Utazások arrow Utazások Magyarországon arrow Budapest látnivalók

Budapest látnivalók


Gellérthegy
A Szabadság- és az Erzsébet-híd között a Duna fölé magasodó dolomithegy, melynek tetejéről kivételes panoráma nyílik a Duna völgye és Pest irányába. Legmagasabb pontja 235 m, a Duna felé néző sziklás fala 130 m meredeken emelkedik a folyóra. A legenda szerint nevét onnan kapta, hogy a pogányok a hegy tetejéről taszították le Gellért püspököt 1046-ban. Budapest egyik népszerű kirándulóhegye, több oldalról is turistautak vezetnek a hegy tetejére. A Gellérthegy tövében ered több gyógyforrásunk is, ezek táplálják többek között a Gellért-, a Rudas- és a Rác-fürdőt.

Citadella
A 220 m hosszú és 45-60 m széles fellegvárat Habsburg katonák építették a Gellérthegy tetején az 1848-49-es szabadságharc leverését követően. Az építése idején már elavultnak számító erődítmény inkább a lakosság megfélemlítésére szolgált. Az erőd külső várfalainál és belső udvarán különböző tematikájú kiállítások láthatóak. Az 1960-as évek óta turisztikai céllal hasznosul: a kiállítások mellett vendéglőket és szállót nyitottak. A Citadella falaitól nyílik talán a legszebb kilátás a fővárosra.
Az erődítmény tövében található szabadság-szobor együttesét 1947-ben állították.

Mátyás-templom
A Mátyás-templom Magyarország és Budapest egyik legkiemelkedőbb egyházi műemléke, falai a magyar történelem számos kiemelkedő eseményének adtak otthont. Nagyboldogasszonyunkról elnevezett budavári főtemplom, vagy Budavári Koronázó Főtemplom, de a népnyelven csak Mátyás-templomnak hívott alapításának pontos idejét nem tudjuk. Építése IV. Béla idején kezdődhetett a 13. század közepén kora-gótikus stílusban. A templom mai nagyságát  és alapjának fő formáit Zsigmond és Mátyás király alatt nyerte el a 15 században. A török megszállás közel 150 éve alatt mecsetté alakították, visszafoglalása után barokk stílusban átépítették. A templom mai végleges formáját a 19. század végi átalakításakor nyerte el. Középkori boltozata annyira megrongálódtak, hogy szükségessé vált renoválása. A felújítás Schulek Frigyes tervei alapján zajlott, neogótikus stílusban.
 
Mátyás-templom, Budapest
Mátyás-templom, Budapest
 
 
Opera
Az Andrássy úton található műemléképületek egyik legjelentősebbike z Ybl Miklós által tervezett Állami Operaház. Az 1875 és 1884 között eklektikus-neoreneszánsz stílusban emelt épület a korszak nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő alkotása külső és belső díszítőművészete alapján egyaránt. Nézőtere Európa egyik legszebb színházi nézőtere, akusztikája is kitűnő.

Andrássy út
Az Andrássy út Budapest egyik legismertebb sétáló útvonala. 1872-ben kezdték el építeni és 1885-ben adták át. A sugárút a 19. század végi, Budapestből világvárost építeni szándékozó városfejlesztői akarat egyik fő megnyilvánulása volt. A sugárúton álló épületek, paloták többsége eklektikus és neoreneszánsz stílusban épültek, közülük is kiemelkedik az Opera épülete. A sugárút egyik fő nevezetessége a Millenniumi Földalatti Vasút, mely a kontinens első, a világ második földalattijaként épült. Az Andrássy út 2002-ben felkerült a Világörökségi Listára.

Budavári palota
A Várhegy végében emelkedő egykori királyi palota építése egészen a 13. századig nyúlik vissza. A várhegyen Zsigmond király uralkodása alatt épült ki a nagyméretű gótikus stílusú királyi palota. A palota jelentős sérüléseket szenvedett, mikor a keresztény csapatok visszafoglalták a török seregektől 1686-ban. A romokat lebontották és 1714-23 között egy kisebb méretű palotát építettek az előző helyén. Mária Terézia alatt egy nagyobb, 203 helyiséges palota épült. 1890-ben kibővítik Ybl Miklós tervei alapján, halálát követően Hauszmann Alajos fejezi be az építéseket 1903-ban. Az 1945-ben teljesen kiégett épületegyüttest az 50-es években hozzák rendbe.
Jelenleg részben múzeumoknak – Magyar Nemzeti Galéria, Budapesti Történeti Múzeum – és az Országos Széchenyi Könyvtárnak ad otthont. Ezen kívül a palota területe több budapesti kulturális fesztivál, program helyszínéül szolgál.
 
