Dubrovnik Banje strand

Dalmácia

Dalmácia egy földrajzi és egy történelmi régió az Adriai-tenger keleti partján, dél- és délkelet-Horvátországban. A történelmi régió megnevezés már nincs hivatalosan érvényben. A főbb városai Split, Zadar és Dubrovnik. A régió az északi Tribanj-tól egészen Konavle-ig nyúlik.

A régió természetes szépsége, a kristálytiszta tenger, a festői környezettel megáldott strandok és a hatalmas történelmi városok, ami Dalmáciát a legnagyobb turista régióvá varázsolták Horvátországban. Dalmáciát általánosságban 3 részre osztják: Észak-Dalmácia Zadar központtal, Közép-Dalmácia Split központtal, és Dél-Dalmácia Dubrovnik központtal. A mediterrán jellegű éghajlattal rendelkező szakasz átlagosan 6 fokos téli átlaghőmérsékletet és 24 fokos nyári átlaghőmérsékletet tudhat magáénak, ami miatt még népszerűbb úti cél lehet a turisták számára. Dalmáciában megközelítőleg 900 000-en laknak.

A Dalmácia név az első század óta létezik és az egyik Illír törzs, a Dalmát-ok nevét viseli. Térbeli kiterjedése jócskán megváltozott az évszázadok során, a történelmi régió megnövekedett ideiglenesen Bosznia-Hercegovinára , Montenegróra, Albániára és Szerbia nagyobb részeire is.

split

Dalmácia nemzetközileg ismert  és népszerű nyári turista célponttá tudta kinőni magát, köszönhetően a csodálatos természeti látképnek és tengervilágnak. Dalmáciában nem csak a csodálatos Adriai-tenger és a mesés strandok az említésre méltóak, hanem a szép természeti látnivalók. 4 nemzeti park található Dalmáciában, ami vonzza a helyi és a külföldi turistákat

A Paklenica Nemzeti Park egy nemzeti park a Velebit-hegységben, 30 kilométerre északkeletre Zadar városától, 1 kilométerre Starigradtól, ami 1949-ben lett kikiáltva nemzeti parknak. A legmagasabb pontja a Vaganski Vrh 1757 méterrel és a Sveto Brdo 1750 méterrel. A nemzeti park számos mászó, túrázó úttal rendelkezik, ezek száma meghaladja a 400-at, nehézségük változó. Akik nem szeretnének mászni, azoknak van 150 kilométer hosszú megjelölt túrázó útszakasz is, amin szintúgy megismerkedhetsz a park adta lehetőségekkel.

A Krka Nemzeti Park 109 km²-en terül el a Krka-folyónál Knin és Skradin között. A Nemzeti park címet 1985-ben kapta meg Krka. A leglátványosabb és legszebb része a parknak a folyó és a 7 nagy vízesés.

A Kornati Nemzeti Park a Kornati szigetek egy részén kapott helyet. Kornati a legsűrűbb szigetvilág a Mediterrán-tengeren és 1980-ban kiáltották ki nemzeti parknak. A park összesen 89 szigetből, szigetecskéből és sziklákból áll.

A Mljet-sziget Dubrovnik mellett fekszik és a sziget észak-nyugati partján kapott helyet a Mljet Nemzeti Park. 1960-ban hozták létre a parkot és a terület 90%-a erdővel borított. Mljet az egyik legerdősebb sziget a Mediterrán-tengeren. A nemzeti park erdőiben számos növény- és állatfajjal találkozhatsz. Mongúzok még mindig laknak a szigeten, leginkább a park területén. A szigethez közel lehet találkozni mediterrán barátfókákkal, amelyik a legveszélyeztetettebb emlős a földön.

