Plitvicei tavak

Plitvicei tavak

A Plitvicei-tavak Horvátországban a Plitvicei Nemzeti Park területén találhatóak. Az UNESCO Világörökségi listáján szereplő természeti park fő látványossága a mészkő rétegződések révén létrejött 16 tó. A Nemzeti Park környékén több forrás, barlang is található. A park látogatói a gyalogösvény hálózaton keresztül közelíthetik meg a zuhatagokat, és kristálytiszta vizű tavak sziklás partjait. A Plitvicei-tavak környékén különleges járművek- panoráma kisvonatok és elektromos kishajók szállítják a turistákat. A környékbeli hegyek különböző túraútvonalakat kínálnak a természet szerelmesei számára.

A magyar határtól körülbelül 300 kilométer távolságra érhető el a csodálatos tórendszer, amely Európa egyik leglátogatottabb természeti látványosságának számít. A Nemzeti Park leglátogatottabb része a 16 tóból álló tórendszer, amely mellett két kisebb, lépcsőzetesen elhelyezkedő tó alkot. A tórendszert 92 vízesés köti össze. A parkot ösvényeken keresztül, a tavakat pedig fa gyaloghidakon át lehet bejárni.

Plitvicei tavak

A tórendszer hegyekkel és erdőkkel övezett völgyben található, és a hegyekből lezúduló patakok vize táplálja. A megannyi vízesés azért alakult ki, mert a nagyobb tavak felszíne egymástól különböző magasságban, lépcsőzetesen fekszenek.

A Plitvicei-tavak élővilága roppant gazdag növény és állatvilágban egyaránt.

A mészkő speciális fajtájának a mésztufa lerakódások miatt, és a benne megtelepedő algák és mohák  növekedése miatt, folyamatosan újabb zuhatagok alakulnak ki, amelyek a tavak környezetének állandó változását és megújulását biztosítják. A tavak közül a legmagasabban a Proscansko-tó fekszik a tengerszint felett 638 méterrel. A legalacsonyabban fekvő a Novakovica Brod tó  vizét a Korana folyó gyűjti össze.

Plitvicei tavak

A növényvilága egyedülálló, a mintegy 1400-féle növénynek egyedül az országban, a park területén van élőhelye. A táj jellegzetes növényzetét főként fenyvesek alkotják.

Sok veszélyeztetett madár élőhelye a terület, de több védett állatfaj él a park területén, a farkas, a barnamedve, a hiúz és a vidra is gyakran előfordul.

 

A tavak és vízesések mellett a föld alatt karsztbarlangok is találhatóak, amelyek közül a leglátogatottabb a Nagy-barlang és a Tónimfa-barlang.

Plitvicei tavak

A Plitvicei-tavak az év bármelyik szakában páratlan látványt nyújtanak. A táj mikroklímáját a domborzati viszonyok is befolyásolják, ezért a telek hidegek és havasak, a nyarak kellemesek és naposak. A tavak környékén az ősz és a tavasz is rövid ideig van jelen.

Minden évszak más színben mutatja meg a tájat, tavasszal a vízesések vízhozama a legnagyobb, nyáron minden csupa zöld, ősszel a lombok változatos meleg színekben pompáznak, télen pedig a dermedt havas táj bűvöli el a látogatókat. Ősztől tavaszig a szállítóhajók is az időjáráshoz alkalmazkodva közlekednek, emellett némelyik túraútvonal lezárásra kerül.

Parkolás a Plitvicei-tavak környékén

A tavak környékén az 1-es és 2-es bejáratnál lehet parkolni, amelynek ára 2019-ben személygépkocsik részére 7kuna óránként.

Plitvicei tavak

Nyitva tartás

A park téli időszakban októbertől-márciusig naponta 08:00-16:00-ig tart nyitva, utolsó jegyváltás 14:00-ig lehetséges.

Nyári időszakban június1-augusztus 20. között naponta 07:00-20:00-ig, utolsó jegyváltás 18:00-ig lehetséges.

Tavaszi időszakban március 31-május 31. között naponta 08:00-19:00-ig, utolsó jegyváltás 17:00-ig lehetséges.

Ősz eleji időszakban augusztus 21-szeptember 30 között naponta 07:00-19:00-ig, utolsó jegyváltás 17:00-ig lehetséges.

Plitvicei tavak

Jegyárak

2019-től előzetes online regisztráció szükséges a belépőjegy vásárlásához!  A regisztrációt a park hivatalos oldalán lehet megtenni a www.ticketing.np-plitvicka-jezera.hr , és az oldalon a jegyet elővételben lehet megvásárolni.

– április 1-május 31, október 1-október 31 között: -felnőtt 100 kuna, diák 90 kuna, gyerek 75 kuna, 7 év alatt ingyenes

– január 1-március 31, november1-december 31 között:-felnőtt 60 kuna, diák 50kuna, gyerek 30 kuna

– június 1-szeptember 30 között:-felnőtt 250 kuna, diák 160 kuna, gyerek 120kuna

 7 éves kor alatt ingyenes a belépőjegy ára.

A jegyárak tartalmazzák a tavak busz és hajójáratának árát is, a jegyet célszerű megőrizni a látogatás időtartama alatt.