Budavári palota, Budapest
Budavári palota, Budapest
 

Várhegy – budai várnegyed
A várhegy egy 1,5 km hosszú a Duna fölé emelkedő domb, mely Budapest I. kerületében található. A várhegy része a budai várnegyed vagy másnéven a budai vár. A budai várnegyed jelentős középkori eredetű, illetve17-18. századi műemlékeivel, történelmi jelentőségénél fogva Budapest legfőbb látnivalója. A várnegyed 1987 óta az UNESCO Világörökségi listáján is szerepel.
A vár legjelentősebb látnivalói a Mátyás-templom, a Halászbástya, a Budavári palota. A várnegyed középkori eredetű utcáin sétálva számos műemlék lakóház és középület, valamint több múzeum várja a látogatókat. A várból csodálatos panoráma nyílik a Dunára és hídjaira, valamint a pesti oldalra.
A várnegyed tömegközlekedési eszközökkel, a budavári siklóval vagy a Halászbástya menti ösvényen gyalogosan is könnyedén megközelíthető.

Vármúzeum
A Budapesti Történeti Múzeum kiállításai láthatóak a vármúzeumban. A múzeumban többek között a középkori királyi palota feltárt és helyreállított maradványai, a gótikus palota szobrai és várostörténeti kiállítások láthatóak. A múzeum állandó kiállításai: Budapest története az őskortól az avar kor végéig; Buda középkori királyi várpalotája; Budapest a középkorban; Gótikus szobrok a budai királyi palotából; Budapest az újkorban.

Halászbástya
A Mátyás templom mögött, középkori várfal helyére épült 1895 és 1902 között neoromán stílusban. A Schulek Frigyes tervei alapján készült épület meghatározó városképi jelentőségű. A középkorban a templom melletti téren volt a halpiac és a halászok céhe védte a határos erődszakaszt. A halászbástya épülésekor védelmi funkciót már nem töltött be. Az épületegyüttes végeit bástyatornyok zárják, leghangsúlyosabb a gazdagon díszített északi főtorony. Az épülethez gazdagon díszített lépcsősorok vezetnek Vizivárosból. Tornyaiból, kilátóteraszairól gyönyörű kilátás nyílik a Dunára, a Margitszigetre, Pestre.

Zsinagóga, Dohány u
A Dohány utcai zsinagóga a kontinentális Európa legnagyobb ma is működő zsinagógája. A hagymakupolás két torony, mint zsinagóga építészeti forma először itt jelenik meg a magyarországi zsinagógaépítészetben és nagy hatással volt a későbbiekben a vidéki zsinagógaépítészet alakulására is. A zsinagóga terveit Ludwig Förster, bécsi építész készítette el. A zsinagóga 1854 és 1859 között épült fel romantikus, keleti stílusban, bizánci-mór elemeket felhasználva. Külső megjelenésében hagymakupolás tornyai, valamint homlokzatának csipkés pártázata, dekoratív mintázata kap hangsúlyt. A zsinagóga felújítása 1988-ban fejeződött be, eredeti funkcióját ma is őrzi. A szomszédos Zsidó Múzeumba együttesen érvényes belépővel látogatható. A zsinagóga oldalához épült Hősök temploma Deli Lajos és Faragó Ference tervei alapján készült 1931-ben az I. világháború zsidó halottainak emlékére. A zsinagóga és a Hősök templomának oldalában találhatjuk az 1944-ben kialakított gettó áldozatainak emléket állító mártírtemetőt. A zsinagóga hátsó kertjében találhatjuk Raul Wallenberg emlékkert és az 1989-ben felállított Holocaust-emlékművet. A fémből készült szomorú fűzet mintázó Életfa emlékmű Varga Imre alkotása, a fűzfa minden levelére egy mártír nevét vésték.

Parlament
A főváros, de egyben az ország egyik legimpozánsabb épülete.
Az 1884-1902 között Steindl Imre tervei alapján épült neogótikus stílusú épület a főváros egyik jelképe. Impozáns méretével a Duna-part egyik meghatározó épülete, 96 m magas és 268 m hosszú.  A főhomlokzatával a Dunára néző épületet 88 szobor díszíti. A Kossuth-térre néző épülettömbje hármas tagozódású, középen van a kupola, két oldalán pedig kiemelkedik a képviselőház és a kongresszusi ülésterem. A főbejárattól vezető díszlépcsőcsarnokon keresztül jutunk el a csillagboltozatos kupolacsarnokba, mely állami ünnepségek gyakori színhelyeként is használatos. Megtekintésre érdemes még a Vadász-terem, a képviselőházi-társalgóterem és ülésterem, a kongresszusi társalgóterem és ülésterem stb. A Duna felöli oldalán találhatjuk az országos jelentőségű Országgyűlési Könyvtár részlegét.
 
