Utazások arrow Utazások Magyarországon arrow Tokaj és a Tokaj-Hegyaljai borvidék

Tokaj

Tokaj a Bodrog és a Tisza torkolatánál található hegyaljai település. Budapestről autóval leggyorsabban az M3-as autópályán és a 37-es főúton közelíthető meg. A városon halad keresztül a Budapest - Sátoraljaújhely vasútvonal, ami a nem autóval érkező turisták számára is kényelmes elérhetőséget biztosít. A megközelítőleg 6000 lakosú város nem csak kedvező természeti adottságokkal rendelkezik, hanem ősi szőlő- és borkultúrájának köszönhetően a magyarországi települések egyik legnépszerűbb, leglátogatottabb turisztikai célpontjává vált. A Tokaj-hegyaljai borvidék  az UNESCO Világörökség listáján szerepel.

Tokaj belvárosa
Tokaj belvárosa
 

Tokaj rövid története

Az első írásos emlékek Tokaj faluról 1353-as évből származnak. Akkor már Tokaj és környéke ismert szőlőtermelő és borgazdálkodó település volt. Ebben az időben a település rendelkezett egy földvárral, amely a tatárjárás során elpusztult.

A tokaji-uradalom 1450-ben a Hunyadiak, majd a Szapolyai család birtokába került. János Zsigmond király uralkodása alatt a település királyi uradalom lett, megerősítették az uradalomhoz tartozó kővárat. A kővár megerősítésben a későbbi tulajdonosok Bethlen Gábor és a Rákóczi család is nagy szerepet játszottak. A várat 1705-ben rombolták le, falmaradványait a régi zsidó temető körül lehet megtalálni.

Tokaj és a Tokaji-hegy
Tokaj és a Tokaji-hegy
 

A 17. században a település mezővárosi rangot kapott, a hegyaljai borkereskedés ekkortájt lépett az aranykorába.  A szabadságharcok ideje alatt a település fontos stratégiai szerepet töltött be a tiszai átkelőhely miatt. A kiegyezést követően a város gazdasága újra fellendült, amely az I. világháborúban megtört.

Már a két világháború közötti időszakban végrehajtott közigazgatási változtatások is hátrányosan érintették a települést, a II. világháborút követő időszakban viszont a település fejlődése teljesen visszaesett. Elveszítette városi rangját és vonzáskörzetét, a borkereskedelem központját áthelyezték Sátoraljaújhelyre. Városi rangját 1986-ban kapta vissza. A város fejlődése, innentől kezdve töretlen.

Rákóczi-Dessewffy-kastély, Tokaj
Rákóczi-Dessewffy-kastély, Tokaj
 

Tokaj-Hegyaljai borvidék


Az elmúlt ezer év alatt kialakult szőlőművelési hagyományok érintetlen, eredeti formában való továbbélése és a borvidék évezrede tartó egysége indokolta, hogy az UNESCO Világörökség Bizottsága a tokaji borvidéket 2002-ben, mint kultúrtájat felvette a Világörökségi Listára. A világörökségi helyszín összesen 132,555 négyzetkilométernyi magterülete megegyezik a magyar bortörvényben meghatározott tokaj-hegyaljai borvidékkel, a pufferzónába pedig 27 további település közigazgatási területe tartozik bele.

Ahhoz, hogy világörökségi védelemre jogosult legyen egy terület, olyan értékeknek kell együttesen megjelennie a tájban, amely a táj egyediségét támasztja alá, kultúrtáj esetében pedig a táj és az ember évezredes összetartozásának, élő tanújának kell lennie.

Tokaj-Hegyalja borvidék
Tokaj-Hegyalja borvidék


A tokaj-hegyaljai szőlő-és borkultúra 1000 éves múltra tekint vissza. A borvidék dokumentált története bizonyítja, hogy a szőlőtermelés mindig a "három sátorhegy" (Tokaji-hegy, az abaújszántói Sátor-hegy és a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy) által meghatározott háromszögön belül zajlott.  A tokaj-hegyaljai borvidéket 1737-ben királyi rendelettel a világ első zárt borvidékévé nyilvánították, aminek következménye az, hogy a bortermelés ezen a vidéken közel 3 évszázada szigorúan szabályozott törvényi keretek között zajlik

Itt találták meg a mai szőlőfajták közös ősének tekinthető miocén kori ősszőlő (vitis tokaiensis) levelének lenyomatát. A vitis sylvestris ősszőlő mind a mai napig vadon él Tokaj-Hegyalján. A térség természetföldrajzi adottságai, földtörténeti háttere, a vulkanikus és posztvulkanikus tevékenységgel keletkezett kőzetek sokféle talajtípus kialakulását eredményezték. A déli fekvésű lejtők, a napsugaras órák száma és mennyisége, a viszonylag hosszú ősz olyan klimatikus viszonyokat eredményeznek, amelyek a Botrytis cinera penészgomba kialakulását, illetve a szőlőszemek nemes rothadását, a szőlő aszúsodását eredményezik.