Az említett nemzeti parkokon kívül 4  természetvédelmi park is van Dalmáciában. A különbség a nemzeti park és a természeti park között annyi, hogy a nemzeti parkokat az állam felügyeli, míg a természeti parkok olyan területet foglalnak magukban, melyek elsődlegesen festői, oktatási, kulturális, történelmi és turisztikai-rekreációs értékekkel rendelkezik.

dubrovnik

Telašćica Természetvédelmi Park Dugi Otok-sziget déli sarkán kapott helyet. A természetvédelmi park gyakorlatilag a már létező Kornati Nemzeti Park meghosszabbítása, ami híres a magas szikla szirtjeiről  és a Mir sós tóról híres. Zadar kikötőjéből könnyen meg lehet közelíteni.

A Lastovo Természetvédelmi Park csak 2006 óta védett terület az Adria déli részén Dél-Horvátországban. A természetvédelmi rezervátum magában foglalja Lastovo szigetét és a környező szigetvilágot. Összesen 44 sziget, szigetecske és szikla tartozik a természetvédelmi parkhoz. A szigetvilágban nem található mérges kígyó.

A Biovoko Természetvédelmi Park a különleges geológiai morfológiájának és a sokszínűségének köszönhetően 1981-ben természeti parkká nyilvánították. A park 196 km²-en terül el és 30 kilométeres szakaszt ölel fel a Biovoko-hegységből, Dubci és Gornje Igrane között.

A Vrana-tó Természetvédelmi Park a tavat veszi körbe Pirovac és Pakostane között, alig 1 kilométerre a tengertől. A Vrana-tó a legnagyobb tó Horvátországban. A Víze egy picit sós, mivel a tenger víze átfolyik a tóba. A park különleges jellemzője az ornitológiai rezervátum része a tó környezetének. A hatalmas nádas terület és a hozzá tartozó árteres területek tökéletesen megőrizték a vízi világ különleges élőlényeit, ezért a tudományos és az ökológiai értékek miatt 1983-ban természetvédelmi parknak nyilvánították.

Egész Horvátország, de leginkább Dalmácia ismert és népszerű a meseszép szigeteiről. Észak-Dalmáciánál érdemes megemlíteni Pag, Ugljan, Pasman, Kornati, Dugi Otok és Murter szigetét is.

pag sziget

Pag szigete Észak-Dalmáciában Zadartól északra található.. Pag 58.25 km hosszú és 284.18 négyzetkilométer területével az 5. legnagyobb sziget az Adrián. 4 dolgot szoktak kiemelni Paggal kapcsolatban: Ínycsiklandozó bárány, talán a legfinomabb, amit Horvátországban vagy akár Európában beszerezhető. A sziget nagy sókoncentrációjának köszönhetően a bárányok étrendje remekül kiegészül, hiszen a fű és a vadon található növények különleges ízvilággal rendelkezik. A második dolog a birka tejből készült Pag sajt. A sajtba olíva olajat dörzsölnek, mielőtt megkapná a végső formáját. A harmadik dolog a só. Pag városa előtti tenger felőli 7-8 kilométer, a különleges lapos mezők otthona, ahol a Salona Pag cég termeli ki a sót a tengerből. A negyedik dolog pedig a novaljai Zrce party strand.

A leghíresebb és legnépszerűbb szigetek Közép-Dalmáciában Brac, Solta, Hvar, Vis és Ciovo. Brac és Hvar könnyedén megközelíthető a Splitből induló komppal. Hvar egyre népszerűbb lesz, mint party sziget a fiatalok körében, míg Brac inkább a nyugodtság szigete.

Brac sziget

Mindegyik sziget remek strandokkal rendelkezik. Ha Brac, akkor Zlatni rat partszakasz Bolban. Ezt a reklám képet láthatod leginkább Horvátországról, ha a magyarországi hírdetéseket szemlélgeted. Strandja kavicsos és 500 méterre nyúlik be a homoksáv a tengerbe. A formája és kiterjedése folyamatosan változik a szél és a hullámoknak köszönhetően. A Zlatni rat-ot Európa egyik legrangosabb strandjává választották.

Dél-Dalmáciában szintén számos sziget található, amit érdemes meglátogatni, ha van rá lehetőséged. Pár sziget a környékről, ami említésre méltó: Korcula, Lastovo, Mljet, az elaphite-ok (Elaphites) és a Peljesac-félsziget.