Parlament, Budapest
Parlament, Budapest
 
 
Bazilika
A Szent-István plébániatemplom, vagy közismertebb nevén a bazilika építése 1851-ben indult meg, de véglegesen csak 1905-ben készült el. A neoreneszánsz stílusú templom az egész főváros legnagyobb temploma: 86 m hosszú, 55 m széles, míg magassága 96 m. Igazán jó rálátás a Szent-István tér szűkössége miatt inkább a szemközti Várhegyről nyílik. A templom inkább monumentális méreteivel hat, mint mérsékelt belső díszítettségével.

Széchenyi-fürdő
Zsigmondy Vilmos geológus 1868-77 fúrásai hozták felszínre 74 C-os forrásának gyógyvizét.
Gyógyfürdőjét a 20. század elején építették neobarokk stílusban. A háromemeletes, napozóteraszos strandfürdője 1926-ban lett kész. Az 1960-as években fizioterápiás ossztály és fürdőruhás termálosztály alakult. A medencéket 1999-ben szűrő-forgató berendezésekkel látták el. Gyógyvize különösen a mozgásszervi megbetegedések, izületi- és ideggyulladások kezelésére alkalmas.
 

Szállás keresés

Szálláshelyek keresése

Érkezési dátum

Távozási dátum

Dubrovnik utazás

Dubrovnik utazás nyaralás látnivalók

Az Adria gyöngyszemének is nevezett Dubrovnik páratlan fekvésével, kellemes klímájával, történelmi és kulturális örökségével, természeti szépségeivel és strandjaival méltán népszerű a turisták között. A történelmi óvárosát helyenként 25 méter magas városfal veszi körbe, melyet 15 torony, 5 bástya és 2 sarokerődítmény tett bevehetetlenné. Dubrovnik utazás

Fertőd

Fertőd kastély

A fertődi kastély együttese a magyarországi barokk építészet leglátványosabb, legnagyobb szabású alkotása, a késő barokk udvartartás legjelentősebb helyszíne. A magyar kultúrtörténetben kiemelkedő szerepet játszó herceg Esterházy család rezidenciája egyúttal Joseph Haydn működésének magyarországi színtere is volt.  Bővebben

Bártfa utazás

Bártfa Szlovákia utazás látnivalók

Bártfa egyike Szlovákia legszebb, legépebben megmaradt történelmi városainak, műemléki védettség alatt lévő óvárosa szerepel az UNESCO Világörökségi listáján is. A középkori városfalakkal és bástyákkal övezett egykori városmagjának közepén a Főtér áll, középen a 16. században épített városházával,  reneszánsz és barokk polgárházakkal. Bártfa utazás

Prága utazás

Prága utazás látnivalók

Prága nemcsak Csehország, hanem a közép-kelet európai térség legnépszerűbb turistacélpontja. Prága történelmi városmagja 1992 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Prága fő látnivalói mellett a műemlékeivel múzeumaival, galériáival és templomaival, kitűnő söreivel többnapos programot ígér a látogatóknak. Prága utazás

Isztambul utazás

Isztambul utazás látnivalók

A Boszporusz tengerszorosnál, a Márvány-tenger mentén, Európa és Ázsia földrajzi határán elterülő Isztambul évszázadokon keresztül a világ egyik legfejlettebb birodalmának, az Oszmán-Török Birodalomnak a központja volt. A ’Kelet kapujának’ is nevezett Isztambul 3000 éves történetének köszönhetően rengeteg érdekes látnivaló várja a turistákat; mecsetek, paloták, fürdők, múzeumok színes sokasága teszi a várost felejthetetlenné. Isztambul utazás

Varsó utazás

Varsó utazás látnivalók

Varsó fő látnivalói az óvárosi Piactér környékén vannak, itt található a Királyi palota, a Barbakán körbástya és a gótikus stílusú Szent János székesegyház. A ’Királyi út’ a  Királyi Palotától fut a királyi család nyári rezidenciájáig, a Lazienki palotáig, az útvonal mentén polgárházak, templomok, paloták és múzeumok váltják egymást. Varsó utazás
Advertisement