korzika látnivalók

Korzika kihagyhatatlan látnivalók

Korzikát legtöbben mint az európai történelem legkiemelkedőbb hadvezérének, Bonaparte Napóleonnak a szülőföldje ismerik, pedig ennél messze több érdekességet rejt ez a földközi-tengeri sziget.

Ajaccio

Ha Korzikán jársz, szinte esélyed sem lesz rá, hogy kihagyd a fővárost, Ajacciót. A sziget nyugati oldalán található település sokaknak híres szülötte, Bonaparte Napóleon miatt ismert, de a Bonaparte-emlékhelyeken túl sok más érdekességet rejt.

Ajacco kiváló strandokkal bír, emellett a szórakozni vágyók is megtalálják itt számításukat, Óvárosában pedig egymást érik a történelmi látnivalók: itt található többek közt a Napóleon múzeum, a Szent Erasmus-templom és a Kongresszusi Palota.

Ajaccio

Bonifacio

Korzika legdélebben fekvő, egyben talán legszebb természeti adottságokkal bíró településeBonifacio. Egy Korzikára tévedt turista nem mulaszthatja el, hogy felkeresse, ilyen partvonallal ugyanis nem sok város bír a világon, emellett pedig történelmi látnivalókban is igen gazdag.

A város egy része egy hatvanöt méter magas mészkőfennsíkra épült, így a part menti épületek lényegében egy sziklafal mellett állnak. A fal a tenger felől nézve elképesztő látványt nyújt, de a városból sem akármilyen a kilátás: egészen Szardíniáig ellátni innen.

Korzika kihagyhatatlan látnivalók Korzikát legtöbben mint az európai történelem legkiemelkedőbb hadvezérének, Bonaparte Napóleonnak a szülőföldje ismerik, pedig ennél messze több érdekességet rejt ez a földközi-tengeri sziget.

Bastia

A sziget legnagyobb városa, Bastia gyors iparosodása ellenére máig megőrizte mediterrán jellegét.

A hegyek ölelésében, a tengerparton fekvő településmeghatározó része a régi kikötő, ahol ma halászhajók és luxusjachtok horgonyoznak, de a turisták előszeretettel keresik fel parttól nem messze álló kéttornyú templomot, az élettel teli főterét és az óvárosát is. Napóleon kultusza itt is tetten érhető: a városban áll egy Napóleon-szobor, amely római császárként ábrázolja a francia hadvezért.

Korzika kihagyhatatlan látnivalók Korzikát legtöbben mint az európai történelem legkiemelkedőbb hadvezérének, Bonaparte Napóleonnak a szülőföldje ismerik, pedig ennél messze több érdekességet rejt ez a földközi-tengeri sziget.

Calvi

A francia partokhoz legközebb eső Calvi a sziget egyik idegenforgalmi központja. A mindössze öt-hat ezer lakossal bíró, magas hegyekkel körbezárt apró városka látképét a fölé magasodó fellegvár uralja.

Széles strandja mellett hajós élete is aktív; első kikötője még az első században épült.

Bát mérete apró, Calvi két része egymástól teljesen eltérő hangulattal bír: a part közelében fekvő alsóváros kávézói és éttermei éjjel-nappal forgalmasak, míg a felsőváros csendes és nyugodt.

Calvi

Corte

A Korzika szívének is nevezett Corte a sziget belsőbb területein, a parttól távol található. A hegyek szorításában, dombos vidéken épült települést sokáig Korzika fővárosaként tekintették, ma pedig a korzikai hazafias szervezetek központja.

Corte óvárosa egy meredek hegyoldalra épült; itt található a látnivalók többsége. Turistaként a Nemzeti Palotát, az Angyali üdvözlet-templomot, a Szent Teofil-templomot, valamint a régi városháza épületét érdemes felkeresni. E városban született Napóleon bátyja, Joseph Bonaparte, akit öccse 1908-ban Spanyolország királyának tett meg.

Corte

A GR20 gyalogösvény

Ha a városokat bejártad, és egy időre eleged lett akulturális látnivalókból, keresd fel a lakatlan vidékeket is, hogy megismerd Korzika természeti szépségeit. Erre tökéletesen megfelel a GR20 nevű gyalogösvény, amely Calvi közeléből indul, és180 kilométer hosszan halad észak-dél irányba a szigeten.

GR20

Az utat persze nem a hétköznapi turisták szokták végigjárni, egy legalább egynapos túrát azonban mindenképp érdemes szervezned ide. A táj szépsége az egész út alatt lélegzetelállító, a terep pedig nagy részén rendívül megterhelő, így csak túracipőben és jó állóképesség mellett érdemes nekivágnod.