Ugyancsak a sajátos mikroklímának köszönhető, hogy a pincék falán a Gladosporium cellare különleges pincepenész telepedik meg, mely a bor érési folyamatára van jótékony hatással. A térség ősi foglalkozásai közé tartozik a kádár mesterség. Az erdőkben gazdagon található a kocsánytalan tölgy, amely az aszú bor készítéséhez a legkiválóbb fafajta, amely nagymértékben meghatározza a bor érési folyamatát, aromáját és színét is. A „zempléni tölgy” a borkultúrák területén nemzetközileg elismert, közepesen kemény, kopásálló és tartós fa.

Borospince Tokajban
Borospince Tokajban
 

A tokaj-hegyaljai szőlőtermesztésben és pinceépítési szokásokban a keleti, kaukázusi és a nyugati, római szőlőművelési hagyományok ötvöződnek. A települések épített örökségén keresztül végig követhetőek a tokaji speciális borkészítés folyamatai, történelmi hagyományai. Ezek a történelmi hagyományok formálták a pincék és pincészetek formai megjelenését, amely eltér Magyarország más tájaitól.

Kirándulások Tokaj környékén

A Tokaji-hegy előterében fekszik Tarcal, Tokajtól 7 km-re fekszik. A legenda szerint a Tarcali-hegyet a honfoglaló Tarcal vezérről nevezték el. Tarcal 2002-ben, a Tokaj-hegyaljai borvidék részeként az UNESCO Világörökség helyszínévé vált, látnivalóinak többsége is a borhoz, a történelmi bortermeléshez kapcsolódik. A Rákóczi borház a 18. század második felében épült barokk stílusban. Az épületből nyílik a Rákóczi-pince. Az épület ma is borászat céljaira használják. A Tarcal központjában található Andrássy kúria a 18. század második felében épült. A barokk stílusú épületen később klasszicista stílusú átalakításokat végeztek. A Terézia-dűlőben található volt királyi kastély és borház a 19. században, eklektikus stílusban épült.  Az épületet jelenleg a Tokaj Kereskedőház használja. A 19. század végén épült egykori vincellér iskolából kastélyszállót hoztak létre. Említést érdemel még a 15. században gótikus stílusban épült, majd a 18. században barokk stílusban átépített római katolikus templom. A templom alapjai, kriptája és tornyának alsó része középkori eredetű, berendezései 18. századi eredetűek, rokokó stílusúak.

Bodrogkeresztúr a Bodrog folyó jobb partján, a Tokaji-hegy előterében, a 37-es és a 38-as számú főutak kereszteződésénél fekszik, Tokajtól 8 km-re. A település legrégebbi ma is álló épülete a katolikus templom. A 13. századi gótikus templom mai formáját 1481 és 1520 között nyerte el. Berendezése 19. századi népies barokk stílusú. A Máriássy-kúriát a Tokaj-Hegyalja régió egyik legmódosabb családja építette 1800-as évek környékén. A Máriássy család késő barokk stílusban épült egykori kúriája téglalap alaprajzú, magasföldszintes, részben alápincézett, kontyolt nyeregtetővel fedett, helyiségei boltozottak. A jelenleg iskolaként működő, a 18. században épült un. Eötvös ház falai között élt egy rövid periódusig a szabadságharc bukása után Eötvös József, az első felelős magyar kormány minisztere. A település központjában található az egykori un. Rákóczi-ház. A 17. században kora barokk stílusban épült korábbi uradalmi lakóházat a 18. században átépítették. Az egykori bodrogkeresztúri zsidó közösség egyik legismertebb tagja volt Reb Steiner Saje, a csodarabbi, akinek sírjához most is sokan zarándokolnak.

Az idelátogatóknak érdemes még egy kirándulást tenni a Tokaji-hegyre, vagy ahogy csak itt hívják Nagy Kopasz hegyre, ahonnan festői kilátás tárul a zempléni hegység vonulataira és az alatta szétterülő alföldi tájra.

Tokaj a Bodrog és a Tisza találkozásánál
Tokaj a Bodrog és a Tisza találkozásánál
 

 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement