adriai kikötővel rendelkezik Rogoznica városa. A népesség nagy része leginkább halászatból és földművelésből él, de napjainkban a turizmus is jelentős bevételi forrást képvisel a városka életében. Mivel még most is sokan halásznak, így nagyon könnyen lehet hozzájutni friss tengeri halakhoz, és a dalmát specialitásokat is érdemes megkóstolni, ha esetleg egy-egy étterembe látogatnál a nyaralásod alkalmával. Érdemes bevállalni egy Rogoznica pörkölt (Stew) nevű ételt, hiszen ez helyi specialitás.

Rogoznica

Rogoznica Strandjai

Rogoznica-nak 54 kilométeres partszakasza van, így számos strandot vonultat fel a város a környéken, melyek nagy része homokos és kavicsos, köves talajjal rendelkezik. Ha esetleg nem szereted a zsúfolt strandokat, akkor ez a városka pont neked lett kitalálva.

Az Art strand egy kis köves strand és a híd mellett található. A strand nem megfelelő a kisgyerekes családok és az úszni nem tudók számára. A strandtól nem messze található egy centrum, ahol éttermek és boltok is vannak.

A kis kavicsos Miline strand Rogoznica központjában található. A strand egy kis védett, de könnyen megközelíthető öbölben kapott helyet, így ideális lehet kisgyermekes családok számára is. A szezon alatt meglehetősen látogatott és igen forgalmas. A strandtól nem messze éttermek és kávézók is vannak, így nem kell messzire menni egy kis szieszta és pár finom falat miatt.

Rogoznica strandok

A Sepurina strand egy kis kavicsos strand kék zászlóval. A tenger nem gyorsan mélyülő, így ideális lehet kisgyermekes családok számára is. A felszerelésben élen jár a többi strandhoz képest. Vannak itt zuhanyzók, wc-k, öltözők, esernyőt és napágyat is tudsz bérelni magadnak, hogy még tökéletesebb legyen a pihenés a 30 fokban. A közelben szintén van étterem és kávézó is.

Rogoznica szállás

Rogoznica városában számos szállási lehetőség van privát apartmanok formájában. Természetesen családbarát hotelek és luxus villák medencével is adottak, ha esetleg ilyen igényeid lennének a szállással kapcsolatban. Marina Frapa környékén pedig két luxus hotel is várja a vendégeket az év minden napján.

Rogoznica éttermei

Ahogyan már említettem, Rogoznica egy kis halászfalu, ahol számos halászt tud eltartani a tenger, így a friss hal nem igazán probléma errefelé. Ebből kifolyólag bármelyik halat felszolgáló étterembe is térjél be, azzal nem kell foglalkoznod, hogy friss lehet-e a hal vagy utaztatták több száz kilométert sütés előtt. Az Antonio étterem, amit meleg szívvel ajánlok számos hal és hús ételt kínál az étlapján, viszont ha választanom kellene valamit helyettetek, akkor az a polip saláta vagy a 3 féle halból készült carpaccio-ra tenném le a voksom.

Rogoznica

Rogoznica látnivalók

Rogoznica számos kisebb rejtett öböllel és kis szigettel rendelkezik, így ha szereted a tengeri kalandokat, akkor azt ajánlom, hogy béreljetek egy kisebb csónakot és fedezzétek fel a mesés part menti részeket. Amennyiben az óvárosba vinne az utatok, akkor érdemes megtekinteni a Mennybemenetel templomát, amit 1746-ban építettek és a Szent Miklós templomot, amely történelme a középkorba nyúlik vissza.

A Marina Frapa-hoz közel található a Zmajevo oko-tó (Sárkány szeme-tó). A tó szabálytalan kör formával rendelkezik és tengervízzel van feltöltve. A tengervíz egy érdekes látványvilágot kölcsönöz a tavat körülvevő környezetnek, így mindenképpen ajánlott a megtekintése.

Amennyiben inkább a történelmi jelentőségű építmények jönnek be neked, akkor Sibenik városa lesz a tökéletes választása  környéken. Sibenik a legrégebbi horvát város az Adriai-tenger partján, így ha szeretnéd magadba szívni a környék több száz éves történelmét, akkor ez a város lesz számodra a befutó.

Rogoznica és Sibenik városából számos utazási iroda kínál kirándulásokat:

Vásárlás Rogoznica-ban

A városban nem nehéz megtalálni az alapszükségletek beszerzéséhez a boltokat és van pár nagyobb szupermarket is. Számos bolt, hal piac, gyógyszertár, posta, szuvenír bolt és kellékes próbálja meg kielégíteni az ide utazó turisták igényeit.

Rogoznica

Rogoznica és az éjszakai élet

A nyári időszakban számos eseményt szerveznek a turisták számára. Ezek közül a legfontosabb fesztivál a Rozognica Halász Est. Ha nem vagy fáradt esténként, akkor egy kiadós tengerparti séta a naplementében tökéletes választás lehet és ha megfáradtál, akkor irány egy bár, hogy a hideg koktélok még szebbé tegyék az estédet. Ha esetleg pörgősebb szórakozásra vágynál, akkor az Aurora éjszakai club Primosten-ben jó választásnak ígérkezhet.

Rogoznica megközelítése

Budapesttől 715 kilométerre található Rogoznica 6 és fél óra alatt tehető meg az autópályán. Az M7-es autópályán haladj Letenyéig, onnan pedig tovább Zágráb felé. Horvátország fővárosát az elkerülőn kikerülve haladhatsz az A1-es autópályán egészen a sibeniki leágazásig. Sibeniktől a 8-as út visz el téged Rogoznica városába.

Rogoznica

Rogoznica időjárás

Rogoznica az Adriai-tenger partján található és mediterrán éghajlattal rendelkezik. Ez azzal jár, hogy a nyár meglehetősen meleg, kevés csapadékkal, míg a tél enyhe, nyirkosabb és esősebb. Fagy alá nem igen megy a hőmérséklet és a nyári hónapokban is az esti átlagos középhőmérséklet 16 fok feletti, így esténként egy rövid ujjú bőven elég lehet az esti programokhoz.